Καλή σας μέρα κ. Παπαναστασίου | Παραμύθια με δράκους γιαλαντζί

Καλή σας μέρα κ. Παπαναστασίου | Παραμύθια με δράκους γιαλαντζί

Διάβασα προχθές, κ. Παπαναστασίου, την εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αγρινίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία αφορά στην κοστολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης του Δήμου Αγρινίου (συζητείται σήμερα στο δημοτικό Συμβούλιο) και, πραγματικά, απόρησα με το θράσος όσων διοικούν αυτή την επιχείρηση, είτε ως αιρετοί, είτε ως υψηλόβαθμοι διοικητικοί υπάλληλοι.

του Λευτέρη Τηλιγάδα | | red line

Πριν όμως αναφερθώ σε αυτό το «θράσος», ας δούμε μερικά στοιχεία αυτής της εισήγησης, που σήμερα το απόγευμα έρχεται στο συμβούλιο για να εγκριθεί.

Σύμφωνα με αυτή, τα έξοδα της «επιχείρησης» έχουν ως εξής:

Αμοιβές προσωπικού                                  1.237.688 €
Εργοδοτικές εισφορές & αποζημιώσεις       310.312 €
Αμοιβές και έξοδα τρίτων                            404.600 €
Παροχές τρίτων                                          1.150.700 €
Φόροι και Τέλη                                                20.000 €
Διάφορα έξοδα                                               166.000 €
Αποσβέσεις                                                     430.000 €

Να ξεκινήσουμε από τις αμοιβές προσωπικού.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κ Παπαναστασίου, η ΔΕΥΑ σήμερα διαθέτει ένα οργανόγραμμα το οποίο αποτελείται από 49 οργανικές θέσεις εργασίας, αλλά καλυμμένες είναι μόνο οι 46 από αυτές. Η «επιχείρηση» δηλαδή, απασχολεί συνολικά 46 άτομα.

Μια απλή διαίρεση του προϋπολογισμένου ποσού του 1.237.688 ευρώ, διά των 46 εργαζομένων, μας δίνει ένα μέσο μισθολογικό κόστος, χωρίς σε αυτό να συνυπολογίζονται οι εργοδοτικές εισφορές, του μεγέθους των 26.906 ευρώ ετησίως για τον κάθε υπάλληλο. Τουτ΄έστιν 2.242 ευρώ μηνιαίως.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση, ο απλός διοικητικός υπάλληλος ή ο εργάτης της «επιχείρησης», δεν μπορεί να ονειρευθεί μια τέτοια αμοιβή. Όσα λείπουν όμως από αυτούς, «φορτώνονται» στους μισθούς των διευθυντικών στελεχών. Ενώ θα έπρεπε λοιπόν, βάσει νόμου, να γνωρίζουμε τις ακριβείς αμοιβές όλων, εμείς τις αγνοούμε.

Είμαι ο τελευταίος, κ Παπαναστασίου, ο οποίος θα υποστήριζα τη μείωση του μισθού ενός εργαζομένου. Έχω την αίσθηση όμως ότι ορισμένοι στην ΔΕΥΑ απολαμβάνουν προκλητικούς μισθούς, σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες για όλους μας, την ώρα μάλιστα που στο Δ.Σ. της επιχείρησης, εισηγούνται μη σύννομες και καταχρηστικές για το συμφέρον των δημοτών αποφάσεις, διασφαλίζοντας έτσι, όχι μόνο τους παχυλούς τους μισθούς, αλλά και την κερδοφορία της «επιχείρησης», μιας «επιχείρησης», που ο λόγος της ίδρυσής της είναι η «κοινή ωφέλεια» και όχι η «κοινή αφέλεια», που, παρά την υπάρχουσα νομοθεσία, έχουν καθεστοποιήσει σε ότι αφορά στις υπηρεσίες ύδρευσης στο Δήμο Αγρινίου.

