Ρεύματα… στην κοινή γνώμη

Ρεύματα… στην κοινή γνώμη

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις… στο μυαλό της κοινωνίας: με βάση τα διαθέσιμα συγκριτικά εμπειρικά δεδομένα των ερευνών της Public Issue προκύπτει ότι οι αξίες της «Δεξιάς» και του «Νεοφιλελευθερισμού», ενώ αρχικά αποδυναμώθηκαν με την άνοδο της Αριστεράς και την ανάληψη της διακυβέρνησης από αυτήν, μετά την πτώση της βγαίνουν ενισχυμένες, ενώ η λατρεία του «ιδιωτικού τομέα» κυριολεκτικά απογειώνεται.

Συντάκτης: 
Δ.Τ.

Μεταξύ 2009 και 2017, δηλαδή έπειτα από τα 8 χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας, την εντυπωσιακότερη αύξηση της κοινωνικής αποδοχής καταγράφουν τρεις πολιτικές αξίες: ο «Ιδιωτικός τομέας», +18% (σήμερα 74%, έναντι 56% το 2009), η «Δεξιά», +12% (σήμερα 34%, έναντι 22% το 2009) και ο «Νεοφιλελευθερισμός» (!), +8% (37% σήμερα, έναντι 29% το 2009).

Ακόμη και η έννοια της «Παγκοσμιοποίησης», η οποία ως πραγματική διαδικασία έχει ανακοπεί και, ιδεολογικά, έχει διεθνώς αποκαθηλωθεί, στην Ελλάδα δείχνει να ενισχύεται! Σήμερα 26% της ελληνικής κοινής γνώμης προσλαμβάνει θετικά τη λέξη, ενώ το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό είχε καταγραφεί στο 21%. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα του πολιτικού επιστήμονα Γιάννη Μαυρή, με βάση την έρευνα της Public Issue.

.efsyn.gr