Έρευνα δείχνει ότι οι Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι σε καθεστώς τοξικής εργασίας, παράτασης του εργασιακού βίου αντί της συνταξιοδότησης για να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής!
Εθελόδουλοι ή πεινασμένοι; Σε αυτό το δίλημμα συμπυκνώνεται η εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα των «καλών ευρωπαϊκών πρακτικών» και της «στήριξης των νοικοκυριών».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι σε καθεστώς τοξικής εργασίας, παράτασης του εργασιακού βίου αντί της συνταξιοδότησης ή αύξησης του φόρτου εργασίας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής!
Δημήτρης Κωστάκος
Παράλληλα, η δυσαρέσκεια απέναντι στις συνθήκες εργασίας και την αμοιβή, έχει οδηγήσει το 27% σε «σιωπηλή παραίτηση». Δηλαδή, στην τυπική διεκπεραίωση της εργασίας με την -κατά το δυνατό- μικρότερη συμμετοχή.
Ένας φαύλος κύκλος οικονομικής ασφυξίας, με τον μισθό να μην επαρκεί και την σύνταξη να μην φτάνει!
Το φάρμακο των μνημονίων που εντατικά εδώ και 13 χρόνια χορηγείται στον κόσμο της εργασίας, αποδεικνύεται… φαρμάκι, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας, Randstad:
Κατά την παρούσα συγκυρία αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τον βιοπορισμό τους (67%) ενώ περισσότεροι από τους μισούς (51%) εκφράζουν φόβους για την απώλεια της εργασίας τους. Ποσοστό υψηλότερο κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 37% που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες.
Με αυτά τα δεδομένα, το 22% των Ελλήνων εργαζομένων σκοπεύει να αυξήσει τις ώρες απασχόλησης στην τρέχουσα θέση εργασίας, ενώ το 40% επιδιώκει να αναζητήσει και να αναλάβει έναν δεύτερο ρόλο εργασίας.
Το 41% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από κάποια δουλειά κατά το παρελθόν, ποσοστό υψηλότερο κατά επτά μονάδες σε σχέση με το 34% που κατεγράφη παγκοσμίως, επειδή βίωνε τοξικό εργασιακό περιβάλλον.
Η κρίση του κόστους ζωής έχει αντίκτυπο στις προσδοκίες των εργαζομένων και για τη συνταξιοδότηση, με το 16% να δηλώνει ότι σκοπεύει να καθυστερήσει την συνταξιοδότησή του, καθώς επιθυμεί να συμβάλει στα αυξανόμενα κόστη διαβίωσης, ενώ το 61% εκφράζει έντονη ανησυχία για την πτώση του εισοδήματός του, ως αποτέλεσμα της συνταξιοδότησης.
Το κόστος διαβίωσης και οι συνολικές οικονομικές απολαβές από την εργασία αποτελούν αποθαρρυντικούς παράγοντες και λειτουργούν ανασταλτικά στην απόφαση των εργαζομένων να ολοκληρώσουν την εργασιακή τους πορεία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους δύο ερωτηθέντες υποστηρίζει πως θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί πριν τα 65 έτη, ενώ στην Ελλάδα στην ίδια ερώτηση αποκρίθηκε θετικά μόνο το 44.2%.
* Η έρευνα διενεργήθηκε σε 34 χώρες, σε δείγμα 35.000 εργαζομένων, τον περασμένο Οκτώβριο. Στην Ελλάδα, η συμμετοχή ξεπέρασε τους 1.000 εργαζόμενους, ηλικίας 18 – 67 ετών.
kosmodromio.gr/