Εκλογές Αγγλίας: Το μέγεθος της νίκης των Συντηρητικών θα καθορίσει την επιτυχία ή όχι της Μέι

Εκλογές Αγγλίας: Το μέγεθος της νίκης των Συντηρητικών θα καθορίσει την επιτυχία ή όχι της Μέι

  • |

Οι βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης προαναγγέλλονται πολύ πιο περίπλοκες απ’ ό,τι προβλεπόταν για τη Συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία έχει στόχο να ενισχύσει σημαντικά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της για να πάει να διαπραγματευθεί το Brexit και επαναλαμβάνει σήμερα την προεκλογική εκστρατεία της, η οποία είχε διακοπεί μετά την τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου στο Λονδίνο.

Πράγματι ο Εργατικός αντίπαλός της Τζέρεμι Κόρμπιν, 68 ετών, έχει αποδειχθεί επίμονος και αποτελεσματικός αντίπαλος, διεξάγοντας μια προεκλογική εκστρατεία επί του πεδίου με θέματα που απασχολούν πολύ τους ψηφοφόρους –υγεία, κοινωνική πρόνοια, ανισότητες– την ώρα που η 60χρονη Μέι απέφευγε την αντιπαράθεση ιδεών και περιόριζε την επαφή με τους ψηφοφόρους.

Ως αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις δημοσκοπήσεις μειώθηκε δραστικά. Το προβάδισμα του 20% που είχαν οι Συντηρητικοί στις αρχές Μαΐου μειώθηκε στο 9%, σύμφωνα με έναν μέσο όρο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Και αυτό γίνεται αισθητό στα μέλη των κομμάτων που διεξάγουν την προεκλογική εκστρατεία.

Τρεις αιματηρές επιθέσεις μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, στιγμάτισαν την προεκλογική εκστρατεία, χωρίς να είναι άμεσα προφανές αν οι τραγωδίες αυτές θα επηρεάσουν την ψήφο και πώς. Η τελευταία, το Σάββατο, πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία, στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων στο Λονδίνο.

Οι Συντηρητικοί έχουν σήμερα μια πλειοψηφία 17 εδρών. Ελπίζουν να την αυξήσουν σε 50 έως 80 έδρες, ώστε η Τερέζα Μέι να μπορέσει να διαπραγματευθεί την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ελευθερία κινήσεων και εξασφαλισμένα τα μετόπισθεν.

«Αν η πλειοψηφία της είναι μικρότερη από 50 έδρες, θα θεωρηθεί κακή επίδοση γι’ αυτήν», λέει ο Ίαν Μπεγκ, πολιτειολόγος στο London School of Economics. «Θα κερδίσει χωρίς αμφιβολία, αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά απ’ ό,τι πίστευε όταν προκήρυσσε τις εκλογές», υπογραμμίζει.

 

Η επικεφαλής της κυβέρνησης διέπραξε πολλά λάθη κατά την προεκλογική εκστρατεία της: χρειάσθηκε να κάνει πίσω σ’ ένα από τα μέτρα του προγράμματός της που προέβλεπε αύξηση της συνεισφοράς των ηλικιωμένων στην υγειονομική περίθαλψη, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα που αφορά το πορτοφόλι. Και όταν προκλήθηκε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν να συμμετάσχει σ’ ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, αρνήθηκε την αντιπαράθεση.

Αυτά δεν συμβαδίζουν με την «ισχυρή ηγεσία» την οποία υπόσχεται.

Ο Πολ Χάουελ, υποψήφιος των Συντηρητικών στο Γιόρκσαϊρ, είχε παραδεχθεί στο περιθώριο μιας πρόσφατης επίσκεψης της Μέι στο Γκίζμπορο πως η αλλαγή της θέσης της για τα κοινωνικά επιδόματα προκάλεσε αναταραχή. «Άλλαξε την αντίληψη» για την προεκλογική εκστρατεία των Συντηρητικών, είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε ψήφους τόσο μεταξύ των οπαδών όσο και μεταξύ των αντιπάλων του Brexit, λέει ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις Τζον Κέρτις, κάνοντας σαφές πως η διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ «δεν θα είναι απαραιτήτως το μόνο θέμα που θα βρίσκεται στο μυαλό των εκλογέων όταν ψηφίζουν στις 8 Ιουνίου».

«Αυτό που μετράει είναι η κατανομή του πλούτου», έλεγε την περασμένη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ψηφοφόρος στο Μπάζιλντον (ανατολικό Λονδίνο), ο Νταν Κάταλ, ένας πενηντάρης υποστηρικτής του Brexit, στη διάρκεια επίσκεψης του Τζέρεμι Κόρμπιν. «Ο Κόρμπιν είναι πολύ έντιμος. Και τελικά αυτό είναι που μετράει στην πολιτική», προσέθετε.

Οι μεταστροφές της Μέι έγιναν το θέμα ενός επιτυχημένου τραγουδιού με τίτλο «Liar, liar» («ψεύτρα, ψεύτρα») του συγκροτήματος Captain Ska, το οποίο ανέβηκε στην 4η θέση των πωλήσεων μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές.

Έτσι η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει σε σχέση με τα μέσα Απριλίου, όταν η Μέι, περιφρονώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, ανήγγελλε την απόφασή της να επισπεύσει τις εκλογές που επρόκειτο κανονικά να γίνουν το 2020.

 

Ο Κόρμπιν καλύτερος απ’ ό,τι προβλεπόταν

Οι Εργατικοί βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεχόταν κατηγορίες απ’ όλες τις πλευρές για τις ριζοσπαστικές και ειρηνιστικές ιδέες του και γινόταν στόχος διαδοχικών εξεγέρσεων στους κόλπους του κόμματός του, καθώς οι βουλευτές δεν πίστευαν ότι θα φθάσουν στην εξουσία με τέτοιον αρχηγό.

Η Μέι δεν μπορούσε να ονειρευτεί καλύτερο αντίπαλο. Έτσι χρησιμοποίησε μέχρι καταχρήσεως στην προεκλογική εκστρατεία της το εξής επιχείρημα: «Δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων», υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη που μπορεί να διεξαγάγει με σταθερό και ασφαλή τρόπο τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία στις 23 Ιουνίου 2016 ψήφισε το 52% των Βρετανών.

Όμως ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέτρεψε τα προγνωστικά. Ένας αρθρογράφος των (συντηρητικών) Times, ο Φίλιπ Κόλινς, έγραφε την Παρασκευή: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, το Εργατικό Κόμμα έκανε μια καλή προεκλογική εκστρατεία (…) την πιστώνεται και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ήταν πολύ καλύτερος απ’ ό,τι περίμενα».

Στο περιθώριο αυτής της μονομαχίας, οι σκωτσέζοι εθνικιστές του SNP ελπίζουν να διατηρήσουν τη συντριπτική υπεροχή τους στο κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ –αυτή τη στιγμή διαθέτουν τις 56 από τις 59 έδρες που καταλαμβάνει η Σκωτία– για να συνεχίσουν να προωθούν την πραγματοποίηση ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Και το φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, ελπίζει να βελτιώσει τη μικρή εκπροσώπησή του με 9 βουλευτές.

topontiki.gr