Πανσέληνος Αυγούστου στη Δυτική Ελλάδα

Πανσέληνος Αυγούστου στη Δυτική Ελλάδα

Συνολικά 93 εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, σε 115 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πανσέληνο του Αυγούστου, που φέτος πέφτει στις 7/8. Επιπλέον, 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοικτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Το θέμα, όπως είθισται, συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν από μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικές εκθέσεις ως προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης, ξεναγήσεις και πολλές ακόμα δράσεις.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό, που υλοποιούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, με τη συνδρομή του προσωπικού των χώρων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους φορείς.

Είναι δε, πολύ δημοφιλής, όπως δείχνουν και οι αριθμοί: Πέρσι, 63.795 άνθρωποι συμμετείχαν στις 82 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ή επισκέφτηκαν τους 34 χώρους που απλώς παρέμειναν ανοικτοί στο κοινό.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 7 Αυγούστου.

Στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα οι χώροι που θα παραμείνουν ανοικτοί ή θα φιλοξενήσουν διάφορες εκδηλώσεις είναι οι παρακάτω:

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαιολογικός χώρος Στράτου

Μουσική εκδήλωση με τον καλλιτέχνη Ευάγγελο Ζούλα (συνδιοργάνωση με Δήμο Αγρινίου)

Κάστρο Αγίας Μαύρας

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 21.00 έως 24.00

Αρχαιολογικός Χώρος Οινιάδων (Νεώσοικοι)

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 21.00 έως 24.00

ΑΧΑΪΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Εκδήλωση με τίτλο «Με το τηλεσκόπιο στο Μουσείο», σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία «Ωρίων». 20.00-21.00 Θεματικές ξεναγήσεις του κοινού στις συλλογές. 21.00-21.30 Διάλεξη μέλους της Αστρονομικής Εταιρείας «Ωρίων», στο Αμφιθέατρο του Μουσείου. 21.30 Αστροπαρατήρηση και Ουρανογραφία από τα μέλη του Ωρίωνα στον προαύλιο χώρο με τη συμμετοχή του κοινού. 22.30 Συναυλία με το μουσικό σχήμα «Ονειρόδρομοι» με συνθέσεις του Γιώργου Παπαδόπουλου και τη συνοδεία ποιημάτων. Λήξη εκδήλωσης στις 24.00

Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας

Συναυλία εγχόρδων με το μουσικό σύνολο «Τα Χρώματα της Ήλιδας», αφιέρωμα στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη

Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24.00

ΗΛΕΙΑ

Αρχαιολογικός Χώρος Επικουρίου Απόλλωνος

Μουσική παράσταση από το μουσικό σχήμα «ΛΥΡΑΥΛΟΣ» με τίτλο «3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική», όπου μέσα από τον ήχο τριάντα ανακατασκευασμένων αρχαιοελληνικών οργάνων θα παρουσιασθούν αρχαιοελληνικά κομμάτια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Οιχαλίας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό έως τις 24.00

Αρχαιολογικός χώρος κάστρο Χλεμούτσι

Μουσική συναυλία από τον Σύλλογο Φιλόμουσων Λεχαινών Ορφεύς. Ώρα 21.00. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 20:30 έως τις 24.00