Η πώληση με τροπολογία του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και στην D.T. πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο

Η πώληση με τροπολογία του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και στην D.T. πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο

Όπως γράψαμε σε σχετική ανακοίνωσή μας το περασμένο Σάββατο 8 Οκτωβρίου, άνοιξε το εθνικό τυπογραφείο προκειμένου να δημοσιευτεί η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία αποφασίστηκε η μεταφορά του προτελευταίου 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα, με τον ίδιο δόλιο και αντιδημοκρατικό τρόπο, κατατέθηκε την τελευταία στιγμή, αιφνιδιαστικά, και σε άσχετο νομοσχέδιο με τίτλο «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις», η κύρωση της τροποποίησης της συμφωνίας μετόχων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telecom.

Η τροπολογία ανοίγει το δρόμο για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% (από συνολικά 10%) που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ, κάτι που σύμφωνα με τους δανειστές αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου.

Σημείωση ergasianet.gr:
Αξίζει να σημειωθεί πως η τροπολογία… ήρθε «κατόπιν εορτής», δηλαδή της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για τη μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Και αυτό, διότι ενώ στο ΦΕΚ αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι η απόφαση πάρθηκε έχοντας υπόψη «1. Την αποδοχή και έγκριση του συνημμένου σχεδίου τροποποίησης της Συμφωνίας Μετόχων (Shareholders Agreement) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telecom A.G.», εντούτοις, αυτή η… τροποποίηση δεν είναι συνημμένη στο ΦΕΚ.
Και σε αυτό το σημείο αναρωτιέται ο καθείς: Δεν ήταν έτοιμη; Χτύπησε ο «δαίμων του τυπογραφείου» και εκ παραδρομής δε συμπεριελήφθηκε; Ή μήπως έπρεπε πρώτα να γίνει μετάφραση από τα γερμανικά και μετά να παρουσιαστεί ως… τροπολογία;

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση φέρνοντας την συγκεκριμένη τροπολογία απεμπολεί τα λεγόμενα «δικαιώματα αρνησικυρίας (veto) σε στρατηγικές αποφάσεις του ΟΤΕ, τη δυνατότητα άσκησης τιμολογιακής πολιτικής για τους πλέον ευάλωτους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τον έλεγχο για ζητήματα εθνικής ασφάλειας και απορρήτου επικοινωνιών κυρίως όμως απεμπολεί τη δυνατότητά τη να παρεμβαίνει και να χαράσσει πολιτικές για τα δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες. Επίσης είναι άγνωστο το τι θα συμβεί σχετικά με τη συμμετοχή εκπροσώπων της στο ΔΣ του ΟΤΕ.

Η κυβέρνηση απεμπολεί ακόμα τα μερίσματα που δικαιούται από τα τεράστια κέρδη που αποθησαυρίζει ο ΟΤΕ, ενώ χάνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί ο ΟΤΕ ως μοχλός τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Αναζητώντας τρόπους αντίδρασης η ΟΜΕ-ΟΤΕ, στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 17/10 αποφάσισε τη συγκέντρωση εργαζομένων έξω από τη Βουλή την Τρίτη 18/10/2016 και ώρα 9πμ., τη στιγμή που το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα πραγματοποιεί εντός του κοινοβουλίου επαφές με αντιπροσωπίες των κομμάτων.

Το μεσημέρι της 18ης Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο οποίο η Αγωνιστική Συνεργασία προτίθεται να προτείνει – όπως έκανε και στις 17/10 – αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της ψήφισης της τροπολογίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση προκειμένου να αποτρέψουμε την επιχειρούμενη παραχώρηση του 5% του ΟΤΕ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telecom.