Τεράστια η οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου

Τεράστια η οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου

  • |

Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας είναι αναστατωμένοι, έως και εξαγριωμένοι από την εικόνα που αντικρίζουν στις ακτές του νησιού, μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2», χθες τα ξημερώματα ανοιχτά της Αταλάντης.

Αν και το Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως ενημέρωσε αμέσως έσπευσαν στην περιοχή αντιρρυπαντικά μηχανήματα ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση, η εικόνα είναι διαφορετική.

Όπως, μάλιστα, καταγγέλλει με ανάρτησή του στο φέισμπουκ, ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σαλαμίνας Μάνος Δερτούζος, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και οι ευθύνες μεγάλες.

Ο ίδιος ανήρτησε και μια φωτογραφία από τα Σελήνια, με το μαζούτ να έχει καλύψει όλη την ακτή.

Διαβάστε την ανάρτησή του:

«H MEΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ.

ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΩΝ ΣΕΛΛΗΝΙΩΝ

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Ε.Ν ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ

Οικολογική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων με την ρύπανση της θάλασσας και η μεγαλύτερη στα χρονικά για το νησί μας συνέβη κατά την διάρκεια της ημέρας με επίκεντρο τα Σελήνια και είναι άγνωστο ακόμη εάν περιοριστεί στον κόλπο των Σεληνίων που έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος ή εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες για αυτούς που άφησαν απροστάτευτο το νησί και τις ακτές τους, όταν γνωρίζουν από τις 2 τα μεσάνυχτα ότι το πλοίο Αγ. Ζώνη, ιδιοκτησίας Μελισσανίδη απ’ ότι πληροφορούμαι, βυθίστηκε στην Αταλάντη έχοντας φορτωμένο 2500 τόνοι μαζούτ. Αυτός ο οποίος γνώριζε πρώτος για το ναυάγιο ήταν το Υπουργείο Ε.Ν και θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να δώσει εντολή και να «περιφράξει» κατάλληλα τον θαλάσσιο χώρο.

Είναι δική του και αποκλειστική ευθύνη να δώσει άμεσα τις εντολές προς το Λιμεναρχείο και να προστατεύσει τον θαλάσσιο χώρο και τις ακτές του κόλπου των Σεληνίων, αφού οι άνεμοι που έπνεαν ήταν προφανές, ότι συντομότατα θα οδηγούσαν το μαζούτ στο κόλπο των Σεληνίων και θα μετέτρεπαν τα Σελήνια σε κρανίου τόπο. Η Ρύπανση στη θάλασσα είναι όπως η φωτιά. Εάν δεν την προλάβεις στην αρχή ο τόπος καταστράφηκε.

Η παρέμβαση των υπευθύνων μετά την ρύπανση των ακτών ήταν ήδη πολύ αργά. Το οικολογικό έγκλημα είχε συντελεστεί και εάν δεν αντλήσουν το πετρέλαιο από το βυθισμένο σκάφος το συντομότερο η καταστροφή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Έπρεπε να είχαν παρέμβει αμέσως με την βύθιση του πλοίου.

Επειδή διάβασα την ανακοίνωση της Δημάρχου και τις διαβεβαιώσεις που πήρε ότι θα υπάρξει πλήρη αποκατάσταση όμως θα απαιτηθεί χρόνος, καθώς επίσης ότι οι εταιρείες με εμπειρία σε τέτοια περιστατικά διαβεβαίωσαν ότι θα επαναφέρουν τις ακτές και την θάλασσα στην πρότερη κατάσταση, θα ήθελα να πω ότι αυτό που σας είπαν δεν ισχύουν κυρία Δήμαρχε. Η πίσσα που εκβράζεται στις παραλίες καταστρέφει τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, ενώ έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται 2-3 χρόνια για να αποκατασταθεί ΜΕΡΙΚΩΣ η παράκτια χλωρίδα.

Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω επ’ ευκαιρία αυτού του ατυχήματος, ότι στην Κυνόσουρα στον Ιστορικό – Αρχαιολογικό αυτό τόπο βρίσκεται ΠΑΡΑΝΟΜΑ πλοίο slops ιδιοκτησίας του κου Μελισσανίδη , δηλαδή μία περιβαλλοντική βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και δυστυχώς δεν έχει γίνει καμιά δυναμική ενέργεια για να σταματήσει αυτή η οχλούσα και παράνομη δραστηριότητα. Η μοναδική ενέργεια που έχει γίνει είναι το εξώδικο που εστάλη στον Υπουργό Πολιτισμού, από μέλη της διαγραφείσας Διαπαραταξιακής Επιτροπής,( μεγάλο πολιτικό λάθος κα Δήμαρχε η κατάργηση της Επιτροπής) από τον οποίο ζητείται να σταματήσει κάθε παράνομη δραστηριότητα στον Αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας».

.topontiki.gr