Σώπα και δούλευε, αλλιώς…

Σώπα και δούλευε, αλλιώς…

  • |

Αυστηρή πειθαρχία, εργασίες εκτός καθηκόντων και απειλές για απόλυση σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες λειτουργίας φαίνεται πως επιχειρεί να επιβάλει η γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών «Μουστάκας» στους εργαζόμενούς της, όπως προκύπτει από φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δημοσιοποίησή της κινητοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να προχωρήσει, την περασμένη Παρασκευή, σε έλεγχο του υποκαταστήματος του Αιγάλεω, στο εμπορικό κέντρο «River West», με την εταιρεία να αρνείται ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε σε κατάστημά της.

Τα «Σημαντικά Στοιχεία Καθημερινής Λειτουργίας Καταστήματος» συνοψίζονται σε 15 σημεία-διαταγές. Ενδεικτικά:

«Δουλεύουμε πολύ-Μιλάμε λίγο», «Δεν στηριζόμαστε στις κολόνες και στο αμπαλάζ», «Οι κινήσεις μας μέσα στο κατάστημα πρέπει να είναι δραστήριες. Οχι βαριές και αργές. Σχεδόν πάντα κάτι θα έχουμε να κάνουμε», ενώ η ανακοίνωση καταλήγει: «Η δουλειά μας είναι συγκεκριμένη.

»Αν συνδυάσετε το γεγονός ότι έξω υπάρχει μεγάλη ανεργία, οι εποχές είναι δύσκολες και σίγουρα ένα σταθερό εισόδημα είναι καλύτερο από το τίποτα ή το ταμείο ανεργίας. Οσοι έχουν υποχρεώσεις το γνωρίζουν καλύτερα… Και αν μάθετε τη δουλειά σωστά, αφήσετε τις προστριβές, τότε δουλεύοντας κάθε μέρα τους προαναφερόμενους βασικούς κανόνες θα είμαστε μία δεμένη και λειτουργική ομάδα», γιατί όσο να πεις οι απειλές δένουν την ομάδα…

Η φωτογραφία με τα 15 σημεία-διαταγές που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Η φωτογραφία με τα 15 σημεία-διαταγές που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης |

Η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας με τους κανόνες λειτουργίας οδήγησε πολλούς χρήστες του διαδικτύου να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους σε τέτοιες πρακτικές στη σελίδα που διατηρεί η επιχείρηση στο facebook, η οποία αρνείται ότι το χαρτί αναρτήθηκε σε κατάστημά της.

Αντίθετα, υποστηρίζει ότι «είναι ενάντια στη φιλοσοφία μας και δεν αντικατοπτρίζει τις σχέσεις που έχουμε με τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην εταιρεία μας, οι οποίες είναι άριστες».

Την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, κλιμάκιο του ΣΕΠΕ βρέθηκε στο υποκατάστημα του Αιγάλεω και ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε εντοπίστηκε σειρά παραβάσεων που σχετίζονται με το ωράριο λειτουργίας. «Μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας, προχωρήσαμε αμέσως σε έλεγχο. Φυσικά το χαρτί που εμφανίζεται στη φωτογραφία δεν υπήρχε πουθενά μέσα στο κατάστημα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Από τον έλεγχο βρέθηκε παραβίαση στο ωράριο τριών εργαζομένων. Ζητήσαμε τον εσωτερικό κανονισμό, αλλά δεν τον έδωσαν. Ομως ο νόμος τούς δίνει το δικαίωμα πέντε εργάσιμων ημερών προκειμένου να δοθούν γραπτές εξηγήσεις και ύστερα θα επιβληθούν τα πρόστιμα».

efsyn.gr