Επιδείνωση κλίματος στα stress tests των ελληνικών τραπεζών, επανέρχεται η πρόταση ΔΝΤ – Ποια νέα ρήτρα θέτει ο SSM

Επιδείνωση κλίματος στα stress tests των ελληνικών τραπεζών, επανέρχεται η πρόταση ΔΝΤ – Ποια νέα ρήτρα θέτει ο SSM

Οι δανειστές δεν θέλουν την Ελλάδα πλήρως ανεξάρτητη μετά από το τέλος του 3ου μνημονίου οπότε με πρόφαση τις τράπεζες μπορούν να ασκήσουν όποια πίεση θέλουν στην ελληνική κυβέρνηση.
Μια νέα διάσταση στο σήριαλ των stress tests αρχίζει να εξυφαίνεται στον ορίζοντα που σίγουρα δεν θα ευνοήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς…ξανά…επανέρχεται η πρόταση του ΔΝΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Με βάση πολύ έγκυρες πληροφορίες, ενώ αρχικώς κυριαρχούσε η ήπια προσέγγιση του SSM που ανέφερε ότι τα stress tests δεν πρέπει να προκαλέσουν τραπεζική κρίση στην Ελλάδα με άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, λίγο πριν τα Χριστούγεννα…άρχισε να διογκώνεται μια νέα τάση στις Βρυξέλλες – θεσμικών παραγόντων που διάκειται θετικά στο ΔΝΤ-.
Η άποψη αυτή η οποία αρχίζει να αποκτάει περισσότερους οπαδούς αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να βρεθούν σε περιβάλλον εκτός μνημονίου χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι είναι επαρκώς θωρακισμένες κεφαλαιακά.
Με βάση την ίδια πηγή που μίλησε στο bankingnews «ως γνωστό τα stress tests δεν είναι μόνο μια τεχνική ανάλυση παραμέτρων και σεναρίων αλλά έχουν και πολιτικά ελατήρια».
Οι δανειστές δεν θέλουν την Ελλάδα πλήρως ανεξάρτητη μετά από το τέλος του 3ου μνημονίου οπότε με πρόφαση τις τράπεζες μπορούν να ασκήσουν όποια πίεση θέλουν στην ελληνική κυβέρνηση.
Να τονιστεί ότι το ΔΝΤ σταθερά υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν άλλα 10 δισεκ. ευρώ κεφάλαια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο περιβάλλον των αυξημένων αναγκών ειδικά στην διαχείριση των NPEs και NPLs των προβληματικών ανοιγμάτων και δανείων.
Εάν συγκλίνει η ήπια άποψη του SSM για τις ελληνικές τράπεζες με την νέα τάση που αρχίζει να αυξάνεται στους δανειστές που πρόσκειται φιλικά στο ΔΝΤ καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι 1 ή 2 ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Η ΕΚΤ και ο SSM θα δώσουν 2ετή περίοδο για να βρεθούν τα κεφάλαια ενώ θα παρουσιαστούν και κατατεθούν και capital plans από τις ελληνικές τράπεζες.

Τι ζητάει η Nouy (SSM) από τις ελληνικές τράπεζες

Το bankingnews είχε αποκαλύψει στις 2 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο «Στις 15 Ιανουαρίου η συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με την Nouy (SSM)….στο επίκεντρο τα stress tests – Τι θα ζητήσουν» (http://bankingnews.gr/index.php?id=344291) ότι ο SSM θα θέσει ένα πλαίσιο για τα stress tests και τους πλειστηριασμούς.
Η EBA η Αρμόδια Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει τους όρους του βασικού και δυσμενούς σεναρίου των stress tests στις 9 ή 16 Φεβρουαρίου 2018…
Ωστόσο η Nouy θα αναφέρει στους έλληνες τραπεζίτες ότι στους πλειστηριασμούς οι πωλήσεις ακινήτων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερες από τις τιμές στις οποίες έχουν εγγραφεί στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών.
Εάν μετά από ένα ικανό δείγμα προκύψει ότι οι τράπεζες πωλούν χαμηλότερα τα ακίνητα στους πλειστηριασμούς από τις τιμές που τα έχουν στους ισολογισμούς τους, τότε η ανάγκη για νέα κεφάλαια και αυξήσεις κεφαλαίου θα αυξηθούν σημαντικά λόγω των νέων προβλέψεων που θα προκύψουν.

Το 2019 το έτος των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών – Στα 8,5 με 10 δισεκ. ο λογαριασμός

Πολλές φορές το bankingnews έχει αναφέρει ότι το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Στα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018 και με βάση όλες τις ενδείξεις θα προκύψει μια ζημία μεταξύ 8,5 με 10,5 δισεκ. σωρευτικά σε παρούσες αξίες ή 9,5 με 10 δισεκ. ευρώ.
Από το IFRs 9 περίπου 5,5 δισεκ. ή 5 με 5,5 δισεκ.
Από το TAR περίπου 600 εκατ με 900 εκατ – υπό όρους έως 2,2 δισ –
Από το stress tests μεταξύ 3,5 με 4,5 δισεκ. ευρώ
Συνολικά θετικό σενάριο 8,5 δισεκ. αρνητικό σενάριο 10 δισεκ. ευρώ.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το 2019 θα αποτελέσει έτος αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες είναι τρεις.

