Η Τριανταφύλλου για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού πολιτιστικού προϊόντος του Νομού

Η Τριανταφύλλου για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού πολιτιστικού προϊόντος του Νομού

  • |

Σε επίκαιρη  ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ , κ. Τριανταφύλλου, για το σχεδιασμό και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όσον αφορά στη συνολική αναβάθμιση  και τη βιώσιμη αξιοποίηση των αρχαιολογικών θησαυρών του  νομού Αιτωλοακαρνανίας,  απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου.

Η  κ. Τριανταφύλλου ανέφερε πως η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας νομός πολύ πλούσιος σε αρχαιολογικό και πολιτιστικό υλικό. Ωστόσο, τόνισε, ότι παραμένει ζητούμενο για την πολιτιστική κληρονομιά του νομού Αιτωλοακαρνανίας ένας συνολικός σχεδιασμός,  που θα κάνει κατ’ αρχάς γνωστά, επισκέψιμα και προσβάσιμα στο ευρύ κοινό τα πολιτιστικά και αρχαιολογικά του μνημεία.

Σημείωσε πως χρειάζεται αναβάθμιση του οδικού δικτύου και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, επομένως και ένταξη  του νομού στον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό, με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη ,που δε θα ακυρώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα του πολιτιστικού αγαθού.

Η Υπουργός, αφού έκανε σύντομη αναφορά, με στοιχεία, για τα έργα που έχουν, αλλά και πρόκειται να υλοποιηθούν στο νομό μας , μέσα από χρηματοδοτήσεις τόσο από το Β΄ και Γ΄ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, όσο και από το  πρόγραμμα INTERRG και το ΕΣΠΑ,  σημείωσε ,πως σχεδιάζει και δεύτερη επίσκεψη στο άμεσο μέλλον στην  Αιτωλοακαρνανία.

Η κ. Κονιόρδου υπογράμμισε στην απάντηση της, πως  είναι στόχος του Υπουργείου η  σύνδεση των χώρων πολιτισμού του νομού Αιτωλοακαρνανίας με τον υψηλής ποιότητας πολιτιστικό τουρισμό.

Τέλος, σε ερώτημα  της κ. Τριανταφύλλου για τις ανάγκες  σε μόνιμο και εποχιακό προσωπικό στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, που όμως θα προσλαμβάνονται με διαφανή κριτήρια μακριά από παλιότερες λογικές,   η  κ. Κονιόρδου  ενημέρωσε, πως από το Υπουργείο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για πρόσληψη  επιπλέον 400 φυλάκων  για  τους αρχαιολογικούς χώρους που δεν ήταν δυνατό να καλυφθούν με τους εποχικούς.