Η… τρίχρονη Ανγκελα κερδίζει την παρτίδα

Η… τρίχρονη Ανγκελα κερδίζει την παρτίδα

  • |

Στην τελική ευθεία για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, το επιτελείο της Ανγκελα Μέρκελ ρίχνει και τα τελευταία του χαρτιά στο τραπέζι, προκειμένου να συγκινήσει τους ψηφοφόρους που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει εάν -και τι- θα ψηφίσουν. Από χθες, στον προεκλογικό αγώνα των Χριστιανοδημοκρατών μπήκε και μία φωτογραφία της καγκελαρίου από τα παιδικά της χρόνια στην πρώην Ανατολική Γερμανία, με το μήνυμα: «Για μία Γερμανία, στην οποία καθένας μπορεί να γίνει τα πάντα».

 Μπάμπης Αγρολάμπος

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία της τρίχρονης Μέρκελ, από το καλοκαίρι του 1957, συνοδεύεται με την επεξήγηση ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν ό,τι ονειρεύονται, μηχανικοί, νοσηλευτές, πυροσβέστες. Το μήνυμα φυσικά δεν απευθύνεται στα παιδιά, αλλά στους γονείς τους, όπως επίσης στους νέους ηλικίας 18-25 ετών, που όπως φαίνεται από τη δεύτερη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων, σε μεγάλο ποσοστό δεν ξέρουν ακόμη εάν θέλουν να ψηφίσουν και τι θα ψηφίσουν.

Στην κατηγορία των ψηφοφόρων ηλικίας μέχρι 35 ετών η καγκελάριος έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Μάρτιν Σουλτς (50-25). Πριν από 12 χρόνια, όταν διεκδικούσε για πρώτη φορά την καγκελαρία ως υποψήφια του CDU απέναντι στον Γκ. Σρέντερ, η αναφορά στο παρελθόν της προκαλούσε περιπαικτικά σχόλια και πιο συχνά σαρκαστικά. Και το ίδιο της το κόμμα αμφέβαλλε πως μπορεί να νικήσει τον καγκελάριο του SPD.

Στη νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για το περιοδικό Focus η Ενωση CDU/CSU σημειώνει νέα πτώση και βρίσκεται στο 36%, το SPD είναι και αυτό σε πτώση και κινείται στο 22%, ενώ τα μικρότερα κόμματα εμφανίζουν τάση ανόδου. Η Αριστερά κινείται στο 11%, το ίδιο και το ακροδεξιό AfD και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 9% και οι Πράσινοι με 7%. Σε ανάλογα αποτελέσματα καταλήγει και η δημοσκόπηση του Allensbach για την οικονομική εφημερίδα FAZ.

Το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση διατυπώνει το ερώτημα μήπως οι δημοσκοπήσεις πέσουν έξω και στις γερμανικές εκλογές, όπως στις αμερικανικές προεδρικές και στο βρετανικό δημοψήφισμα. Οι φόβοι εστιάζονται στο ενδεχόμενο το ποσοστό του ακροδεξιού AfD να είναι πολύ υψηλότερο από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και το σοκ ισχυρότερο.

Αίσθηση προκάλεσε το άρθρο του Γιάκομπ Αουγκστάιν για τη Μέρκελ, την οποία χαρακτηρίζει μητέρα του AfD. «Η Μέρκελ είναι η μητέρα του τέρατος. Εχει ευθύνη για τις σημαντικότερες και καταστρεπτικότερες κοινωνικές εξελίξεις των τελευταίων 25 ετών. Εν τούτοις, η Μέρκελ δεν θα καταψηφιστεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.

Ο καθένας ο οποίος θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη Μέρκελ βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα ποιον να ψηφίσει. Ή να μην πάει καν να ψηφίσει; Διότι είτε ψηφίσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας είτε τους Πράσινους είτε το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας, όλοι προσβλέπουν στη Μέρκελ. (Επομένως) δεν είναι προς ψόγον εάν κάποιος μείνει στο σπίτι του, αφού δεν είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας να ψηφίζει κανείς το μη χείρον αλλά δείγμα παραίτησης». Ολα τα κόμματα πάντως, παράλληλα με τα πολιτικά τους μηνύματα, καλούν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η υψηλή συμμετοχή θα περιορίσει το AfD.

alterthess.gr