Ρωσική αντεπίθεση για την υπόθεση Σκριπάλ

Ρωσική αντεπίθεση για την υπόθεση Σκριπάλ

  • |

Αντεπίθεση στη Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για την επίθεση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία, δήλωσε η Βρετανία δεν έχει κανένα στοιχείο εις βάρος της Ρωσίας.

Όπως είπε η Μόσχα έχει στα χέρια της στοιχεία από ελβετικό εργαστήριο που εξέτασε τα δείγματα από την ουσία που προκάλεσε τη δηλητηρίαση στον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και τη κόρη του Γιούλια, τα οποία συλλέχθηκαν στο Σόλσμπερι και δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό ο νευροπαραλυτικός παράγοντας να έχει σχεδιαστεί σε χώρα της Δύσης.

Όπως τόνισε οι Ελβετοί ειδικοί βρήκαν ότι η δηλητηριώδης ουσία που χρησιμοποιήθηκε, θα μπορούσε να είχε παρασκευαστεί σε αρκετές χώρες.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ανάλυση έγινε έπειτα από αίτημα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, το έγγραφο που έχει η Μόσχα αναφέρει ότι τα δείγματα περιέχουν τον νευροπαραλυτικό παράγοντα BZ και πρόδρομες αυτού ουσίες. Επισήμανε ότι ο BZ είναι χημικό όπλο που ανήκε στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, της Βρετανία και άλλων συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, ενώη Ρωσία ποτέ δεν παρασκεύασε BZ.

Επίσης στα δείγματα εντοπίστηκε και ο νευροπαραλυτικός παράγοντας A234, πράγμα που δεν είναι παράξενο, διότι πρόκειται για ουσία με μεγάλη πτητικότητα ενώ υπήρξε και μεγάλο διάστημα ανάμεσα στη δηλητηρίαση και τη λήψη των δειγμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΑΧΟ έχει επιβεβαιώσει με δική του αναφορά ότι ο Σκριπάλ και η κόρη του έχουν εκτεθεί σε «στρατιωτικού τύπου» νευροπαραλυτικό παράγοντα, ωστόσο απέφυγε να αποδώσει ευθύνες σε οποιαδήποτε χώρα.

Για τον λόγο αυτό, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι ο ΟΑΧΟ στη δική του έκθεση δεν αναφέρεται καθόλου στον παράγοντα BZ, και για τον λόγο αυτό η Ρωσία προτίθεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον διεθνή οργανισμό.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για τη δολοφονική απόπειρα εναντίον των Σκριπάλ, πράγμα που η Μόσχα απορρίπτει. Το Λονδίνο έχει πει ότι βρέθηκε ο παράγοντας A234 στους Σκριπάλ, ουσία η οποία ανήκει στην «οικογένεια» των ρωσικής παρασκευής παραγόντων τύπου Novichok.

efsyn.gr