Πώς θα πουλήσει Εθνική – Πειραιώς το ΤΧΣ

Πώς θα πουλήσει Εθνική – Πειραιώς το ΤΧΣ

  • |

Θα ζητήσει ανταγωνιστικές προσφορές σε αυτές που έχουν υποβάλει το σαουδαραβικό PIF και η ιταλική ΙΟΝ  

Ανταγωνιστική διαδικασία, καλώντας δηλαδή και άλλους υποψήφιους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορά για το προς πώληση ποσοστό που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς, θα ακολουθήσει το ΤΧΣ στο πλαίσιο της απόφασης για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες.

Ευγενία Τζώρτζη

Η εκκίνηση της διαδικασίας για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς στις οποίες το ΤΧΣ ελέγχει το 40% και το 27%, αντίστοιχα, προκρίνεται εξαιτίας του λόγου ότι το Ταμείο έχει γίνει αποδέκτης συγκεκριμένων προτάσεων.

• Η πρώτη αφορά το 20% της Εθνικής Τράπεζας και προέρχεται από το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF).

• Η δεύτερη αφορά το 27% της Τράπεζας Πειραιώς και προέρχεται από το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group.

Με δεδομένο ότι στο τραπέζι υπάρχουν ήδη δύο συγκεκριμένες προτάσεις για την εξαγορά σημαντικών ποσοστών στις δύο τράπεζες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απευθείας πώληση αντί της δημόσιας πώλησης μέσω Χρηματιστηρίου. Η απευθείας πώληση αντί της δημόσιας πώλησης μέσω βιβλίου προσφορών (με διάφορες παραλλαγές όπως είναι το accelerated book building, το fully marketed offering, το dribble out κ.ά.), προβλέπεται στην έκθεση για τη στρατηγική αποεπένδυσης που έχει συντάξει η Rothschild και έχει αποστείλει προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών. Η στρατηγική που θα αναφέρεται και στις άλλες δύο τράπεζες στις οποίες το ΤΧΣ διαθέτει ποσοστό –9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank– αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του χρόνου. Βάσει αυτής θα συνταχθεί η έκθεση του συμβούλου διάθεσης που για την περίπτωση της Εθνικής έχει προσληφθεί η Goldman Sachs, ενώ για την περίπτωση της Tράπεζας Πειραιώς η πρόσληψη συμβούλου που θα «τρέξει» τη διαδικασία εκκρεμεί.

Στην έκθεση της Rothschild γίνεται αναφορά και στις συνθήκες των αγορών που δεν είναι οι καλύτερες στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά όπως τονίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης, οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη και το κόστος της αδράνειας που αξιολογείται υψηλό. Σε κάθε περίπτωση επιμένουν ότι η αποεπένδυση και στις τέσσερις τράπεζες θα ολοκληρωθεί στον προγραμματισμένο χρόνο, δηλαδή πριν από το τέλος του 2025, άποψη που υποστήριξε και ο ESM στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας σε επαφές που είχε με την κυβέρνηση.

Πηγές κοντά στη διαδικασία δηλώνουν ότι το ενδιαφέρον που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα για τις δύο τράπεζες στις οποίες το ΤΧΣ διαθέτει τα μεγαλύτερα ποσοστά, διαφέρει τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη φάση στην οποία βρίσκονται. Στην περίπτωση της Εθνικής, το Public Investment Fund έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 20% της τράπεζας, χωρίς προς το παρόν να έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά ούτε οικονομική πρόταση. Το PIF διενεργεί ήδη due diligence με βάση όμως τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της τράπεζας, χωρίς δηλαδή να έχουν ανοίξει ακόμη data rooms, η εξέταση των οποίων θα κρίνει και την επίσημη οικονομική του προσφορά, εφόσον τελικά αυτή υπάρξει. Αντίθετα στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, το ιταλικό fund ΙΟΝ Group έχει υποβάλει συγκεκριμένη οικονομική προσφορά στα 452,4 εκατ. ευρώ (1,34 ευρώ ανά μετοχή) για το σύνολο των μετοχών που το ΤΧΣ διαθέτει στην τράπεζα, χωρίς να προτίθεται να προχωρήσει σε due diligence. Να σημειωθεί ότι η πρόταση έγινε γνωστή στις 18 Οκτωβρίου, όταν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ήταν κοντά στο 1,2 ευρώ και άρα εμπεριείχε premium, ενώ σήμερα η μετοχή βρίσκεται στο 1,413 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κοινός παρονομαστής της στάσης που θα ακολουθήσει το ΤΧΣ με βάση πηγές του Ταμείου αλλά και πηγές από την πλευρά της κυβέρνησης που έχει και τον τελικό λόγο στην πώληση, είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις θα ακολουθηθεί ανταγωνιστική διαδικασία, δηλαδή πρόσκληση και άλλων επενδυτών να υποβάλουν οικονομική προσφορά τόσο για την Εθνική Τράπεζα όσο και την Τράπεζα Πειραιώς. Στην περίπτωση της Εθνικής, η διαδικασία θα ανοίξει εφόσον το PIF επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του και επανέλθει με συγκεκριμένη οικονομική πρόταση, ενώ σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η διαδικασία θα ανοίξει με στόχο επίσης την επίτευξη καλύτερης τιμής από αυτή που πρότεινε το ΙΟΝ Group. Ακόμη και αν οι δύο προτάσεις προχωρήσουν, η ανταγωνιστική διαδικασία δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση αφού οι προσφορές θα πρέπει να είναι συγκρίσιμες. Στη βάση αυτή δεν έχει ακόμη απαντηθεί τι θα γίνει, π.χ., αν κάποιος προσφέρει μικρότερο ή μεγαλύτερο τίμημα για το 40% της Εθνικής ή αν κάποιος προσφέρει υψηλό τίμημα για το 5% της τράπεζας.

To σαουδαραβικό PIF έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 20% της Εθνικής, ενώ το ιταλικό ΙΟΝ έχει καταθέσει πρόταση για το 27% της Πειραιώς.
Καθοριστικό λόγο στην εξέλιξη της διαδικασίας θα έχει ο SSM, ο οποίος θα πρέπει να αξιολογήσει και να εγκρίνει την καταλληλότητα (fit & proper) των δύο υποψηφίων επενδυτών. Προϋπόθεση είναι το PIF να επαναβεβαιώσει το ενδιαφέρον του υποβάλλοντας συγκεκριμένη οικονομική προσφορά και μετά να «αναζητήσει» την έγκριση του επόπτη. Το βέβαιο είναι ότι το PIF, που διαχειρίζεται συμμετοχές ύψους 620 δισ. δολαρίων, δεν έχει άλλες συμμετοχές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και έτσι ο ρόλος του SSM θα είναι κλειδί στην όλη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τον ιταλικό όμιλο ΙΟΝ, εμφανίζεται ως ένας δυναμικός όμιλος με υπό διαχείριση συμμετοχές αξίας 16 δισ. ευρώ, μέσα από εξαγορές συνολικά 32 εταιρειών που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια με έμφαση στις εταιρείες τεχνολογίας. Μεταξύ των εξαγορών που έχει πραγματοποιήσει είναι και ο όμιλος Cerved που αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο πληροφοριών στην Ιταλία και έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην Ευρώπη, και έχει σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα κυρίως μέσω εξαγορών.

kathimerini.gr