ΠΑΣΟΚ σώσε μας: Ο μέγας εκσυγχρονιστής δηλώνει ότι μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει τα μνημόνια

ΠΑΣΟΚ σώσε μας: Ο μέγας εκσυγχρονιστής δηλώνει ότι μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει τα μνημόνια

Ο άνθρωπος που μας δίδαξε το ευρώ δείχνει πως γίνεται το πράμα

Παρότι διάφοροι άκυροι Παραιτηθείτε και Μενουμευρώπη και λοιπή κομπανία προσπάθησαν να πιστωθούν το κύρος του ευρωπαίου σε αυτή τη χώρα (αφού το απώλεσε και ο Παναθηναϊκός Α.Ο.), θυμόμαστε πολύ καλά ποια ήταν η καραφλή μορφή με τις ελιές που άφησε τους βαλκάνιους μπουρτζόβλαχους αυτής της χώρας να πιάσουν στα χέρια τους ευρώ. Όλοι όρθιοι:

kwst1-thumb-large

Συγγνώμη, κατά λάθος, κάτι τέτοιο είχαμε στο μυαλό μας απλά παρασυρθήκαμε από το αχαλίνωτο μεσογειακό σεξαπίλ του πρώην πρωθυπουργού.

simitis-euro

Κι επειδή είμαστε πλέον συνηθισμένοι από αυτά τα μνημονιακώς ξεπεσμένα υποκείμενα που αποτελούν τα σύγχρονα μικρά ΠΑΣΟΚ της Φώφης και του άλλου πρώην πρωθυπουργού και ξεφτιλίζουν την παλαιά Ιδέα του ΠΑΣΟΚ (η οποία ήταν ότι μπορείς να τάζεις τα πάντα σε όλους ταυτόχρονα), έρχεται ο Σημίταρος σαν αφεντικό από τα παλιά να μας κάνει να ξεχαστούμε λίγο. Στο επίμαχο σημείο:

– Το μνημόνιο – το πρώτο μνημόνιο – ήταν το 2010 μονόδρομος, κύριε Πρόεδρε;

Πιστεύω ότι το πρώτο μνημόνιο, υπό την εξαιρετικά αυστηρή μορφή που είχε, δεν ήταν μονόδρομος.

Πίσω φλωράκια. Στη συνέχεια η παλιά καραβάνα συνεχίζει αδυσώπητα:

Εκείνο το οποίο έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και δεν έκανε τότε, ήταν ένας έγκαιρος σοβαρός σχεδιασμός για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Να τον καταρτίσει και να τον συζητήσει τόσο με την Ε.Ε., όσο και με το ΔΝΤ. Δεν έγινε κανένας σχεδιασμός. Επαναλαμβάνω όμως ότι και το μνημόνιο αποτελούσε μία σειρά αποφάσεων που πήρε η Ε.Ε., χωρίς να είναι έτοιμη.

Να φέρω ένα παράδειγμα. Μίλησα πριν για τις ιδιωτικοποιήσεις. Όλη η Ελλάδα ξέρει ότι η Ε.Ε. ζήτησε ιδιωτικοποιήσεις. Όλη η Ελλάδα έχει ξεχάσει ότι στο πρώτο μνημόνιο, δεν αναφέρονταν οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι η ίδια η Ελλάδα πρότεινε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις.  Η Ελλάδα, μάλιστα, τότε στις συζητήσεις, είχε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει ρευστοποιήσιμη περιουσία 50 δισεκατομμυρίων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο αριθμός ήταν τελείως φανταστικός. Δεν ανταποκρινόταν σε καμιά πραγματικότητα. Όταν είσαι στον βαθμό αυτό ανέτοιμος και λες τέτοιες σαχλαμάρες, το μνημόνιο έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα…

Kαι στο φινάλε, ρίχνει στο ΓΑΠ και τους υπόλοιπους κωμικούς ένα καρφί όλο δικό τους:

Δηλαδή, θα μπορούσε μια σοβαρότερη πολιτική ηγεσία να προφυλάξει την Ελλάδα από το μνημόνιο…

Πιστεύω ότι μία σοβαρή πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να δείξει έναν άλλο δρόμο, δηλαδή να κάνει μία καλύτερη συμφωνία.

Σχεδόν μας έπιασαν τα δάκρυα όταν σκεφτόμαστε σε τι άξια χέρια ήταν το τιμόνι της χώρας. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις.