CVC, Σοφία Μητσοτάκη, Ιδιωτική Ιατρική και επένδυση του Ελληνικού

CVC, Σοφία Μητσοτάκη, Ιδιωτική Ιατρική και επένδυση του Ελληνικού

  • |

Η άμεση διαπλοκή γνωστών και μη εξαιρετέων οικονομικών συμφερόντων με την ατζέντα που δρομολογεί μεθοδικά η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και 5 χρόνια, έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς όπου η κυβέρνηση λειτουργεί απροκάλυπτα ως πληρεξούσιος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που λεηλατούν αυτόν τον τόπο. Ένα καθεστώς, όπου ένας πολιτικός και οικονομικός κύκλος γύρω από το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη λυμαίνεται την περιουσία της χώρας: γη, δάση, θάλασσες, βουνά, ποτάμια, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, προσωπικά δεδομένα κ.ο.κ.

του Ζαχαρία (Χάρη) Τσιμητάκη
Φοιτητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Υποψηφίου Ευρωβουλευτή με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25- Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Δεν υπάρχει ζήτημα ή θέμα που να έχει προκύψει στην ελληνική κοινωνία που να μην φανερώνει την σήψη αυτού του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης. Η εσπευσμένη ψήφιση του αντισυνταγματικού νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι άλλη μια τέτοια περίπτωση: Η κόρη του πρωθυπουργού εργάζεται σε υψηλόβαθμο πόστο στο επενδυτικό fund που έχει λεηλατήσει τον πλούτο αυτής της χώρας, την CVC (εξαγορά μετοχών ΔΕΗ, Εθνική Ασφαλιστική, Ιδωτικές κλινικές, Vivartia κτλ κτλ), που τώρα έρχεται να «επενδύσει» και στον χώρο της εκπαίδευσης με την έγκριση για ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής μετά και τον πλέον ψηφισμένο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, νόμο που συνιστά μια ακόμη αντισυνταγματική εκτροπή.

Άλλη μια περίπτωση που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει για να ικανοποιεί τα συμφέροντα μιας μερίδας ολιγαρχών. Αυτό αποτυπώνεται και στην εσπευσμένη έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιταχύνει την ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής του fund CVC, όπως διαρρέεται από τον φιλοκυβερνητικό τύπο στο Ελληνικό.

Η έκταση του όλου σχεδιασμού φωτίζεται αν σκεφτούμε ότι ήδη από το επενδυτικό πλάνο του Ελληνικού το 2014, που εγκρίθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρεται η ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου. Προφανώς το ίδιο το 2014 όπως και σήμερα το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγόρευε ρητά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ η τελευταία τότε προσπάθεια αναθεώρησης το 2006-2007 από την ΝΔ είχε ναυαγήσει μετά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Αυτό δεν πτόησε τα συγκεκριμένα συμφέροντα να σχεδιάζουν και να λομπάρουν για την ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης:

Εν μέσω γενικής κοινωνικής κατακραυγής προχωράει η διαδικασία ίδρυσης ιδιωτικής ιατρικής μέσα από την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρότι είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν κινήσεις αμφισβήτησης της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Η κυβέρνηση, πέρα από την εξυπηρέτηση των αρπακτικών των funds που περιμένουν να ανοίξουν ιδιωτικά «πανεπιστήμια», έχει και ευρύτερους στόχους που σχετίζονται με την αλλαγή του κοινωνικού χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, την όξυνση των ανισοτήτων και την εξώθηση της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων από τα ΑΕΙ μέσω της υποβάθμισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους.

Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση αποκλείει μαθητές από την πρόσβαση τους στα πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την ταυτόχρονη μείωση των εισακτέων για να τους διοχετεύσει στην ιδιωτική εκπαίδευση οποιασδήποτε μορφής. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει πως λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών πανεπιστημίων που τους βρίσκει πελατεία.

Μαθητές που δεν έχουν χρήματα, σε τελική ανάλυση, αποκλείονται εντελώς, όπως και μαθητές που δεν πέρασαν στην σχολή της επιλογής τους αποκλειστικά και μόνο λόγω ύπαρξης της ΕΒΕ (μπορεί να έχουν γράψει καλά και να μην εισάγονται στην σχολή της επιλογής τους), ενώ μαθητές που έχουν χρήματα μπορεί να έχουν γράψει 10 και να εισάγονται στην ιδιωτική ιατρική.

