Ενας πρόεδρος, μα τι πρόεδρος…

Ενας πρόεδρος, μα τι πρόεδρος…

  • |

Το φτωχότερο κράτος μεταξύ των «28» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Βουλγαρία, είναι από προχτές και η προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Ενωση.

Γιώργος Τσιάρας

Και ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός της Μπόικο Μπορίσοφ σκοπεύει να πιάσει αυτή την ευκαιρία «από τα μαλλιά», θέτοντας ως βασικό στόχο της βουλγαρικής προεδρίας την ανανέωση της ευρωπαϊκής (αντι-)μεταναστευτικής πολιτικής, με κύριο «σκαλοπάτι» τη μεταρρύθμιση των συμφωνιών του Δουβλίνου και την περαιτέρω ενίσχυση της «προστασίας των εξωτερικών συνόρων» της Ενωσης από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο Μπορίσοφ ταυτίζεται, με άλλα λόγια, με την αντιμεταναστευτική πολιτική των χωρών της «ομάδας Βίζενγκραντ», αλλά και της νέας κυβέρνησης της Αυστρίας, έστω και χωρίς να το δηλώνει ανοιχτά.

Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να επιταχύνει κάπως τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. όσων βαλκανικών κρατών δεν έχουν ακόμη μπει στο «κλαμπ», και ιδιαίτερα της Σερβίας και της Αλβανίας: αυτός είναι και ο λόγος που ο Μπορίσοφ έχει ήδη προγραμματίσει μια σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Σόφια, για πρώτη φορά εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Οπως είπε χαρακτηριστικά και ο πρώην παλαιστής Μπορίσοφ, «ένας εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων είναι αναγκαίος για την πρόληψη μιας βαλκανοποίησης της Ευρώπης»…

Διαφθορά… ρεκόρ
Στο μεταξύ, βέβαια, η ίδια η Βουλγαρία παραμένει η καλύτερη απόδειξη πως η συμμετοχή στην Ε.Ε. δεν αρκεί για τον εκσυγχρονισμό και πολύ περισσότερο την ευημερία μιας χώρας.

Για του λόγου το αληθές, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρουμέν Ράντεφ άσκησε χτες βέτο σε νόμο κατά της διαφθοράς που απαιτεί εδώ και χρόνια να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που προβλέπει την αντικατάσταση των υπαρχόντων αναποτελεσματικών οργάνων από μια ενιαία ανεξάρτητη αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος, με το απίστευτο επιχείρημα ότι ο νόμος αυτός… «δεν είναι επαρκής» για να παράξει αποτελέσματα και πως μάλιστα «θέτει εμπόδια στον αγώνα κατά της διαφθοράς»!

Κι αυτό, στη χώρα με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς στην Ε.Ε., αλλά και την κατά τεκμήριο πιο διεφθαρμένη Δικαιοσύνη, όπου παρά τα διαδοχικά σκάνδαλα κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής για διαφθορά…

efsyn.gr