”Δικαίωμα στην ανεργία”

”Δικαίωμα στην ανεργία”

  • |

Από την Μαρία Παρέντη

Μην του μιλάτε είναι άνεργος

τα χέρια στις τσέπες του

σαν δυο χειροβομβίδες.

Μην του μιλάτε, δε μιλούν στους καθρέφτες

Νίκος Καρούζος
Ανεργία είναι η κατάσταση ενός ατόμου, που, ενώ είναι ικανό, πρόθυμο και διαθέσιμο να απασχοληθεί, δεν δύναται να βρει εργασία. Ως φαινόμενο, αυτή εμφανίζεται όταν υπάρχει πλεονάζουσα προσφορά εργασίας. Ως ποσοστό ανεργίας ορίζεται το ποσοστό εκείνο του εργατικού δυναμικού που μένει ανενεργό.

Καλές και άγιες οι έννοιες και οι ορισμοί , μα χρήζουν πάντα αναλύσεως και διαφοροποιούνται ανάλογα με τις συνθήκες και τους χρόνους. Η παρούσα έννοια δυστυχώς καλά κρατεί, τα ποσοστά της αυξάνονται, έστω κι αν τα επίσημα κιτάπια των ευρωπαϊκών χωρών τη θέλουν μειωμένη κάθε χρόνο, επικαλούμενα τις νέες ευκαιρίες και τις ουσιαστικά ανύπαρκτες θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι δεν είναι εύκολο να μετρηθούν (κεκρυμμένη εργασία, παραοικονομία, αδήλωτη απασχόληση σε οικογενειακές επιχειρήσεις, αποθαρρυμένοι εργαζόμενοι, χρόνια άνεργοι που κουράστηκαν να το δηλώνουν πια κ.ο.κ) και γι’ αυτό το ποσοστό είναι συνήθως υποεκτιμημένο.

Μέχρι πρότινος , το φαινόμενο στη χώρα μας αφορούσε κυρίως νεαρά άτομα, καθώς η ύφεση είχε αρχίσει να δίνει τα πρώτα της σημάδια, οπότε έπληττε εκείνους που πρωτοέβγαιναν στην αγορά εργασίας. Με την υπογραφή των μνημονίων και την εξυπηρέτηση των μηνομιακών απαιτήσεων και πολιτικών, η ανεργία χτύπησε την πόρτα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η αναζήτηση εργασίας από άτομα που απολύθηκαν λίγο πριν πάρουν σύνταξη για τη συμπλήρωση ενσήμων, έγινε καθημερινότητα. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που χάθηκαν ήταν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σήμερα οι μισές από τις προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης, η οποία αντικαθιστά σταδιακά την πλήρη.

Τα ποσοστά της ανεργίας σε χώρες που θέλουν να λέγονται ανεπτυγμένες και να παρουσιάζουν ένα δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο, οφείλουν να παρουσιάζονται- έστω και ψευδώς- μειωμένα.

Ελάτε λοιπόν να μειώσουμε με κάθε τρόπο τους αριθμούς, για να φανεί πως πέτυχε το σχέδιο και η ανάπτυξη έρχεται. Πρόταση ”εκ των έξω” για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εξής: Ψήφιση ”Κανονισμού υποχρεώσεων των ανέργων” από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, με τον οποίο θεσπίζονται ποινές, όπως η απώλεια του επιδόματος και της κάρτας ανεργίας για τους ανέργους που δεν προβαίνουν σε “ενεργή αναζήτηση εργασίας” προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Συμπληρωατικά , οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στους οποίους προτείνεται θέση εργασίας και δεν τη δέχονται επανειλημμένα, θα διαγράφονται από τα μητρώα ανεργίας, καθώς ο Οργανισμός θεωρεί πως δεν ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά.

Ένα ψήφισμα που αν περάσει αποτελεί έναν ξεκάρο εκβιασμό, μιας και θα αναγκάζει τους ανθρώπους να αποδέχονται δουλειές με πενιχρό εισόδημα ή να προσφέρουν δωρεάν εργασία για επανακατάρτιση, προκειμένου να μην εμφανίζονται ως μονίμως άπραγοι,οπότε και θα  ”τιμωρούνται” με διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, χάνοντας  αυτομάτως την κάρτα ανεργίας , το όποιο επίδομα, την δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ και το δικαίωμα στην ασφάλιση.Υπάρχει λοιπόν πληθώρα εργασιών και φταίνε οι άνεργοι που δεν εργάζονται, δεν ψάχνουν αρκετά;

Ποιος θα καθορίζει τα κριτήρια της “ενεργής αναζήτησης εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγγεγραμμένης ανεργίας” ; Θα υποχρεούνται οι άνεργοι να διατηρούν σχετικά έγγραφα και αποδεικτικά από τους εργοδότες στους οποίους θα προστρέχουν για εργασία και θα τα προσκομίζουν. Ας φέρουμε λοιπόν τους ανθρώπους αντιμέτωπους με το ”θεριό” και επισήμως. Να τρέχουν ολημερίς να βρουν δουλειά, να αποδέχονται την , αφήνοντας στην άκρη ανάγκες και προσόντα και στο τέλος της ημέρας να αξιολογείται η αγωνία και η προσπάθειά τους από τον ΟΑΕΔ.

Η πραγματικότητα είναι ότι χάρη σε αυτή την αξιολογηση,το κράτος θα κρατήσει τα κονδύλια που προορίζονται για τις βασικές ανάγκες των ανέργων, θα ”καθαρίσει” τα μητρώα του από αυτούς που δεν “δουλεύουν αρκετά” για να βρουν μια δουλειά και θα παρουσιάσει μειωμένα ποσοστά ανεργίας , αφού οι άνθρωποι δε θα είναι πια επισήμως εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Επίσης θα εξασφαλιστεί σχεδόν τσάμπα εργατικό δυναμικό για μερικούς μήνες και  ανακύκλωσης της ανεργίας.

Αναμένεται τύποις η υπουργική απόφαση για την έναρξη της ισχύος του ψηφίσματος.

Η διατήρηση, υψηλού ποσοστού ανεργίας συνεπάγεται τεράστιο κοινωνικό κόστος, η πλασματική μείωση αυτού, αποτελεί πολιτικό τέχνασμα και μηχανισμό πίεσης για τη συρρίκνωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων σε ιδιωτικό και του δημόσιο τομέα.

nostimonimar.gr