Μετά και από την πρόσφατη αναμέτρηση της κυβέρνησης με το φοιτητικό κίνημα που ανέτρεψε το αφήγημα περί «εκσυγχρονισμού» που συνόδευσε τη συνταγματική εκτροπή, είναι προφανές ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν υπηρετούν μια κατεύθυνση που αφορά στην εκπαίδευση και στην βελτίωσή της. Είναι μια πρόταση που σχετίζεται με την οικονομική πολιτική και την εξυπηρέτηση ορισμένων συμφερόντων. Αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο προκλητική, είναι και καταστροφική. Η μετατροπή της εκπαίδευσης σε χρηματιστικό προϊον και η ένταξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη λογική του κόστους και του οφέλους είναι μια κίνηση διάλυσής της.

Τα λόγια περι αξιοκρατίας, περί βελτίωσης της εκπαίδευσης είναι κούφια και δεν μπορούν να ξεστομίζονται από αυτούς που έχουν οδηγήσει 500.000 νέους ανθρώπους στη μετανάστευση, γιατί η κατάσταση στην χώρα είναι πλέον ανυπόφορη.

Ιδιαίτερα το γεγονός ότι το πρώτο ιδιωτικό «πανεπιστήμιο» που επιχειρείται να ιδρυθεί είναι ιατρική σχολή, αποτελεί ευθεία πρόκληση. Δεν σχετίζεται μόνο με τις πολιτικές διάλυσης της παιδείας, αλλά και με τις πολιτικές διάλυσης της υγείας. Οι δημόσιες ιατρικές σχολές της χώρας είναι πολύ ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις, οι φοιτητές και οι απόφοιτοί τους διαθέτουν μεγάλο μορφωτικό κεφάλαιο και πολύ αναβαθμισμένες δεξιότητες, ενώ η επένδυση για τις σπουδές και την εκπαίδευσή τους, τόσο από τα δημόσια πανεπιστήμια, όσο και από τους ίδιους και τις οικογένειές τους, είναι υψηλή. Ωστόσο, οι νέοι γιατροί οδηγούνται στη μετανάστευση ή σε υποβαθμισμένες ή και αφόρητες συνθήκες εργασίας, σε ένα ΕΣΥ που οδηγείται σε διάλυση, στο οποίο προσφέρουν με αυταπάρνηση.
Την ίδια στιγμή, δίνεται γη και ύδωρ για να ιδρυθεί ιδιωτική ιατρική, χωρίς προϋποθέσεις ποιότητας σε σχέση με το πρόγραμμα σπουδών, τους καθηγητές, τις εγκαταστάσεις, τον επιστημονικό εξοπλισμό κ.λπ., στην οποία θα υπάρχει η δυνατότητα φοίτησης μαθητών με πολύ χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με αυτούς και αυτές που εισάγονται στις δημόσιες σχολές. Τι υπηρεσίες θα προσφέρουν οι απόφοιτοι της σχολής αυτής στην κοινωνία, στον πιο κρίσιμο τομέα, αυτόν της υγείας, που αποτελεί κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου για το λαό;

Εναπόκειται στο σύνολο της κοινωνίας να αντιδράσει απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα είναι αποδεδειγμένα. Ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και της ΔΕΗ: χειρότερες υπηρεσίες και πιο ακριβές. Ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και της υγείας: χειρότερες υπηρεσίες και πιο ακριβές. Ιδιωτικοποίηση των μεταφορών και του ΟΣΕ: χειρότερες υπηρεσίες και πιο ακριβές, που οδήγησε μάλιστα σε τραγωδία. Οι ιδιωτικοποιήσεις προδιαγράφουν τις εγκληματικές πολιτικές που βιώνουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στο μόνο που προσφέρουν είναι στην αύξηση των κερδών μιας μερίδας οικονομικών συμφερόντων που δεν δίνουν δεκάρα για τις ζωές των ανθρώπων. Της ίδιας μερίδας της οποίας είναι υπηρέτης ο σημερινός πρωθυπουργός.

Μπορούμε να αποτρέψουμε τα εγκλήματα στα οποία με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί η πολιτική του Κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πλέον ζωτική ανάγκη!

Με ενότητα, με αποφασιστικότητα, με εφόδιο τις κοινωνικές αντιστάσεις, όπως οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που αποτέλεσαν οξυγόνο για την κοινωνία και αγκάθι για την κυβέρνηση, να θέσουμε έναν φραγμό στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, αλλά και στην σήψη και τον εκφυλισμό που διαχέεται από το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο. Όχι μόνο για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και των δημόσιων αγαθών, αλλά και για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της κοινωνίας.

https://thepressproject.gr/cvc-sofia-mitsotaki-idiotiki-iatriki-kai-ependysi-tou-ellinikou/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος