Ανεβήκαμε στο πρώτο… βάθρο πανευρωπαϊκά στην τιμή της βενζίνης

Ανεβήκαμε στο πρώτο… βάθρο πανευρωπαϊκά στην τιμή της βενζίνης

  • |

Μέχρι πρότινος η Ελλάδα ήταν στην τρίτη θέση της λίστας του Oil Bulletin (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), όπου καταγράφεται η τιμολογιακή διαφορά στη βενζίνη μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά πρόσφατα σημείωσε μία μεγαλύτερη ….επιτυχία, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η Ελλάδα, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τις αρχές του χρόνου, βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση στην πανευρωπαϊκή λίστα κατάταξης των χωρών της Ευρώπης με την ακριβότερη βενζίνη μετά την Ολλανδία.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία στην Ελλάδα η τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα 1,548 ευρώ έναντι 1,565 στην Ολλάνδία και 1,547 της Ιταλίας. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ευρωζώνης ο μέσος όρος τιμής της βενζίνης είναι 1,419 ευρώ.

Την ίδια ώρα στις αγορές πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η πολιτική Τραμπ μπορεί να οδηγήσει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου επιβεβαιώνοντας αυτούς που έλεγαν ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε αύξηση του ΕΦΚ στη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Σε επίπεδο κυβέρνησης  στελέχη της επιμένουν ότι δεν φταίνε οι φόροι για την εκτίναξη της τιμής της βενζίνης αλλά ξεχνούν ότι ειδικά στην περίπτωση της αμόλυβδης, το πετρέλαιο και η διακύμανση στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι υπεύθυνα μόνο για το 30-35% της τελικής του αξίας ενώ αντίθετα το 65-70% της λιανικής τιμής στη χώρας μας αφορά αποκλειστικά φόρους.

economy365.gr