Μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό με ισοδύναμα

Μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό με ισοδύναμα

Ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος έχει επεξεργαστεί τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το νέο σύστημα, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.

  • by kathimerini | Της Ρούλας Σαλούρου

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η νέα πρόταση που πρέπει να λάβει ευρύτερη κυβερνητική έγκριση, στηρίζεται στην πρόβλεψη του Μνημονίου, ότι όλες οι παραμετρικές και δομικές παρεμβάσεις που καθορίστηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες, πάντα έπειτα από συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Για να αξιοποιηθεί πάντως αυτή η διαφορετική πρόταση, θα πρέπει εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει το Μνημόνιο, να συνοδευτεί με μια πλήρως στοιχειοθετημένη αναλογιστική μελέτη, ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών, να λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου και να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, πριν από την αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Εναλλακτική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, εντός ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, θα επιδιώξει να προωθήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο με τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το νέο σύστημα και το έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παρότι το Μνημόνιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, με περικοπές συντάξεων, αυξήσεις εισφορών και στόχο, εντός του 2016, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να ενταχθούν κάτω από μία, ενιαία δομή, στα πρότυπα του ΙΚΑ, ο νέος υπουργός Εργασίας δήλωσε χθες, πως θα επιδιώξει την υλοποίηση μιας άλλης, διαφορετικής μεταρρύθμισης. Οι βασικές αρχές της «εναλλακτικής» αυτής μεταρρύθμισης έχουν εγκριθεί από τον πρωθυπουργό. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν η σύσταση και τα μέλη της επιτροπής ειδικών που θα επιδιώξει να συγκεκριμενοποιήσει και να ολοκληρώσει την πρόταση, προσαρμόζοντάς την παράλληλα, στις δημοσιονομικές απαιτήσεις των δανειστών. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η νέα πρόταση που πρέπει να λάβει ευρύτερη κυβερνητική έγκριση, στηρίζεται στην πρόβλεψη του Μνημονίου, ότι όλες οι παραμετρικές και δομικές παρεμβάσεις που καθορίστηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες, πάντα μετά από συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αυτό που παραμένει βέβαια αδιαπραγμάτευτο, είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης από το ασφαλιστικό, κατά 0,25% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και 1% το 2016. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κατρούγκαλο, η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης υπαγορεύεται από το γεγονός ότι όλοι οι προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι για το ασφαλιστικό τους οποίους καλείται το υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει άμεσα, αλλά και οι μελλοντικές αλλαγές που περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο, δεν μπορούν να εφαρμοστούν και δεν λύνουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. «Πρέπει με τις δικές μας εθνικές δυνάμεις να μετασχηματίσουμε ένα αποτυχημένο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο πλέον των δομικών αδυναμιών που έχει και που επιδεινώθηκαν από τις επεμβάσεις του Μνημονίου, έχει να αντιμετωπίσει και το πολύ υπαρκτό θέμα της οικονομικής κρίσης» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εργασίας δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με το ουσιαστικό περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, ενώ σε ερώτηση για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, άφησε να εννοηθεί ότι με την πρότασή του, το θέμα μπορεί να ξεπεραστεί.

Για να αξιοποιηθεί πάντως αυτή η διαφορετική πρόταση, θα πρέπει εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει το Μνημόνιο, να συνοδευτεί με μια πλήρως στοιχειοθετημένη αναλογιστική μελέτη, ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών, να λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου και να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, πριν από την αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Το εγχείρημα φαντάζει ανεφάρμοστο, με τον κ. Κατρούγκαλο πάντως να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι ανεφάρμοστη φάνταζε και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα σε λίγες ημέρες…

Μέσα στο ίδιο διάστημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να καταρτίσουν τις αναγκαίες εγκυκλίους αλλά και υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα διευκρινίζονται τα πολλά θολά σημεία των διατάξεων που ήδη ψηφίστηκαν και αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων καθώς και το ύψος των κατώτατων συντάξεων.