Κώστας Ρόκος: Το imperium, η αυθαιρεσία και η παρωδία

Κώστας Ρόκος: Το imperium, η αυθαιρεσία και η παρωδία

  • |

Το «μην προσφεύγουμε», η εκδιωχθείσα κανονικότητα και η σωτήρια
επίσκεψη στην ιστοσελίδα:  plaka-kaneis-tora.gr

Ο Δήμαρχος Αγρινίου στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε: «… δεν θα δημιουργούμε τεχνικά κωλύματα. Δεν θα προσφεύγουμε. …». Δηλαδή κάλεσε δημότες και δημοτικούς συμβούλους σε μια ιδιότυπη πειθαρχία, η οποία μάλιστα σε άρθρο του τοπικού ηλεκτρονικού τύπου, χαρακτηρίστηκε (όχι άστοχα) ως «παράνομη πειθαρχία». Πρέπει όμως να ομολογήσω, ότι ο Δήμαρχος επιτρέπει (ακόμη τουλάχιστον) να εκφέρουμε τις απόψεις μας ή να φέρνουμε σε κοινωνία προβληματισμούς που μας θέτουν οι συνδημότες μας.

Αυτά σκεφτόμουν όταν συνδημότες μου, αμήχανοι αλλά και με αγανάκτηση, μου έλεγαν τις τελευταίες ημέρες (κυρίως μηχανικοί και όχι μόνο), για τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνταν στο διατηρητέο κτίριο που στεγάζεται το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, εκφράζοντας την απορία τους, γιατί άραγε, δεν παρεμβαίνει κάποιος. Όπως όμως θα αποδειχθεί, έκαναν λάθος.

Άλλος από αυτούς επικεντρωνόταν στους πετρόχτιστους τοίχους που πλέον (μετά τη βαφή) υποστήριζε ότι γυαλίζουν ως λουστρίνι παπούτσι, άλλος επικεντρωνόταν στο «χτυπητό» κόκκινο χρώμα, με το οποίο χρωματίστηκαν τα κεραμίδια των στεγών, άλλος στις αλλαγές των χρωματισμών των όψεων, άλλος στην κατασκευή νέου επιχρίσματος (σοφάτισμα) μιας όψης του κτιρίου με την εμφανή λιθοδομή (δεν είναι πλέον εμφανής), άλλος στην επένδυση με απομίμηση πέτρας που τοποθετήθηκε στο μικρό κτίριο του προαυλίου, άλλος στην σχεδόν καθόλο το εμβαδόν του, κάλυψη του προαυλίου με σκυρόδεμα (μπετόν), άλλος στην επικινδυνότητα που υπάρχει για τα παιδιά, λόγω της αδρότητας αυτού του σκυροδέματος, άλλος στα φωτιστικά που τοποθετήθηκαν στις όψεις και γενικότερα διατυπώνονταν διάφορες τέτοιου είδους επισημάνσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως και ασχέτως της βασιμότητας και βαρύτητας των επισημάνσεων, όλοι επικεντρώνονταν στην ιδιαιτερότητα και σημαντικότητα του κτιρίου, ως χαρακτηρισμένο (από δύο Υπουργεία) διατηρητέο και στο γεγονός ότι τούτο παραβλέφθηκε προκλητικά, καθώς πραγματοποιούνταν επεμβάσεις (εργασίες), χωρίς καν να υπάρχει άδεια γι’αυτές (για κάποιες υπήρχε) και επίσης για καμία επέμβαση (είτε αυτή είχε άδεια είτε όχι), δεν υπήρχε η προαπαιτούμενη έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Επίσης όλοι στηλίτευαν τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι επεμβάσεις, δηλαδή μέσω απευθείας αναθέσεων εργασιών και όχι όπως επιτάσσει η κανονικότητα, δηλαδή ως έργο μέσω δημοπρασίας, διαδικασία με την οποία ο Δήμος θα απολάμβανε (εκτός των άλλων), την εξοικονόμηση του ποσού που θα αντιστοιχούσε στην προσφερόμενη έκπτωση.

