Εμπλοκή με τα αεροδρόμια

Εμπλοκή με τα αεροδρόμια

Η κυβέρνηση ενέκρινε την παραχώρηση, αλλά η Fraport ζητεί πρόσθετες εγγυήσεις

 Στόχος, να τονιστεί ότι το κόμμα δεν στήριξε τα μέτρα του νέου μνημονίου, αλλά την παραμονή της χώρας στο ευρώ.Η κυβέρνηση μπορεί να ενέκρινε, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, τη συμφωνία παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport και της Slentel, του ομίλου Κοπελούζου, ωστόσο, η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης δεν είναι βέβαιη.

  • by Η Καθημερινή | Της Ελλης Τριανταφυλλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία, επικαλούμενη την πολιτική αβεβαιότητα, ζητάει πρόσθετες εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά αντίστοιχες με αυτές που έχουν δοθεί στις συμβάσεις για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και τον αγωγό TAP. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το προηγούμενο διάστημα η γερμανική εταιρεία έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της προσφοράς, ενώ εξέτασε ακόμη και το ενδεχόμενο της πλήρους αποχώρησης. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο εκπρόσωπος της Fraport δήλωσε πως η έγκριση της συμφωνίας είναι βάση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά διευκρίνισε πως η εταιρεία δεν έχει υπογράψει σύμβαση. Εν τω μεταξύ, η έγκριση της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας, δείγμα της στάσης που θα τηρήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στις δεσμεύσεις που απορρέουν από το νέο μνημόνιο. Στάση αναμονής τηρεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποσαφηνιστούν οι πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Μετά τις πληροφορίες περί επικείμενης έναρξης των θερινών τμημάτων, αντί του σεναρίου της κατάθεσης πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει δικαιωμένος για την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις φήμες όλων των τελευταίων ημερών. Διαμηνύει, δε, στους συνεργάτες του αλλά και τους βουλευτές του κόμματος να αποφεύγουν τα σχόλια για πιθανά και απίθανα σενάρια, διότι το μόνο που εξυπηρετεί αυτό είναι τα σχέδια όσων θέλουν να αποπροσανατολίζουν την προσοχή των πολιτών. Να υπενθυμίζουν, ωστόσο, με κάθε ευκαιρία, τις δεσμεύσεις που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει αναλάβει δημόσια για διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η υλοποίησή τους είναι θέμα προσωπικής αξιοπιστίας του πρωθυπουργού.Για τους τακτικούς συνομιλητές του κ. Μεϊμαράκη είναι προφανές ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. θέτει σε εφαρμογή τη στρατηγική αποδόμησης του ηγετικού προφίλ του κ. Τσίπρα, ενώ ανοίγει τη βεντάλια των θεμάτων, η κυβερνητική διαχείριση των οποίων, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι προβληματική, όπως το μεταναστευτικό, η Παιδεία κ.ά. Το στοίχημα για τη Συγγρού είναι να κατορθώσει να πείσει την κοινή γνώμη ότι η Ν.Δ. δεν στήριξε τα μέτρα του νέου μνημονίου, αλλά την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ότι όλα όσα θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες τους επόμενους μήνες είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Η Νέα Δημοκρατία πρόσφερε χωρίς αστερίσκους τη στήριξή της προκειμένου η χώρα να μείνει στο ευρώ και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μιας άτακτης χρεοκοπίας. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, όπως και για τις συνέπειες των μέτρων, έχουν ονοματεπώνυμο», σημειώνει με κάθε ευκαιρία ο κ. Μεϊμαράκης, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την απόφασή του να κονταροχτυπηθεί μετωπικά εφ’ εξής με τον κ. Τσίπρα. Στο ηγετικό επιτελείο της Συγγρού έχει καταγράψει όλα όσα υποσχέθηκε και δεν τήρησε ο πρωθυπουργός, αλλά κυρίως τις συνέπειες που προκλήθηκαν στη χώρα από την εξάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη ο κ. Μεϊμαράκης προβάλλει διαρκώς το δίλημμα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τη συμφωνία που η ίδια υπέγραψε, σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρήσει «απόδραση» την επιλογή του πρωθυπουργού για εκλογές.

Αν τελικώς ο κ. Τσίπρας επιλέξει την οδό της ψήφου εμπιστοσύνης, τότε πρέπει να προεξοφληθεί ότι η Ν.Δ. δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση ούτε, όμως, θα απόσχει από την ψηφοφορία. Τόσο ο κ. Μεϊμαράκης, όσο και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής φέρονται να συμφωνούν ότι το κόμμα τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ απορρίπτουν κατηγορηματικά και τις εισηγήσεις περί αποχής.