Ποιος θα μιλήσει για τα γκέτο της ντροπής;

Ποιος θα μιλήσει για τα γκέτο της ντροπής;

Με αφορμή τον θάνατο του μικρού μαθητή στο Μενίδι από αδέσποτη σφαίρα, δημοσιεύουμε παλιότερο κείμενο για τα γκέτο των Ρομά:

Όλοι, ή σχεδόν όλοι, εξεγειρόμαστε και αγανακτούμε για το ρατσισμό στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, για τους μετανάστες που υφίστανται τις δολοφονικές επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής, της εγχώριας, δηλαδή, Κου Κλουξ Κλαν. Κανείς, όμως, δεν μιλά για το ρατσισμό αυτών που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή για «να καθαρίσουμε τη χώρα από τους Πακιστανούς»! Μα, πάνω απ’ όλα, κανείς δεν μιλά για τον ρατσισμό εναντίον των Ρομά, για τα γκέτο που υπάρχουν σε κάθε πόλη, στο Καματερό, στον Πύργο, στην Άρτα, παντού.

Εδώ ο έλεγχος ανήκει σε μαφιόζικες συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και κλοπιμαία, που εκπαιδεύουν και εκμεταλλεύονται ομάδες μικρών παιδιών στην επαιτεία και στις κλοπές. Κανένα από αυτά τα παιδιά δεν πηγαίνει σχολείο, ενώ ο έλεγχος εντός των οικισμών-γκέτο είναι ανύπαρκτος. Κανείς δεν μιλάει, ούτε η συμπολίτευση ούτε η αντιπολίτευση, για τα γκέτο αυτά. Γιατί άραγε;

Σύμφωνα με μία εκδοχή, υπάρχει μεγάλο οικονομικό συμφέρον καθώς εκεί «κρύβεται» το χρήμα της εγχώριας μαφίας, πριν διοχετευθεί και «ξεπλυθεί» σε άλλες δουλειές. Υπάρχει και πολιτικό συμφέρον, λένε κάποιοι, καθώς οι ψήφοι των Ρομά είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, κάτι που συνιστά κρίσιμο μέγεθος σε μία αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση.

Για μας το πρόβλημα ξεκινά από τον κοινωνικό αλλά και τον φυσικό αποκλεισμό, που υποχρεώνει μια ολόκληρη φυλή να επιδιώξει να επιβιώσει, όπως μπορεί. Σ’ αυτό το περιβάλλον στρατολογούν οι κάθε λογής μαφιόζοι.

Ποιος θα μιλήσει, λοιπόν, για τα σύγχρονα γκέτο της ντροπής;…


*Gpapaso.blogspot.com (Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014)