ΝΔ: Κόφτη επινοεί το ΥπΑΑΤ στη Νιτρορύπανση, με μοριοδότηση σε υπόγεια υδατικά συστήματα με κακή χημική κατάσταση

ΝΔ: Κόφτη επινοεί το ΥπΑΑΤ στη Νιτρορύπανση, με μοριοδότηση σε υπόγεια υδατικά συστήματα με κακή χημική κατάσταση

  • |

Την άρση έστω και στο και πέντε της Απόφασης του ΥπΑΑΤ, που ουσιαστικά «πετάει έξω» από το σημαντικό Μέτρο Μείωσης της Νιτρορύπανσης ολόκληρο το Νομό Σερρών και άλλους νομούς της χώρας, ακόμη και αυτούς των περιοχών Natura, στηλιτεύει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, με σχετική ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Η Σερραία βουλευτής υπογραμμίζει ότι η σχετική Απόφαση του Αν. Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Τσιρώνη, (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 3256/18.09.2017), που μοριοδοτεί με 100 μονάδες υπόγεια υδατικά συστήματα με κακή χημική κατάσταση, είναι μία πρώτης τάξης «επινόηση» για τον αποκλεισμό ολόκληρων νομών από το Πρόγραμμα. Αποκλεισμός, που στερεί πολύτιμα κοινοτικά κονδύλια και «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό χιλιάδων καλλιεργητών.

Τονίζει δε ότι για το εν λόγω αποφασιστικό κριτήριο μοριοδότησης δεν υπήρχε καμία αναφορά στην προδημοσίευση του Μέτρου τον μήνα Μάρτιο καθώς τότε, αναφερόταν ως βασική προϋπόθεση ένταξης των αγροτεμαχίων, η δήλωσή τους στο ΟΣΔΕ του 2017 ως αρδευομένων. Προϋπόθεση με βάση την οποία οι καλλιεργητές προχώρησαν σε ενοικιάσεις καλλιεργητικών εκτάσεων και έκαναν τον προγραμματισμό τους.

Αποτέλεσμα, οι παραγωγοί των Σερρών, ενός από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς Νομούς της χώρας, να στερηθούν, 60 ευρώ ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες βαμβακιού, 60 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες υπαίθριων φρέσκων λαχανικών και κηπευτικών, 60 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες ζαχαρότευτλων, 43,5 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες καλαμποκιού και 32,5 ευρώ ανά στρέμμα για την καλλιέργεια ηλίανθου. Χρήματα πολύτιμα σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης και προβληματικής βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η κ. Αραμπατζή ζητά ως εκ τούτου από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει έστω και τώρα στην απαλοιφή του εν λόγω κριτηρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους καλλιεργητές του Νομού Σερρών αλλά και όσων άλλων Νομών αδικούνται, να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την ένταξή τους στο Μέτρο.

Κάνει δε λόγο για νέο «φιάσκο» του ΥπΑΑΤ, έπειτα από αυτό του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας, από το οποίο αφενός αποκλείστηκαν για πρώτη φορά τελείως οι κτηνοτρόφοι, χάνοντας έτσι την όποια ενίσχυση για το έτος 2017, και αφετέρου όλοι οι γεωργοί εκτός των περιοχών NATURA.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

Μετά τις ατέρμονες καθυστερήσεις και του Προγράμματος της Νιτρορύπανσης και παρά τις εξαγγελίες σας τον Ιούλιο του 2016 από τη Λάρισα, ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» για την καλλιεργητική περίοδο 2017, η πρόσφατη προκήρυξη του Μέτρου, δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους παραγωγούς.

Ανάστατος είναι ο αγροτικός κόσμος του Ν. Σερρών, από την ακατανόητη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να «πετάξει έξω» ουσιαστικά τον Νομό από τη δυνατότητα ένταξης του στη Δράση 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (Μέτρο 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), δηλαδή τη Δράση γνωστή με τον κοινό όρο «Μείωση της Νιτρορύπανσης».

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την Απόφαση του Αν. Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Τσιρώνη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ 3256/18-09-2017 «επινοείται» ένα αποφασιστικό κριτήριο μοριοδότησης 100 μονάδων για ένταξη στο Μέτρο (Υπόγεια υδατικά συστήματα με κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση), που στην ουσία αποκλείει τις καλλιέργειες ολόκληρου του Νομού από την ένταξη στο Μέτρο.

Κατόπιν τούτων και επειδή:
Για το εν λόγω αποφασιστικό κριτήριο μοριοδότησης δεν υπήρχε καμία αναφορά στην προδημοσίευση του Μέτρου τον μήνα Μάρτιο καθώς αναφερόταν ως βασική προϋπόθεση ένταξης των αγροτεμαχίων, η δήλωσή τους στο ΟΣΔΕ του 2017 ως αρδευομένων.
Με βάση αυτή την προοπτική, νοικιάστηκαν χωράφια και οι παραγωγοί έκαναν τον προγραμματισμό τους

Οι παραγωγοί των Σερρών, ενός από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς Νομούς της χώρας, λόγω της πλήρως αδικαιολόγητης Απόφασης του ΥΠΑΑΤ θα στερηθούν:

60 ευρώ ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες βαμβακιού,
60 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες υπαίθριων φρέσκων λαχανικών και κηπευτικών,
60 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες ζαχαρότευτλων
43,5 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες καλαμποκιού και
32,5 ευρώ ανά στρέμμα για την καλλιέργεια ηλίανθου
χρήματα πολύτιμα σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης και προβληματικής βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Στους παραγωγούς είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες στήριξης των εκμεταλλεύσεών τους μέσα από αυτό το Μέτρο.

Είναι κρίσιμο να εφαρμόζονται φιλικές πρακτικές σε περιβαλλοντικό επίπεδο, πριν φθάσουμε να είναι προβληματικά τα υπόγεια ύδατα.

Μετά το «φιάσκο» του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας, από το οποίο αφενός αποκλείστηκαν για πρώτη φορά τελείως οι κτηνοτρόφοι, χάνοντας έτσι την όποια ενίσχυση για το έτος 2017 αφετέρου όλοι οι γεωργοί εκτός των περιοχών NATURA, αποκλείοντας όλους τους άλλους, έρχεται νέα «γκάφα» με τον άδικο αποκλεισμό καλλιεργητών από το Μέτρο για τη Νιτρορύπανση βασισμένη σε «αίολα» κριτήρια μοριοδότησης των ενδιαφερομένων

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Για ποιον λόγο δόθηκε τόσο μεγάλη βαρύτητα στο κριτήριο της κακής χημικής ποιότητας των υπόγειων υδατικών συστημάτων, αποκλείοντας στην ουσία τους καλλιεργητές του Ν. Σερρών και άλλων περιοχών της χώρας, ακόμη και όσων εντάσσονται σε περιοχές Natura, από το σημαντικό για τις εκμεταλλεύσεις τους Μέτρο Μείωσης της Νιτρορύπανσης;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε έστω και στο και 5΄ για την απαλοιφή του εν λόγω κριτηρίου και τη δυνατότητα των καλλιεργητών του Νομού Σερρών και όσων άλλων Νομών αδικούνται, να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την ένταξή τους στο Μέτρο;

agrotypos.gr