Έντονες διεργασίες για άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου στην Ιταλία

Έντονες διεργασίες για άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου στην Ιταλία

Συνεχίζονται οι πολιτικές διεργασίες και οι «ζυμώσεις» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, με τις διαβουλεύσεις του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να ξαναρχίσουν πιθανότατα την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας φαίνεται πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο πολιτικού διαλόγου, πριν αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Έτσι την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή θα συναντήσει για δεύτερη φορά τα κόμματα της χώρας, σε έναν νέο, σύντομο γύρο διαβουλεύσεων.

Από την πλευρά της, η κεντροδεξιά έκανε γνωστό ότι θα πάει ενωμένη στον νέο κύκλο διαβουλεύσεων στο μέγαρο Κυρηνάλιο με ενιαία αντιπροσωπεία. Μια απάντηση στα Πέντε Αστέρια, τα οποία έχουν ζητήσει από την Λέγκα να εγκαταλείψει τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, απευθύνεται και στην κεντροαριστερά και δηλώνει: «Χρειάζεται αίσθημα ευθύνης, η οξεία αντιπαράθεση πλέον έχει τελειώσει». Αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα δεν δείχνει έτοιμο να ξεκινήσει ουσιαστική διαπραγμάτευση και κατηγορεί τα Πέντε Αστέρια για «αμφισημία».

«Ή θα δημιουργηθεί μια σοβαρή κυβέρνηση ή θα επιστρέψουμε στις κάλπες και θα θριαμβεύσουμε», προειδοποιεί ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Παράλληλα δήλωσε ότι «Θα ζητήσω μια συνάντηση από τον υποψήφιο πρωθυπουργό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, για να διαπιστωθεί αν μπορούμε να δείξουμε αμοιβαία κατανόηση με στόχο την πολιτική συνεργασία».

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι «αποκλείει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα κυβερνητικού συνασπισμού με την κεντροαριστερά», ενώ παράλληλα τόνισε πως «θεωρεί ότι υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 51% να προκύψει συμπόρευση της κεντροδεξιάς με το κίνημα Πέντε Αστέρων».

Ωστόσο, ο Ο Λουίτζι Ντι Μάιο απάντησε μέσω Twitter ότι «η πιθανότητα να συνεργασθούν τα Πέντε Αστέρια με τον Μπερλουσκόνι και με όλο τον κεντροδεξιό συνωστισμό είναι της τάξης του 0%».

Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, καταγράφει αύξηση της πρόθεσης ψήφου η Λέγκα με ποσοστό 22,4%, ενώ Τα Πέντε Αστέρια με 34,5%. Η κεντροαριστερά παραμένει στο 19% (όπως δηλαδή στις εκλογές του Μαρτίου) ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του πρώην Καβαλιέρε πέφτει στο 10%.

Παράλληλα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να ορίσει ως «νούμερο δύο» του κόμματος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος και στην εκστρατεία για τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στις περιοχές Μολίζε και Φριούλι Βενέτσια Τζούλια στις 22 και 29 Απριλίου αντίστοιχα.

Πολλοί σχολιαστές διερωτώνται τώρα αν θα καταφέρει να κρατήσει διακριτούς τους ρόλους του πολιτικού, ο οποίος επαναδραστηριοποιείται στην ιταλική πραγματικότητα και του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου που, ως γνωστόν, πρέπει να κρατά πάντα αμερόληπτες στάσεις και ίσες αποστάσεις.

efsyn.gr