Χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι οι μαθητές

Χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι οι μαθητές

  • |

6-7 στους 10 αδυνατούν να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την αποταμίευση και 3 στους 4 δεν κατανοούν την επίδραση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη
Μακριά από το επιθυμητό βρίσκεται το συνολικό επίπεδο χρηματοοικονομικής γνώσης στη χώρα μας, με έρευνα του ΟΟΣΑ να δείχνει ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι χαμηλός. Ενδεικτικά, 6-7 στους 10 μαθητές αδυνατούν να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την αποταμίευση και 3 στους 4 δεν κατανοούν την επίδραση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη.

Σε παγκόσμια κλίμακα η χρηματοοικονομική γνώση είναι δραματικά ανεπαρκής. Μόλις ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη θεωρείται χρηματοοικονομικά εγγράμματος. Πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ενήλικοι αδυνατούν να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες, με την πλειονότητα αυτών να ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 
Αρτεμις Σπηλιώτη

Σε ημερίδα του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, που ιδρύθηκε το 2016 από τον καθηγητή στο τμήμα οργάνωσης και διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαο Φίλιππα, και της Ενωσης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) τονίστηκε η σημασία της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των παιδιών. Και για τον λόγο αυτό η Εθνική Στρατηγική για τον Χρηματοοικονομικό Εγγραμματισμό θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο.

Οπως ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, η ΤτΕ και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη αποδίδουν μεγάλη σημασία στο θέμα και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που πλέον έχουν στραφεί και στα παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο στους μαθητές Λυκείου και τους φοιτητές.

Βασική πρόταση πολιτικής του ΟΟΣΑ αποτελεί η διδασκαλία στοιχειωδών οικονομικών γνώσεων στα σχολεία, η οποία θα συμβάλει και στη μείωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων. Επίσης, η υποστήριξη των εκπαιδευτικών με υλικό και εκπαίδευση ώστε να μπορούν να διδάξουν το αντίστοιχο μάθημα.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας, η έλλειψη βασικών γνώσεων γύρω από την οικονομία και τις συναλλαγές έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις αποφάσεις και στην ποιότητα ζωής και κατά συνέπεια στη συνολική ευημερία κοινοτήτων και κοινωνιών.

Η πλειονότητα των πολιτών αποδίδει το έλλειμμα στην απουσία ειδικής μέριμνας από την εκπαιδευτική διαδικασία. Εξι στους δέκα (σύμφωνα με μια ειδική έρευνα) πιστεύουν πως ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός πρέπει να ξεκινά από το Δημοτικό σχολείο.

Πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση με ειδικά προγράμματα τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία. Στην Ελλάδα έχει ωριμάσει το αντίστοιχο αίτημα και το πρόγραμμα «@ξία» του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού σε συνεργασία με την ΕΕΔΑΔΠ αποτελεί το εφαλτήριο για την εισαγωγή του πεδίου στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα –με το σύνολο των δράσεών του– έχει ήδη προσεγγίσει 300.000 δασκάλους, γονείς και μαθητές με στόχο την εξοικείωσή τους, την απόκτηση ή/και τη διάδοση βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων και την εισαγωγή τους στο σχολικό πρόγραμμα.

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/449505_hrimatooikonomika-analfabitoi-oi-mathites

 

 

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος