Αλτσχάιμερ: Ένα σύμπτωμα προειδοποιεί για τη νόσο πολλά χρόνια πριν αυτή εμφανιστεί

Αλτσχάιμερ: Ένα σύμπτωμα προειδοποιεί για τη νόσο πολλά χρόνια πριν αυτή εμφανιστεί

  • |

Η νόσος Αλτσχάιμερ, είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα. Εντοπίζεται σε ηλικίες πάνω των 65 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

 

Οι επιστήμονες που αναζητούν τρόπους αντιμετώπισής της καθώς πολλά εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από Αλτσχάιμερ, ανακάλυψαν ένα σύμπτωμα που ενδεχομένως να είναι προπομπός της νόσου, πολλά χρόνια πριν αυτή εκδηλωθεί.

 

Το εύρημα αυτό σχετίζεται με  την δυσκολία που έχει κάποιος να ξεχωρίσει μυρωδιές. Σύμφωνα με το περιοδικό Neurology, οι επιστήμονες  υποστηρίζουν ότι  η βλάβη στον εγκέφαλο  μπορεί να ξεκινάει ακόμη και 20 χρόνια πριν  να εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου.

 

Οι επιστήμονες εξέτασαν 300 ανθρώπους μέσης ηλικίας 63 ετών, οι οποίοι λόγω κληρονομικότητας  είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου και τους υπέβαλαν  σε δοκιμασίες για να ξεχωρίσουν χαρακτηριστικές μυρωδιές. ( λεμόνι, βενζίνη, οινόπνευμα)

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι δυσκολεύονταν περισσότερο  να εντοπίσουν τις μυρωδιές, ήταν υψηλού κινδύνου. Σημαντική εξέλιξη για τους ερευνητές θα ήταν  η δυνατότητα  να καθυστερήσουν την έναρξη των συμπτωμάτων της ασθένειας.

enallaktikos.gr