Ουδέποτε σε αυτό τον Δήμο, κ. Παπαναστασίου, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι, που αποφασίζουν, ούτε οι δημότες αυτής της πόλης, που πληρώνουν, έμαθαν, ποιοι είναι αυτοί οι «τρίτοι», που αμείβονται για έξοδα που κάνουν και για υπηρεσίες που παρέχουν προς την ΔΕΥΑ με 1.5 εκατομμύριο ευρώ περίπου. Θα μου πείτε βέβαια και σεις με την σειρά σας, αυτό που έλεγαν και οι προηγούμενοι «κακοί πολιτικοί» και «καθεστωτικοί ηγέτες» αυτού του Δήμου, από τη διαχείριση των οποίων, «ειρήσθω εν παρόδω», η παράταξή σας ήρθε να μας απαλλάξει, πως όλα αυτά είναι αναρτημένα στη «Διαύγεια» και όποιος θέλει, μπορεί να ψάξει και να τα βρει. Παραμύθια με δράκους γιαλαντζί, κ. Παπαναστασίου.

Γνωρίζετε πολύ καλά, αν δεν το γνωρίζετε να σας το πω εγώ, ότι ο απλός πολίτης αυτής της πολιτείας χρειάζεται πολλές εργατοώρες ψαξίματος μέσα σε αυτή τη δημόσια και δαιδαλώδη βάση δεδομένων του κρατικού μηχανισμού για να βρει ένα έγγραφο που τον αφορά. Χρειάζεται να γνωρίζει «ΑΔΑ», συγκεκριμένο τίτλο απόφασης, διεύθυνση υπηρεσίας και τμήμα, τελικό υπογράφοντα, ημερομηνία απόφασης και ένα σωρό άλλα στοιχεία, τα οποία όχι μόνο είναι δυσεύρετα, αλλά κάποιες φορές και ανύπαρκτα.

Πότε κ. Παπαναστασίου η επιχείρηση θα εκδώσει και θα αποστείλει προς τους καταναλωτές νερού του Δήμου Αγρινίου το «ενημερωτικό φυλλάδιο» του αρ. 19 του ν. 1069, ως οφείλει να κάνει για να πληροφορηθούμε με σαφή και διαφανή τρόπο περί όλων αυτών;

Μιας και μπήκαμε στις ερωτήσεις, κ Παπαναστασίου, μήπως μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει η φράση, «διάφορα έξοδα 166.000 ευρώ»; Το λέω, γιατί 166.000 ευρώ, κ. Παπαναστασίου, δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο «Διάφορα έξοδα»· είναι ένας «σωρός έξοδα» και οι «σωροί» στις μέρες μας, κ. Παπαναστασίου, κάθε άλλο παρά ευχάριστοι είναι: «Σωρός τα χρέη», «σωρός τα σκουπίδια», «σωρός τα λάθη», «σωρός… και Σόρος», χάθηκ’ ο ντορός και έμεινε ο ντόρος.

Να μην μιλήσω για τις αποσβέσεις. Το είδα και μου γύρισαν τα μάτια! Άκου 430.000 ευρώ αποσβέσεις! Ποια είναι εκείνα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, της «επιχείρησης», κ. Παπαναστασίου, που έχουν φθαρεί από το πέρασμα του χρόνου ή από τη χρήση ή έχουν απαξιωθεί τεχνολογικά και πρέπει οι καταναλωτές νερού της πόλης να ξοδέψουν μισό εκατομμύριο ευρώ, σχεδόν, για να τα «βάλουν σε σειρά», σήμερα; Πάμε καλά ή θέλουμε ξύλο;

Αυτά προς το παρόν.

Έπεται όμως και η συνέχεια, γιατί ο χώρος στην εφημερίδα είναι συγκεκριμένος και ακόμα δεν τελειώσαμε με όλα αυτά, που είδαμε και δεν θαυμάσαμε στην εισήγηση της υπηρεσίας για την τιμολογιακή πολιτική της «επιχείρησης». Χρήσιμο όμως είναι πριν συνεχίσουμε να δούμε και τις απαντήσεις που θα δοθούν σε όλα αυτά κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου σήμερα το απόγευμα (Τετάρτη 25 Ιανουαρίου) και εδώ είμαστε.