EWG: «Πολιτική λύση» στο Eurogroup για να κλείσει η αξιολόγηση

EWG: «Πολιτική λύση» στο Eurogroup για να κλείσει η αξιολόγηση

Σε πολιτική συμφωνία στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να παραπέμψει το ελληνικό ζήτημα το αποψινό euroworking group (EWG), καθώς οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς των τελευταίων ημερών έφεραν κάποια μικρή προσέγγιση σε ορισμένα ζητήματα, αλλά δεν οδήγησαν σε κλείσιμο της αξιολόγησης. Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η αποψινή συνάντηση Μοσκοβισί – Τσακαλώτου.

Τη μετάθεση του βάρους των αποφάσεων στο ερχόμενο eurogroup, είχαν προαναγγείλει και τα ίδια τα μέλη του κουαρτέτου στη διάρκεια της παραμονή τους στην Αθήνα, όταν τόνισαν στο οικονομικό επιτελείο ότι «η διαπραγματευτική τους εξουσιοδότηση φτάνει μέχρι ενός σημείου. Από ‘κει και πέρα θα πρέπει όλες οι εκκρεμότητες θα συζητηθούν σε ανώτερο επίπεδο». Και απ’ ότι φαίνεται, έτσι θα γίνει.

Οι τηλεδιασκέψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, τόσο σε επίπεδο υπουργών, όσο και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ήταν επί όλων των προαπαιτουμένων που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.  Η τακτική να βρίσκονται όλα τα θέματα στο τραπέζι (ακόμα κι εκείνα που έχουν, ατύπως, κλείσει) έχει υιοθετηθεί από τους δανειστές τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπορούν, σε οποιαδήποτε φάση της διαπραγμάτευσης, να παραχωρούν μεν ορισμένα πράγματα, θέτοντας όμως κάποιες νέες απαιτήσεις σε ζητήματα που θεωρούνταν «τελειωμένα».

Επί του παρόντος, κυβέρνηση και Θεσμοί εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφορές στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά μεγέθη τόσο της περιόδου 2019 – 2022, όσο και της τελευταίες χρονιάς του Προγράμματος (2018) για την οποία προβλέπουν δημοσιονομικό κενό κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, είναι συνεχείς και έντονες. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τον «κόφτη», ο οποίος θεωρητικά θα διορθώσει οποιαδήποτε απόκλιση υπάρξει στα δημοσιονομικά, οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη αποσαφήνιση των μελλοντικών σχεδιασμών του οικονομικού επιτελείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί καλούν το υπουργείο Οικονομικών να αποσαφηνίσει από τώρα τα «διορθωτικά μέτρα» για το πλεόνασμα του 2018. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, μάλιστα, ότι οι δανειστές θα ζητήσουν αντίστοιχο κατάλογο με μέτρα και για την περίοδο 2019 – 2022, ακόμα κι αν δεχτούν να μειώσουν το στόχο του πλεονάσματος στο 2% – 2,5% του ΑΕΠ.

Συνεπώς, το αποψινό euroworiking group αναμένεται να συντάξει μεν μία έκθεση προόδου με συγκλίσεις και αποκλίσεις, αλλά δεν θα κάνει λόγο για οριστική συμφωνία. Βέβαια, δεν αποκλείεται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να υπάρξουν και νέες τηλεδιασκέψεις με την ελπίδα να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών. Ωστόσο, αυτό μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Αυτό ανέφερε, για παράδειγμα, ο Πιέρ Μοκσοβισί που θα έχει απόψε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πάντως, εάν υπάρξουν μέτρα άμεσης εφαρμογής για το χρέος, τότε είναι πολύ πιθανό μέχρι τα Χριστούγεννα να δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

economy365.gr