1)Stress tests και 2ετής παράταση.
Με βάση την κυρίαρχη άποψη η μεθοδολογία των stress tests που θα υιοθετηθεί στις ελληνικές τράπεζες στο βασικό και δυσμενές σενάριο θα είναι ανάλογη των stress tests του 2016 των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι τον Μάιο του 2018 οπότε και θα ανακοινωθούν τα stress tests δεν θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιες τράπεζες χρειάζονται και εάν χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Με εξαίρεση την Monte Dei Paschi που ήταν χαρακτηριστική περίπτωση οι υπόλοιπες Ιταλικές τράπεζες δεν ήταν σαφές εάν θα χρειαστούν κεφάλαια και τελικώς ορισμένες εξ αυτών μετά από ορισμένους μήνες προέβησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου και μεγάλες πωλήσεις προβληματικών δανείων όπως η Unicredit.
Στην ελληνική περίπτωση η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει 2ετή περίοδο ώστε οι τράπεζες στην Ελλάδα να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Θα είναι το πρώτο stress tests όπου δεν θα μιλάμε για ανακεφαλαιοποίηση που σημαίνει απομείωση κεφαλαίων οπότε οι αυξήσεις είναι υποχρεωτικές για να καλύψουν τα κεφαλαιακά ελλείμματα.
Θα μιλάμε για καθαρές αυξήσεις κεφαλαίου που θα λειτουργήσουν προσθετικά στα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια των τραπεζών.
Στις ανακεφαλαιοποιήσεις, απομειώνονταν τα κεφάλαια και οι μέτοχοι έχαναν σε αξία έως μηδενίζονταν.
Στις αυξήσεις κεφαλαίου αντιθέτως προστίθεται αξία αφού τα κεφάλαια δεν θα απομειωθούν.
Να υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο συνέβαινε το 2005 με 2007 όταν οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποιούσαν αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου.

2)Ανάπτυξη και αναστροφή της τάσης συρρίκνωσης.
Οι ελληνικές τράπεζες παρ΄ ότι διαθέτουν μόλις 178 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό ή 264 δισεκ. ενεργητικό τα κεφάλαια τους ανέρχονται σε 33,5 δισεκ. και το core tier 1 σε 29,22 δισεκ.
Όμως από αυτά τα κεφάλαια τα 19,85 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος δηλαδή λογιστικά κεφάλαια.
Συν τοις άλλοις αυτό που συμβαίνει επί 7 χρόνια στο ελληνικό banking δεν έχει προηγούμενο.
Επί 7 χρόνια συρρικνώνονται οι ισολογισμοί των τραπεζών, τα δάνεια μειώνονται ακόμη και σήμερα και οι καταθέσεις μετρά από μια ιστορικών διαστάσεων απομείωση -116 δισεκ. σταδιακά αυξάνονται με αργούς ρυθμούς.
Όμως οι ελληνικές τράπεζες συρρικνώνονται σε όλα τα μέτωπα.
Στα δάνεια, στους ισολογισμούς, στα Βαλκάνια, γενικώς συρρικνώνονται.
Τράπεζες που συρρικνώνονται δεν μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της Ελλάδος.
Ποτέ μια συρρίκνωση δεν συνέβαλλε στην ανάπτυξη ειδικά μάλιστα όπως συμβαίνει στις τράπεζες.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται νέα κεφάλαια για να αναπτυχθούν και να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της συρρίκνωσης.

3)Φθάνουν στον πυρήνα των NPEs και NPLs και θα χρειαστούν επιθετικότερη στρατηγική ελλείψει υψηλών προβλέψεων.
Οι τράπεζες ακολουθούν ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα στοχοθεσίας, μείωσης των NPLs και NPEs.
Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται το 2019.
Μετά το 2019 τι θα συμβεί όταν οι τράπεζες θα έχουν φθάσει στον πυρήνα των προβληματικών τους δανείων όπου οι προβλέψεις δεν είναι τόσο ισχυρές ή οι εξασφαλίσεις δεν είναι τόσο ισχυρές π.χ. σε πολλές περιπτώσεις προβληματικών κοινοπρακτικών δανείων.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να συνεχίσουν την επιθετική μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων θα πρέπει να διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια ώστε εκείνη την περίοδο το 2019 να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για την επόμενη φάση και πιο δύσκολη κάθαρσης και εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Συμπέρασμα

Οι αυξήσεις κεφαλαίου έχουν δαιμονοποιηθεί σε βαθμό υπερβολής.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν να έχουν θετικό πρόσημο όταν εξυγιαίνουν, αντιστρέφουν τάσεις συρρίκνωσης και συνδράμουν στην ανάπτυξη.

bankingnews.gr