Σε αυτή την πόλη καθιερώνεται η πρώτη ζώνη κυκλοφορίας μηδενικών εκπομπών στον κόσμο

Σε αυτή την πόλη καθιερώνεται η πρώτη ζώνη κυκλοφορίας μηδενικών εκπομπών στον κόσμο

Η πόλη της Οξφόρδης από το 2020 θα απαγορεύσει τη κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και θα δημιουργήσει την πρώτη  ζώνη μηδενικών εκπομπών στον κόσμο. 

 

Έξι δρόμοι στο κέντρο της πόλης της Οξφόρδης θα είναι απαλλαγμένοι από  οχήματα που έχουν τέτοιους κινητήρες, συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων και των ταξί.

 

Μέχρι το 2035, η απαγόρευση θα έχει επεκταθεί σε όλα τα οχήματα με ορυκτά καύσιμα και θα καλύψει ολόκληρο το κέντρο της πόλης.

 

Ο στόχος του μέτρου είναι να μειωθούν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό, από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

 

Στην απόφαση αυτή, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που δείχνουν ότι η Οξφόρδη είναι μία από τις έντεκα βρετανικές πόλεις που έχει υπερβεί τα ασφαλή όρια των τοξικών σωματιδίων γνωστά ως PM10s και PM2.5s. Είναι εξάλλου γνωστό οτι η χρόνια έκθεση στο  διοξείδιο του αζώτου μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών.

 

Απαιτείται επειγόντως αλλαγή για να αποφευχθεί η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η καταστροφή της υγείας των κατοίκων της Οξφόρδης, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος John Tanner.

.enallaktikos.gr