Πολύς τουρισμός – υψηλά έσοδα, αλλά με μαζική παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων.
Μεγάλη έκταση έχει η «κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή» παραβίαση συλλογικών συμβάσεων και εργασιακών δικαιωμάτων εκ μέρους σημαντικού ποσοστού των εργοδοτών, όπως αποκαλύπτουν η ανακοίνωση των στοιχείων από τις έρευνες της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό του νομού Ηρακλείου.
Η Επιθεώρηση Εργασίας ανακοίνωσε ότι από τις έρευνες που πραγματοποίησε σε 1.170 επιχειρήσεις και 8.518 εργαζόμενους, διαπιστώθηκε ότι από 286 επιχειρήσεις (μία στις τέσσερις) και για 1.949 εργαζόμενους (πάνω από ένας στους τέσσερις) δεν έχουν αναπροσαρμοστεί οι μισθοί με βάση τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό.
Πάνος Κοσμάς
Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για τον κατώτατο μισθό, αλλά για όλη την γκάμα των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε στον νομό Ηρακλείου Κρήτης το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το σωματείο ταξινομεί σε αδρές γραμμές τα ευρήματα της έρευνας ως εξής:
● Σε ποσοστό 50% δεν εφαρμόζεται η ΚΣΣΕ που το υπουργείο Εργασίας έχει κηρύξει γενικώς υποχρεωτική.
● Παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία με εξαντλητικά ωράρια.
● Το σύνολο των ερωτηθέντων δεν απολαμβάνει ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) όπως ορίζει η σύμβαση παρά μόνο ελάχιστες τον μήνα (στην καλύτερη περίπτωση 4 τον μήνα).
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στην έρευνα ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εν ώρα εργασίας.
Το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί σε έναν τομέα που ευημερεί με συνεχή άνοδο τζίρου και κερδών αποδεικνύει ότι η παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων -και μάλιστα σε τέτοια έκταση- δεν είναι προϊόν οικονομικής δυσχέρειας αλλά σύμπτωμα «καθ’ έξιν» επιχειρηματικής απληστίας.
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αίσθηση και επιθέσεις προς το σωματείο και τον πρόεδρό του, Μιχάλη Ριζικιανάκη, τόσο από τους εργοδότες του κλάδου όσο και από τον βουλευτή του νομού Ηρακλείου Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Τουρισμού (!) με το αίτημα να ελεγχθεί η εταιρεία που πραγματοποίησε την έρευνα.
Τα «αντεπιχειρήματα» είναι ότι έτσι δυσφημείται η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός στο νησί και εν γένει «ο τόπος»…
Η ανακοίνωση του σωματείου καταλήγει με ερωτήματα, για τον χρόνο που θα ανοίξουν οι σχολές μετεκπαίδευσης, εάν δοθεί λύση στο εποχικό επίδομα ανεργίας, πότε θα στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να εφαρμόζονται όλες οι κείμενες διατάξεις που αφορούν τον κλάδο της εστίασης και πότε θα ενδιαφερθούν τα συναρμόδια υπουργεία για το γεγονός ότι μόλις 2 στους 10 θέλουν να συνεχίσουν στον κλάδο.
Σχόλια (0)