Αυτή η πολιτική πρακτική με προβλημάτιζε για μια ακόμη φορά (δε με εξέπληττε βέβαια), θυμόμουν όμως ταυτόχρονα και το «να μην προσφεύγουμε». Κατά καλή μου τύχη όμως, απαλλάχτηκα από το βάρος των προβληματισμών μου. Προσπαθώντας να διερευνήσω περαιτέρω το ζήτημα, εκπλησσόμενος από τις χονδροειδείς παραλείψεις, που νόμιζα έως τότε ότι υπήρχαν, ευτυχώς επισκέφθηκα την ιστοσελίδα plaka-kaneis-tora.gr . Σε αυτήν υπήρχε αναρτημένη, ερμηνευτική εγκύκλιος με τίτλο: «Οδηγίες για επεμβάσεις σε διατηρητέα σχολικά κτίρια» , η οποία υπεγράφη στις 26 Μαΐου 2014 και «πήρε» ΦΕΚ την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Με την εγκύκλιο αυτή, όλα πλέον έγιναν ξεκάθαρα, καθώς αυτή αναφέρει:

«… Κατ΄εξαίρεση των προβλεπομένων, στα διατηρητέα σχολικά κτίρια όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Αγρινίου, είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται επεμβάσεις σε αυτά, δίχως να απαιτείται η έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.). Κατ’εξαίρεση επίσης των προβλεπομένων, οι ανωτέρω επεμβάσεις στα κτίρια αυτά, δύνανται να πραγματοποιούνται μέσω μίας ή και περισσοτέρων απευθείας αναθέσεων εργασιών. Το πλήθος των απευθείας αναθέσεων των εργασιών, δύναται να ανέρχεται σε αριθμό τέτοιο, έως ότου αυτός καταστεί ικανός, ώστε να καλυφθεί το συνολικό ποσό που απαιτείται, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επεμβάσεις αυτές. Απαγορεύεται οι ανωτέρω επεμβάσεις να πραγματοποιηθούν με ανάθεση έργου, μέσω ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού (δημοπρασία). …».

Στην αιτιολογική έκθεση της εγκυκλίου αναφέρεται: «…Η εξαίρεση που θεσπίζεται διά της παρούσης για τα διατηρητέα σχολικά κτίρια του Δήμου Αγρινίου, αποσκοπεί αφενός στην απαλλαγή του Δημάρχου Αγρινίου από τον προγραμματισμό στον οποίο θα έπρεπε να προβεί, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επεμβάσεις αυτές έγκαιρα και έγκυρα και αφετέρου στην απαλλαγή του, από την εργώδη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει προς επίτευξη του σκοπού αυτού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου για τον Δήμαρχο Αγρινίου, τον οποίο χρόνο δύναται έτσι να τον διαθέσει, σε άλλες σημαντικές υποθέσεις. …».

Συμπληρωματικά αναφέρω, ότι η ανωτέρω διευκρινιστική εγκύκλιος, είναι αναρτημένη και στην ιστοσελίδα oti-nanai.gr.

Συνεπώς, καμία παράλειψη ή παρατυπία ή παρανομία δεν υπήρξε, η κανονικότητα όπως προκύπτει ετηρήθη πλήρως, καθώς όλα έλαβαν χώρα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και επεδείχθη έτσι ο σεβασμός που αρμόζει στο σπουδαίο και κεντρικό αυτό διατηρητέο κτίριο της πόλης μας.

Τέλος, πέραν και μακριά όλων αυτών, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς είναι αναγκαίο να ευχηθώ προς τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Δήμου μας, να έχουν μία σχολική χρονιά δημιουργικότητας και προόδου. Ιδιαίτερα στις τελειόφοιτες και τελειόφοιτους του Λυκείου, καθώς και στις οικογένειές των, εύχομαι καλή δύναμη και την σχολική χρονιά που έρχεται, να την θυμούνται ως χρονιά επιτυχίας και επίτευξης των στόχων που έχουν θέσει.

Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΚΟΣ

ΔΙΠΛ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