Κοινωνικό Μέρισμα: Πότε θα μπουν χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Κοινωνικό Μέρισμα: Πότε θα μπουν χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

  • |

Εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις, αλλά και αντίστοιχα ερωτήματα καθώς και παράπονα συνόδευσαν την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής σελίδας www.koinonikomerisma.gr όπου γίνονται οι αιτήσεις των δικαιούχων. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανταπόκρισης των πολιτών είναι ότι από τις 10 το βράδυ της Κυριακής έως και χθες στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 11 εκατ. επισκέψεις στην ιστοσελίδα για το κοινωνικό μέρισμα από 1.500.000 μοναδικούς επισκέπτες. 

Κατά το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρόνοιας Δημήτρη Καρέλλα, υποβλήθηκαν 467.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 217.000 εγκρίθηκαν ήδη. Το ποσό που αντιστοιχεί στο μέρισμα που θα τους διανεμηθεί, πιθανότατα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, αντιστοιχεί σε 121 εκατ. ευρώ. Περίπου 150.000 αιτήσεις ξεκίνησαν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, με το υπουργείο Εργασίας να εκτιμά ότι πρόκειται για εν δυνάμει δικαιούχους, ενώ περίπου 100.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί λόγω υπέρβασης των κριτηρίων.

Ενα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι, κυρίως συνταξιούχοι, κατά την είσοδό τους στο σύστημα, ήταν η μη αντιστοίχιση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ του δικαιούχου. Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση δεν προχωρεί στο επόμενο στάδιο, με τους δικαιούχους να πρέπει να μεταβούν σε κάποιο ΚΕΠ προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα. Επίσης συχνό πρόβλημα είναι αυτό που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο όσοι έχουν μόνο ένα μήνα ασφάλισης για εργασία με μερική απασχόληση, καθώς το τέως ΙΚΑ υπολογίζει τον μήνα από 21 έως 23 ένσημα τον μήνα και όχι 25 που απαιτούνται.

Αντιδράσεις και προβλήματα σχετίζονται επίσης με τα ενήλικα τέκνα που σπουδάζουν εκτός νοικοκυριού, εμφανίζονται όμως ως φιλοξενούμενα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό για αιτήσεις έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι χωρίς αίτηση, κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν μόνο ηλικιωμένοι πάνω από 70 χρόνων που λαμβάνουν σύνταξη και το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνάει τα 9.000 ευρώ ή και ηλικιωμένοι που λαμβάνουν το επίδομα του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Πότε θα δουν οι δικαιούχοι τα χρήματα στους λογιαριασμούς τους

Πριν τα Χριστούγεννα θα λάβουν τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην σχετική πλατφόρμα μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα στις 20 με 21 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος» με τα χρήματα που τους αναλογούν, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρη Καρέλα.

«Στις 12 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα οπότε και κλείνει το σύστημα από το πρώτο λεπτό της 13ης, μέχρι 20-21 θα έχουν γίνει οι πιστώσεις και όλοι μαζί σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα εξαγγελθεί θα δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρέλας.

economy365.gr