Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εκφράζει τις αντιρρήσεις της στο νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης για τη διαμεσολάβηση, σε σημερινή ανακοίνωσή της, το οποίο «πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη απρόσκοπτη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη», ενώ οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα κατέλθουν σε στάση εργασίας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ο αποκλεισμός πρόσβασης στο δικαστικό σύστημα, «συντελείται με την δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταδίου υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, που έχει υψηλό κόστος και καθιστά απαγορευτική την μετέπειτα προσφυγή στα δικαστήρια, ιδίως για την οικονομικά ασθενέστερη και συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού».

Προσθέτει δε, ότι η σιωπηρή απόρριψη της πρότασης της ΕΔΕ «από το υπουργείο Δικαιοσύνης και η προτίμηση της υποχρεωτικής πολύ δαπανηρής ιδιωτικής διαμεσολάβησης που αποκλείει εξ αντικειμένου την αντίστοιχη δικαστική μεσολάβηση, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επιλογής».

Ακόμη, η ΕΔΕ αναφέρει ότι σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ιταλίας, δεν υφίσταται σύστημα διαμεσολάβησης με την υποχρεωτικότητα που του δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης – και προσθέτει ότι τα υφιστάμενα συστήματα λειτουργούν αποκλειστικά στη βάση της προαιρετικότητας, στη δε Δανία προβλέπεται μόνο η δικαστική μεσολάβηση.

Επίσης, η ΕΔΕ ζητεί να συγκληθεί η διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου και να εκδώσει σχετική γνωμοδότηση.

Τέλος, η ΕΔΕ αποφάσισε τη διακοπή συνεδριάσεων των δικαστηρίων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου ως διαμαρτυρία για το περιεχόμενο και τη διαδικασία νομοθέτησης.

eretikos.gr