Άρχισαν τα ρωσικά αντίποινα και προς την Ε.Ε.

Άρχισαν τα ρωσικά αντίποινα και προς την Ε.Ε.

  • |

Ο πόλεμος των απελάσεων μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών συνεχίζεται αμείωτος, εντείνοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τις προαναγγελθείσες απελάσεις διπλωματών χωρών-μελών της Ε.Ε. επισημαίνοντας πως η ευθύνη για την κλιμάκωση δεν είναι της Μόσχας.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά την ανακοίνωση για την απέλαση 60 Αμερικανών διπλωματών την Πέμπτη, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τα μέτρα αντιποίνων με τα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και οι πρεσβευτές πολυάριθμων χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, έχουν ήδη κληθεί και ενημερωθεί από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, απελαύνονται από κάθε χώρα τόσοι διπλωμάτες όσοι και οι αντίστοιχοι Ρώσοι. Συγκεκριμένα απελεύνονται δύο Ολλανδοί διπλωμάτες, δύο Λιθουανοί, και τέσσερις Πολωνοί.

Επίσης, η Μοσχα κάλεσε το Λονδίνο να μειώσει το διπλωματικό προσωπικό του στη Ρωσία στον ίδιο αριθμό με αυτόν των Ρώσων διπλωματών που είναι παρόντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρο που προστίθεται στις απελάσεις 23 Βρετανών διπλωματών στις 17 Μαρτίου και στο κλείσιμο του Βρετανικού Συμβουλίου και του προξενείου της Βρετανίας στην Αγία Πετρούπολη.

Αναλυτικά:ΗΠΑ: 60 Μεγάλη Βρετανία: 23 Ουκρανία: 13 Πολωνία: 4 Γερμανία: 4 Τσεχία: 3 Λιθουανία: 3 Μολδαβία: 3 Δανία: 2 Ισπανία: 2 Ιταλία: 2 Ολλανδία: 2 Λετονία: 1 Νορβηγία: 1 Ρουμανία: 1 Φινλανδία: 1 Κροατία: 1 Σουηδία: 1 Ιρλανδία: 1

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν είναι υπεύθυνη για τον «διπλωματικό πόλεμο» που επιδεινώνεται.

«Δεν είναι η Ρωσία αυτή που άρχισε έναν διπλωματικό πόλεμο», είπε, «ούτε είναι η Ρωσία αυτή που ξεκίνησε μια ανταλλαγή κυρώσεων ή μια ανταλλαγή απελάσεων διπλωματών».

Απαντώντας δε στην αντίδραση των ΗΠΑ ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» για τις απελάσεις από τη Ρωσία, είπε ότι «δεν συμφωνούμε μ’ αυτή την εκτίμηση. Η Ρωσία υποχρεώθηκε να λάβει μέτρα αντιποινων ως απάντηση στις μη φιλικές και αθέμιτες ενέργειες» της Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η Ρωσία «επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης έρευνας, καθώς διαφωνεί κατηγορηματικά με τις κατηγορίες που την εμπλέκουν» στο επεισόδιο της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ με νευροπαραλυτικό παράγοντα.

Λονδίνο: Αναμενόμενη αντίδραση
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στα νέα μέτρα από τη Μόσχα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι «είναι λυπηρό, αλλά αναμενόμενο» γεγονός, το οποίο πάντως δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά την ευθύνη της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ.

Επίσης, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το πόσοι είναι οι διπλωμάτες που θα πρέπει να φύγουν από τη Μόσχα.

Απόπειρα «στρατολόγησης»
Στο πλαίσιο της διπλωματικής σύγκρουσης προφανώς εντάσσεται και η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε «σημαντική αύξηση προκλητικών ενεργειών εις βάρος Ρώσων διπλωματών».

Μεταξύ άλλων καταγγέλλει προσπάθεια «στρατολόγησης» Ρώσων διπλωματών πριν από την απέλασή τους από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια «κυνική και απεχθή».

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι σε προκλήσεις προχώρησε και η Βρετανία, καταγγέλλοντας αστυνομική έρευνα σε αεροσκάφος της κρατικής ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot στο αεροδρόμιο «Χίθροου».

Περισσότεροι από 140 Ρώσοι
Στο πλαίσιο των χωρίς προηγούμενο συντονισμένων αντιποίνων των δυτικών χωρών εις βάρος της Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ αναμένεται να απελαθούν συνολικά περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ουκρανία και την Αυστραλία.

Η Βουλγαρία, παραδοσιακά χώρα σύμμαχος της Ρωσίας και χώρα-μέλος της Ε.Ε. ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα προχωρήσει σε απελάσεις διπλωματών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, αναμένουν να έρθουν στο φως περισσότερα στοιχεία και αποδείξεις για την υπόθεση πριν προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

Επίσης, τόνισε, η Βουλγαρία ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο κρίνει ότι πρέπει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία.

efsyn.gr/