Tουρκία: Κέρδισαν την αυτοδυναμία Ερντογάν – Νταβούτογλου (UPD)

Tουρκία: Κέρδισαν την αυτοδυναμία Ερντογάν – Νταβούτογλου (UPD)

  • |

Μεγάλοι νικητές των εκλογών στην Τουρκία αναδεικνύονται οι Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανακτά τη δύναμή του και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών έξω από την κατοικία του στο Ικόνια, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως μια «νίκη της δημοκρατίας και του λαού», συμπληρώνοντας πως «ευελπιστούμε ότι θα σας υπηρετήσουμε καλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα σταθούμε ξανά ενώπιόν σας το 2019».

To Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης των Νταβούτογλου-Ερντογάν συγκεντρώνει 49,50% και 315 έδρες στο 97% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λαμβάνει ποσοστό 25,49% και 135 έδρες, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,52% και 59 έδρες (το όριο εισόδου στην Εθνοσυνέλευση είναι 10%) και το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 12,01% και 41 βουλευτές.

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, με την αναθέρμανση της σύρραξης μεταξύ τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) έχουν δημιουργήσει κλίμα έντασης στην Τουρκία. Πρόσφατη είναι και η βομβιστική επίθεση σε ειρηνική πορεία στην Άγκυρα, όταν 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Την ευθύνη έχει αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

HDP: Οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες ούτε ελεύθερες

Από την πλευρά του ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς εκτίμησε με δηλώσεις του ότι η εκλογική διαδικασία δεν ήταν δίκαιη, ούτε και ελεύθερη. Όπως τόνισε, το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».

Ο κ. Ντεμιρτάς ανέφερε ότι μπορεί το HDP να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά ήταν αντιμέτωπο με μια πολιτική «σφαγής». «Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο», συνέχισε.

«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία», κατέληξε ο κ. Ντεμιρτάς