Κανένα από τα παλαιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν τον νέο πρόεδρο δεν γνώριζε ούτε τις θέσεις του για το κεφάλαιο και τη σχέση των εργαζομένων με αυτό ούτε την έπαρση και τον αυταρχισμό του. Αυτά ακριβώς είναι εκείνα που προκαλούν τη μεγάλη αναταραχή που επικρατεί στο κόμμα.
Οι θέσεις του νέου προέδρου για τον ρόλο του κεφαλαίου και τη σχέση των εργαζομένων με αυτό αποκαλύφθηκαν στην ομιλία του στον ΣΕΒ, θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά. Οι θέσεις όμως που πρόβαλε στον ΣΕΒ –όπως αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών»– είναι ταυτόσημες με εκείνες που έγραφε στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης. Προσπάθησε να τις δικαιολογήσει λέγοντας ότι ήταν τότε «παιδί» (!) 24 ετών. Πρόκειται προφανώς για αστείες δικαιολογίες, όταν μάλιστα τις ίδιες θέσεις πρόβαλε στην ομιλία του στον ΣΕΒ.
Τις θέσεις του στον ΣΕΒ ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασκεδάσει στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στις 26.10.23 με αναφορές στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας όμως ότι «οι επενδυτές που μας παρακολουθούν μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι, δεν είμαι υποδαυλιστής λαϊκισμού», και ο νοών νοείτω.
Αν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θελήσει να μεταλλάξει το κόμμα με βάση τις θέσεις αυτές, είναι προφανές ότι το κόμμα που θα προκύψει θα είναι ένα προσωπικό κόμμα. Αυτό, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει διότι το κόμμα δεν τον ίδρυσε αυτός. Επιπλέον, δεν έχει αυτό το δικαίωμα διότι τα χιλιάδες παλαιά μέλη του κόμματος που τον ψήφισαν, δεν τον ψήφισαν για τις θέσεις του τις οποίες δεν γνώριζαν, αλλά για να αγωνιστεί με βάση τις αρχές και τις θέσεις του κόμματος που περιλαμβάνονται στο καταστατικό του.
Εκτός όμως από τις κάθε άλλο παρά αριστερές θέσεις του, τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον διακρίνουν η έπαρση και ο αυταρχισμός. Από την ημέρα που εκλέχτηκε πρόεδρος δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να προβάλλει τον εαυτό του με χίλιους δυο τρόπους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το ίδιο έκανε και στο συνέδριο του Economist δηλώνοντας «εκλέχτηκα με μεγάλη διαφορά, ως αουτσάιντερ στην κούρσα». Η έπαρσή του έφτασε μέχρι του σημείου να παραλληλίσει το 2023 με το 1981 και τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου! Τα σχόλια περιττεύουν….
Ο αυταρχισμός του νέου προέδρου εκδηλώθηκε με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στα ιστορικά στελέχη του κόμματος. Η συμπεριφορά δείχνει ότι θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ Ανώνυμη Εταιρεία με μοναδικό μέτοχο τον ίδιο, ο οποίος μπορεί να απολύει όποιον θέλει. Μία από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν η αντικατάσταση δύο εκλεγμένων στελεχών σε όργανα του κόμματος με τους εκλεκτούς του, χωρίς να επικοινωνήσει προηγουμένως με τους αντικατασταθέντες, ζητώντας μετά τη συγγνώμη τους!
Στη συνέχεια αποφάσισε να θέσει εκτός κόμματος κορυφαία στελέχη του, παραπέμποντάς τα στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τα περαιτέρω. Ο πρώτος ήταν ο Στέφανος Τζουμάκας, ένας αγωνιστής εναντίον της χούντας και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, και μετά ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Βίτσας, αγωνιστές της Αριστεράς, ιδρυτικά στελέχη του κόμματος και υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος του ζήτησαν να πάρει πίσω τις αποφάσεις του (και, θα πρόσθετα, να ζητήσει συγγνώμη από αυτούς που έθεσε εκτός κόμματος, όπως έπραξε στην περίπτωση των δύο στελεχών που προαναφέρθηκαν). Αν το πράξει θα εκτονωθεί εν μέρει η κρίση, χωρίς να αποκλείεται τίποτε. Αν όμως επιμείνει σ’ αυτές, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Τα όργανα να ψηφίσουν κατά ή υπέρ της διαγραφής τους. Στην πρώτη περίπτωση ο ίδιος θα έρθει σε σύγκρουση με τα όργανα του κόμματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ στη δεύτερη η κρίση στο κόμμα θα επιδεινωθεί.
Είναι σαφές ότι οι θέσεις, η έπαρση και ο αυταρχισμός του νέου προέδρου υπονομεύουν τα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλούν διχασμό. Αν αυτός οδηγήσει σε διάσπαση θα υπάρξουν βαρύτατες συνέπειες για τον ίδιο και το κόμμα, αλλά δυστυχώς και για τη χώρα, διότι θα αφεθεί ελεύθερη και ανεξέλεγκτη η Ν.Δ. να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική της.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις της GPO και της METRON ANALYSIS δείχνουν: (α) μόνο το 25% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και (β) πολύ χαμηλά ποσοστά για το κόμμα. Ας τα λάβει και αυτά υπόψη στις αποφάσεις του.
* πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
.efsyn.gr/