Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ο νέος υπουργός Οικονομικών που είχε προτείνει την κυκλοφορία παράλληλου εναλλακτικού νομίσματος Geuro

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ο νέος υπουργός Οικονομικών που είχε προτείνει την κυκλοφορία παράλληλου εναλλακτικού νομίσματος Geuro

  • |
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ο νέος υπουργός Οικονομικών που είχε προτείνει την κυκλοφορία παράλληλου εναλλακτικού νομίσματος Geuro
Ο πρόεδρος του αμερικανικού ινστιτούτου Levy και εκτελεστικός αντιπρόεδρος και καθηγητής στο Κολέγιο Bard, Δημήτρης Παπαδημητρίου αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Οικονομίας.
Ο Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy του Bard College (ΗΠΑ) και αντιπρόεδρος και καθηγητής Οικονομικών στο Bard. Ήταν διακεκριμένος μελετητής στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σανγκάης, έχει καταθέσει σε ακροάσεις της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου.
Ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Εμπορικού Ελλείμματος του Αμερικανικού Κογκρέσου και μέλος του Ειδικού Συμβουλίου Πολιτικών Ανταγωνιστικότητας για την Διάθεση Κεφαλαίων. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί 13 βιβλία, ενώ έχει κάνει και πολλές δημοσιεύσεις άρθρων. Είναι ακόμη στη συντακτική επιτροπή του περιοδικών Journal of Economic Analysis, Challenge, και του Bulletin of Political Economy. Επιμελήθηκε το «The Elgar Companion to Hyman Minsky» (βοήθημα κατανόησης στο έργο του οικονομολόγου Hyman Minsky)
Σύζυγος του κ. Παπαδημητρίου είναι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.
Πριν από περίπου τρία χρόνια, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε άρθρο του στην Huffington Post είχε προτείνει την χρήση εναλλακτικών νομίσμάτων  και την δημιουργία  παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης γνωστό ως ELR.
Σε αντίθεση με παρόμοιες τέτοιες προτάσεις το Ινστιτούτο Levy έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα μετά την μοντελοποίηση πολλαπλών σεναρίων με βάση το στενό εύρος των διαθέσιμων επιλογών: “Οι αποτυχίες της τρέχουσας στρατηγικής ήταν τόσο μεγάλες, ώστε ακόμη και η συνολική εγκατάλειψη των προγραμμάτων λιτότητας τώρα θα προσφέρει ανακούφιση σε πολύ αργούς ρυθμούς”, ενώ “μία μέτρια αύξηση των κρατικών δαπανών…δεν είναι αρκετά ισχυρή για να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη, οπότε μόλις ολοκληρωθούν η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι”.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ουτε το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο αφού προκύπτει από δραματικές περικοπές δαπανών, αύξηση των φόρων και εφάπαξ επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τοποθετήσεις τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Μέσα σε όλα αυτά ξεχάσαμε και το χρέος που επί κρίσης εκτοξεύτηκε από το 125 στα σημερινά επίπεδα 175%.
Τα Geuros θα είναι ουσιαστικά μικρής ονομαστικής αξίας ομόλογου μηδενικού τοκομεριδίου, απαλλαγμένα από καταβολή τόκων και αποπληρωμή που η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό νόμισμα για να πληρώσει αποκλειστικά το εσωτερικό της χρέος
 Η πρόταση του Ινστιτούτου Levy προβλεπει μεν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη αλλά και την έναρξη ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης γνωστό ως ELR. Η κυβέρνηση θα λειτουργεί ως εργοδότης έσχατης ανάγκης και θα προσλάβει όσους έχουν τη δυνατότητα και επιθυμία να εργαστούν για την παραγωγή δημόσιων αγαθών.
Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, το επίπεδο του μισθού θα είναι αρκετά χαμηλό έτσι ώστε η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα να είναι ελκυστική, αλλά ικανοποιητικό για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Όλο το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται από ελληνικά ευρώ (greek euros), των οποίων η σύντμηση αγγλιστί γεννά τον όρο geuro.
Τα Geuros θα είναι ουσιαστικά μικρής ονομαστικής αξίας ομόλογου μηδενικού τοκομεριδίου, απαλλαγμένα από καταβολή τόκων και αποπληρωμή που η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό νόμισμα για να πληρώσει αποκλειστικά το εσωτερικό της χρέος, τα επιδόματα ανεργίας και ένα μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θα απαιτεί μέρος των φόρων και των κοινωνικών παροχών να καταβάλλονται αντίστοιχα σε geuros.
Το εξωτερικό εμπόριο και ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται τις συναλλαγές του σε ευρώ, το οποίο θα είναι μετατρέψιμο σε μία μόνο κατεύθυνση (από ευρώ σε geuro) προς αποφυγήν νομισματικών παρεξηγήσεων.
Στην προσομοίωση του καθηγητή Παπαδημητρίου αυτό το σύστημα θα δημιουργήσει τον ιλιγγιώδη αριθμό των 550.000 θέσεων εργασίας με κόστος 3.5 δισ. geuros ετησίως, χωρίς να υπολογίζεται η έμμεση δημιουργία θέσεων μέσω του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, του οποίου ο λάθος υπολογισμός ήταν “ακαδημαϊκός” κατά τον κο Στουρνάρα.
Όπως κάθε δημοσιονομική τόνωση θα αυξήσει το συνολικό έλλειμμα και θα επιδεινώσει το ισοζύγιο πληρωμών, αλλά δε θα έχουμε να φοβηθούμε τίποτα επειδή και το ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί 7% και θα έχουμε συγκεντρώσει μεγάλο πλεόνασμα στα αποθεματικά της χώρας σε ευρώ. Τότε να δούμε ποιος θα είναι πιο βιώσιμος.
enallaktikos.gr
Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος