Στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα παρουσιάστηκε η μελέτη  για την οδική σύνδεση του Αγρινίου με την  Ιόνια Οδό

Στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα παρουσιάστηκε η μελέτη για την οδική σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό

  • |

 

Η μελέτη που αφορά την οδική σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού παρουσιάστηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά.

Η παρουσίαση έγινε στην έδρα  της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι  από τον Χρήστο Ράδο  Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας RACE, που εκπόνησε την μελέτη και την προσέφερε ως δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο,  θέλοντας, ο μελετητής να προσφέρει στην γενέτειρά του.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ευχαρίστησε τον κ. Ράδο και τους συνεργάτες του για την σημαντική επιστημονική προετοιμασία που έκαναν.

Τόνισε επίσης, πως η οδική σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, που μάλιστα συνδυάζεται με  την πρόθεση του  Δήμου  να αναπτύξει  Βιοτεχνικό Πάρκο στην περιοχή, θα ολοκληρώσει ένα αναπτυξιακό έργο που χρόνια περίμεναν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.

Η μελέτη έχει ήδη παραδοθεί στο υπουργείο Υποδομών, ενώ  έχει παρουσιαστεί και στο Δήμο Αγρινίου.

Απομένει,  η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η διαδικασία διαβούλευσης με το τοπικό Επιμελητήριο.

Εφόσον  οι διαδικασίες ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί το έργο να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Τι προβλέπει η μελέτη

Η συνδετήρια οδός μήκους 13,4χλμ θα ξεκινά από τον Ανισόπεδο Κόμβο Αγγελοκάστρου, θα διαθέτει ένα ακόμα Α/Κ στην περιοχή ΒΙΟΠΑ Αγρινίου και θα καταλήγει στην συνοικία Δοκίμι, στο Αγρίνιο. Μάλιστα σύμφωνα με την μελέτη σε επόμενο στάδιο μπορεί να υπάρξει οδική σύνδεση με Καρπενήσι και Λαμία.

Η προτεινόμενη λύση εκτιμάται ότι θα μειώσει δραστικά το χρόνο μετακίνησης από το Αγρίνιο στην Ιόνια Οδό σε μόλις 6 λεπτά από 20 που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, τα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία θα αποσβέσουν την επένδυση κατασκευής του έργου (συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης απαλλοτριώσεων) μέσα σε 7 έτη από την λειτουργία του.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου έχει εκτιμηθεί στα 77 εκατ. Ευρώ.