Τσίπρας: Τέλος το πένθος, πάμε για εκλογική νίκη

Τσίπρας: Τέλος το πένθος, πάμε για εκλογική νίκη

  • |

«Αν η άνοιξη της ελπίδας και του αγώνα τελειώσει τώρα τι θα ακολουθήσει άραγε; Μήπως το καλοκαίρι των κινημάτων; Ή μήπως ο βαρύς χειμώνας της παλινόρθωσης και της εκδίκησης του αστικού πολιτικού συστήματος; Αυτό είναι το δίλημμα και δεν το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το δίλημμα αλλά η ίδια η πραγματικότητα»  τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του το πρωί στις εργασίες της πανελλαδικής διάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των μελών της ΚΕ, των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών του κόμματος.

★ by  eklogika.gr

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε εκλογική μάχη τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος τονίζοντας: «Από εδώ και εμπρός όποιος θέλει να πενθήσει να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει να αποδράσει. Εμείς κοιτάμε μόνο μπροστά»,

Υπογράμμισε ότι το μεγάλο πολιτικό ζητούμενο είναι να μην επιστρέψει «η παλιά Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής» και να μην επιβεβαιωθεί ο στόχος της «Αριστερής παρένθεσης». Έδωσε το προεκλογικό στίγμα τονίζοντας πώς «μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, με ισχυρή εντολή, μπορεί να κόψει αυτό το Γόρδιο Δεσμό», του παλιού συστήματος της διαπλοκής και του νεοφιλελευθερισμού.

Έκανε λόγο για 4ετές πρόγραμμα θέσεων που «πατάει γερά στην πραγματικότητα και στις ανάγκες» της κοινωνίας.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε προσωπικά για τις αριστερές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε ότι το ΟΧΙ είναι του ΣΥΡΙΖΑ και «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αφήσουμε ούτε στους νεκροθάφτες του, ούτε στους αυτοδιορισμένους αντιπροσώπους του».  Αναφέρθηκε στους αποχωρήσαντες τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα, αλλά όχι με «εμφύλιο πόλεμο» της Αριστεράς.

Αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Τσίπρα στην πανελλαδική διάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ:

«Να μη φύγει από το μυαλό μας το κεντρικό ερώτημα. Ποια είναι η επιλογή που θα προστατέψει το λαό μας, που θα του δώσει ελπίδα. Δεν μπορεί κανείς να αγνοεί ότι όχι μόνο αυτό το επτάμηνο της διακυβέρνησης αλλά και σήμερα βαδίζουμε κάτω από πυκνά πυρά. Το σχέδιο της άλλης πλευράς δε θέλει και πολύ μυαλό για να το διαβάσει κανείς.
Το σχέδιό τους ήταν από τη πρώτη ώρα η λεγόμενη ‘Αριστερή παρένθεση’.
 Άρα δεν χωράνε αυταπάτες. Δεν αφήνει η σκληρή πραγματικότητα  χώρο για αυταπάτες. Ζούμε μια από τις στιγμές εκείνες που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει, και ποιους θα αφήσει. Οι αντίπαλοί μας, που διαθέτουν μέσα οικονομικής πίεσης, εκφοβισμού, προπαγάνδας, εξαγοράς, διαφθοράς, επιδιώκουν να μας εξουδετερώσουν, να μας τελειώσουν, να μας σύρουν στο βάλτο.

Η αξιοποίηση των εσωκομματικών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Θέλουν να το πετύχουν τώρα αξιοποιώντας τις δικές μας αδυναμίες. Θυμηθείτε μόνο πόσο χώρο και χρόνο έδιναν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να παρουσιάσουν τις απόψεις μας όταν υπερασπιζόμασταν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Και πόσο χώρο και χαρά διαθέτουν τώρα για να προβάλουν τη διαφωνία και του τελευταίου μέλους μας.
Πόσο χώρο διαθέτουν και με τι χαρά προέβαλαν αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίχτηκε σε ζωντανή μετάδοση από τις επιτροπές της Βουλής. Τι μεγαλοθυμία επέδειξαν όλοι ξαφνικά ώστε να διαθέτουν τα τηλεοπτικά τους παράθυρα για να προβάλουν την εμφύλια αντιπαράθεση της αριστεράς. Ας βγάλουμε, λοιπόν, όλοι και όλες τα συμπεράσματά μας».

