Εάν δεν επικρατήσει η σύμπνοια
και η διάθεση για ενότητα στα μέλη του συλλόγου
καμιά λύση δεν μπορεί να προκόψει.
Αυτό θεωρούμε ότι είναι το μεγάλο στοίχημα
για την Μετά τις Εκλογές Περίοδο
- του Λευτέρη Τηλιγάδα
Στις εκλογές, ως γνωστόν, συμμετέχουν τρεις παρατάξεις: η «Αγωνιστική Συνεργασία Έμπορων», η «Εμπορική Συλλογική Κίνηση» και η παράταξη «Ενωμένο Εμπόριο».
Όπως είναι γνωστό σε όλους μας σε αυτή την εκλογική διαδικασία δεν φτάσαμε ούτε φυσιολογικά (λήξη της θητείας του προηγούμενου ΔΣ με παραίτηση) ούτε μέσα από ομαλές διαδικασίες. Όλα αυτά όμως, απ’ ότι φαίνεται, οι εκπρόσωποι και των τριών παρατάξεων επιθυμούν, να τα αφήσουν πίσω τους και να προχωρήσουν μπροστά, αναδεικνύοντας η κάθε πλευρά το δικό της εκλογικό αφήγημα. (Δείτε τις τελαυταίες ανακοινώσεις τους ΕΔΩ).
Δύο από τα βασικά προτάγματα και των τριών εκλογικών σχημάτων είναι η συλλογική ενότητα και η ενδυνάμωση του Συλλόγου. Και αυτό είναι ζητούμενο το οποίο κατά την κρίση μας από την προτελευταία έως την τελευταία Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου δεν επιδιώχθηκε, με αποτέλεσμα η συνοχή του συλλόγου να βρίσκεται στη συνείδηση αρκετών εμπόρων υπό αμφισβήτηση.
Ανεξάρτητα και πέρα από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα προκύψει στις μεθαυριανές εκλογές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν είναι δυνατόν από τη μια η πλειοψηφία του ΔΣ να αμφισβητεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, διατυπώνοντας το επιχείρημα της μειωμένης συμμετοχής κι από την άλλη να αποφασίζει την παραίτησή της από το Διοικητικό Συμβούλιο με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταργείται κάθε δυνατότητα ομαλής για το σύλλογο διευθέτησης αυτής της παραίτησης. Η ενότητα ενός χώρου ανεξάρτητα και πέρα από το περιβάλλον (συνδικαλιστικό, κοινωνικό, πολιτικό) στο οποίο αυτός αναπτύσσεται και δραστηριοποιείται, δεν είναι αποτέλεσμα προθέσεων, αλλά επιλογών.
Και δυστυχώς, οι επιλογές της πλειοψηφίας του τελευταίου αιρετού διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου δεν έθεσαν μόνο υπό αμφισβήτηση την ενότητα του συλλόγου, αλλά δημιούργησαν και πρόβλημα στη λειτουργία του. Ένα πρόβλημα που κλήθηκε το Πρωτοδικείο να επιλύσει με διορισμό διοικητικού συμβουλίου.
Αν μία Γενική Συνέλευση ενός όποιου συλλόγου συνεδριάζει με μειωμένη συμμετοχή, δεν ευθύνονται γι’ αυτό τα μέλη του συλλόγου, αλλά η εκλεγμένη του διοίκηση, η οποία δεν φρόντισε με τη δράση και τα έργα της να εμπνεύσει τη συμμετοχή των μελών όχι στη Γενική Συνέλευση μόνο, αλλά στην καθημερινότητα της συλλογικής ευθύνης και δράσης. Αν μετά από κάθε Γενική Συνέλευση η διοίκηση αντί να επιχειρήσει να υλοποιήσει τις αποφάσεις της, παραιτείται γιατί διαφωνεί μ’ αυτές, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η επόμενη γενική συνέλευση θα γίνει με ακόμα λιγότερα μέλη.
Εκτός όμως από την ενότητα ένα ακόμα κοινό πρόταγμα όλων των συνδυασμών, όπως προαναφέραμε, είναι και η ενδυνάμωση του συλλόγου. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση, θεωρούμε, ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αριθμητική αύξηση των μελών ενός συλλόγου. Το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό, αλλά ποιοτικό. Είτε 200 είναι τα μέλη ενός συλλόγου, είτε 2000, εάν η συμμετοχή τους στη γενική συνέλευση και κυρίως στις δράσεις του συλλόγου είναι αόρατη ή μερικώς ορατή τότε η δυναμική του όποιου συλλόγου παραμένει προβληματική.
Σε μια περίοδο που η συρρίκνωση του εμπορικού κόσμου της περιοχής μας αποτελεί μια ανίατη μάστιγα, το να ευαγγελίζεται κανείς την αύξηση του αριθμού των μελών του Εμπορικού Συλλόγου κάθε άλλο παρά πραγματικό φαντάζει. Μόνο με έναν τρόπο μπορεί να συμβεί αυτό: αν καταργηθούν ή συρρικνωθούν σημαντικά όλοι οι άλλοι σύλλογοι που λειτουργούν στον Δήμο.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση δεν είναι ούτε το πενθήμερο ωράριο του καλοκαιριού, ούτε η οριακή ή η διευρυμένη αποδοχή των πεπραγμένων της πλειοψηφίας ενός διοικητικού συμβουλίου· αυτό, όπως διαφαίνεται από τις ανακοινώσεις και των τριών συνδυασμών, το αντιλαμβάνονται όλοι. Εάν δεν επικρατήσει όμως η σύμπνοια και η διάθεση για ενότητα στα μέλη του συλλόγου καμιά λύση δεν μπορεί να προκόψει. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το μεγάλο στοίχημα για την μετά τις εκλογές περίοδο
/agriniostories.gr