«Αν είναι να σταθούμε όρθιοι, μόνο ενωμένοι, αποφασισμένοι, πειθαρχημένοι, με ξεκάθαρη αντίληψη των συσχετισμών, με σχέδιο, ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, σοβαρότητα, και σταθερότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μόνο κρατώντας και υπερασπιζόμενοι την αριστερή, ριζοσπαστική μας ταυτότητα. Μόνο αν αφουγκραστούμε την αγωνία της κοινωνικής πλειοψηφίας που θέλουμε και επιδιώκουμε να εκπροσωπούμε»…

«Και προχωρώντας μαζί με όλους όσους καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαπλοκής δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψει. Σαπίζει και μολύνει τα πάντα γύρω της. Συνεπώς καμιά διαστρέβλωση, καμιά προπαγάνδα της ήττας, καμιά ωραιοποίηση και κανένα καμουφλάζ δεν μπορεί να κρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα των δυνάμεων που συγκρούονται σε αυτό τον πόλεμο.
Όλοι μας πρέπει να πάρουμε θέση στη μάχη.
Όλοι όσοι κατανοούν ότι η ισχυρή λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αυτές είναι η μεγάλη ευκαιρία όχι για μας, αλλά για την Ελλάδα.
Όλοι όσοι καταλαβαίνουν ότι ο πόλεμος που μόλις άρχισε έχει να κάνει όχι με το αύριο της Αριστεράς, ή κάποιων προσώπων, αλλά με το αύριο του κόσμου της μισθωτής εργασίας και όλων των πληττόμενων κοινωνικών τάξεων»…

Για το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος

«Το μεγάλο ρεύμα του Όχι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αφήσουμε ούτε στους νεκροθάφτες του, ούτε στους αυτοδιορισμένους αντιπροσώπους του. Δικό μας πρωτίστως είναι το Όχι. Εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που άνοιξε διάπλατα και με τεράστιο ρίσκο την πόρτα για να περάσει η λαϊκή βούληση με το δημοψήφισμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς, στηρίξαμε το Όχι και παλέψαμε γι’ αυτό, όταν όλες οι δυνάμεις της αντιδραστικής παλινόρθωσης βυσσοδομούσαν και τρομοκρατούσαν, χέρι με χέρι με τους πιο σκληρούς από τους δανειστές.  Αυτό το Όχι δεν θα το χαρίζουμε σε κανέναν.
Ανήκει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση που του έδωσε την ευκαιρία να το εκφράσει. Και το στήριξε ως το τέλος. Και επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτό το Όχι δεν τελείωσε με το τέλος της διαπραγμάτευσης.
Το ΟΧΙ δεν ήταν, ΝΑΙ στη δραχμή, όπως ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι πραγματοποιώντας απίστευτη λαθροχειρία, αφού κανένας τους τότε δεν τόλμησε να το ισχυριστεί.
Αντίθετα εγώ ζήτησα το όχι για να φέρω καλύτερη συμφωνία από αυτή που μας πρότειναν.
Αυτό το Όχι συμπυκνώνει στα τρία του γράμματα τη θέληση και το πείσμα μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας να αλλάξει τη χώρα. Κι εμείς είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πλειοψηφίας»…

Οι αξίες της αριστεράς

«Δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε ένα γιώτα από τις αξίες και τις ιδέες μας.
Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη,  εθνική κυριαρχία.
Η  αφοσίωση στα συμφέροντα και στην απελευθέρωση όσων υποφέρουν στο ζυγό της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, θα παραμείνει σε όλες τις συνθήκες η συνθήκη της ύπαρξης και της δράσης μας.
Η ζωή και η πολιτική απαιτούν συχνά ελιγμούς, υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, που μόνο ένας ανόητος δεν κατανοεί τη σημασία τους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει για μένα, για μας, σε καμιά περίπτωση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε τους στόχους που μας έφεραν στην κυβέρνηση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε εκείνους που στηρίζουν σε μας τις ελπίδες τους. Ούτε μια από τις ελπίδες των νέων, των εργαζομένων, των θυμάτων  του σημερινού δράματος, δεν πρόκειται να ξοδέψουμε σε κομματικές και μικροκομματικές επιδιώξεις».

Για την διάσπαση

«συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πληγή που άνοιξε στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ η μετατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μειοψηφία, η ανατροπή ουσιαστικά και τυπικά της κυβέρνησης από τα μέσα, η ασχήμια της διάσπασης και της εκμετάλλευσής της από τους οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης.
Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε σε βάθος αυτό το ζήτημα. Θα γίνει και πρέπει να γίνει κι αυτό στην ώρα του.
Τώρα, στις συνθήκες της δύσκολης μάχης, θα αντιμετωπίσουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την απαραίτητη πολιτική αυστηρότητα όσους εγκατέλειψαν τις γραμμές μας και στράφηκαν εναντίον μας με βαριές, συκοφαντικές θα έλεγα, κατηγορίες.
Αλλά αριστερό εμφύλιο εμείς δεν πρόκειται να ανοίξουμε. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανοίξουμε. Γιατί ο αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που σηκώνουν κεφάλι».