Ανακοίνωση από τη Νεολαία Ξεκίνημα
Η κυβέρνηση προχωράει με την ψήφιση του νομοσχεδίου που διαμορφώνει ένα αυταρχικό και δυστοπικό τοπίο στα πανεπιστήμια, παρά την καθολική αντίδραση του κόσμου της εκπαίδευσης (φοιτητές, μαθητές, καθηγητές πανεπιστημίων, δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό ΑΕΙ κ.α.) ακόμα και της ίδιας της αστυνομίας – για τους δικούς της λόγους.
Συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:
Εγκατάσταση ειδικού σώματος της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, με άλλοθι την καταπολέμηση του εγκλήματος. Στην πραγματικότητα ο στόχος είναι η καταστολή του φοιτητικού κινήματος. Το χτύπημα της διακίνησης ιδεών, των παραστάσεων διαμαρτυρίας, των κινηματικών εκδηλώσεων, των καταλήψεων και όλων των κινητοποιήσεων μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων.
Κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους χώρους του δημόσιου πανεπιστημίου (εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις).
Εγκατάσταση καμερών ασφαλείας που θα παρακολουθούν φοιτητές, εργαζόμενους κλπ, ενώ δίνεται ακόμα και η δυνατότητα παρακολούθησης email και τηλεφώνων του Πανεπιστημίου από το «κέντρο ελέγχου».
Θεσμοθέτηση «ελάχιστης βάσης εισαγωγής» για κάθε τμήμα ΑΕΙ, η οποία θα βγαίνει υπολογίζοντας τον μέσο όρο της βαθμολογίας των υποψηφίων και έναν συντελεστή που θα καθορίζει το εκάστοτέ τμήμα. Η βάση δεν έχει ως στόχο να μπαίνουν αυτοί που «αξίζουν» αλλά ένα συγκεκριμένος αριθμός που θα «σηκώνει» κάθε χρόνο το πανεπιστήμιο με βάση τη χρηματοδότηση που θα λαμβάνει από την κυβέρνηση. Έτσι, χιλιάδες μαθητές θα μείνουν εκτός ΑΕΙ – τουλάχιστον 25.000 σε πρώτη φάση. Επιπλέον το νομοσχέδιο στοχεύει με αυτό τον τρόπο να αυξήσει την πελατεία των ιδιωτικών ΙΕΚ και Κολλεγίων, στα οποία μάλιστα η κυβέρνηση δίνει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τα ΑΕΙ χωρίς φυσικά να ισχύει γι’ αυτά οποιαδήποτε βάση εισαγωγής…
Θεσμοθέτηση ορίου σπουδών (Ν+2 για τις 4ετείς και Ν+3 για τις 5ετείς και 6ετείς σχολές). Το αποτέλεσμα θα είναι να μην καταφέρνουν να πάρουν πτυχίο οι φοιτητές που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται, οι φοιτητές που έχουν πάθει burnout από το διάβασμα των πανελληνίων και χρειάζονται χρόνο για να συνέλθουν, οι φοιτητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με αυταρχικούς καθηγητές που «κόβουν» αυθαίρετα, ή φοιτητές που κάνουν το έγκλημα να έχουν και άλλα ενδιαφέροντα πέραν των σπουδών τους κοκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές που παραμένουν σήμερα στο πανεπιστήμιο πέρα από 4-6 χρόνια δεν κοστίζουν δεκάρα στο Υπουργείο ούτε επιβαρύνουν με κάποιο τρόπο τις σχολές.
Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει διατάξεις που χτυπούν τον φοιτητικό συνδικαλισμό, «πειθαρχικά» για φοιτητές, ποινές που φτάνουν μέχρι την διαγραφή του φοιτητή για καταλήψεις και άλλες κινητοποιήσεις, καθώς και μια σειρά άλλες αντιδραστικές διατάξεις.
Η κυβέρνηση έφερε ένα από τα πιο σκληρά νομοσχέδια που έχουν σχεδιαστεί για τα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας, με τις σχολές κλειστές, με περιορισμούς και απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Με πρόσχημα τη δημόσια υγεία καταγγέλλει τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς που διαδηλώνουν και προσπαθεί να επιβληθεί με την αστυνομική βία και την τρομοκρατία. Η καταστολή όμως δεν φοβίζει ούτε υποτάσσει τη νεολαία, την εξοργίζει και την πεισμώνει!
Στις 28/1 και 4/2 έγιναν τα μεγαλύτερα φοιτητικά συλλαλητήρια της τελευταίας περιόδου. Το γεγονός ότι όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς καλούσαν την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος συνέβαλλε σημαντικά στην μαζικότητα και στο μαχητικό κλίμα των κινητοποιήσεων. Πολλές χιλιάδες φοιτητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, έσπασαν στην πράξη την απαγόρευση της αστυνομίας αποδεικνύοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο λαός μπορεί να διεκδικήσει και να απαντήσει στα σχέδια τους, για την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων κτλ.
Η μαζική συμμετοχή παρότι οι σχολές είναι κλειστές που κάνει την ενημέρωση και κινητοποίηση του φοιτητικού κόσμου πιο δύσκολη, παρότι διανύουμε περίοδο εξεταστικής, παρότι η αστυνομική βία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των κινητοποιήσεων και επιπλέον η αστυνομία κόβει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες πρόστιμα αυθαίρετα, δείχνει την οργή που υπάρχει ανάμεσα στους φοιτητές. Δείχνει επίσης τι κίνημα θα αναπτυσσόταν αν η κυβέρνηση τολμούσε να φέρει αυτό το νομοσχέδιο σε κανονικές συνθήκες.
Ο αγώνας πρέπει τώρα να κλιμακωθεί. Τα συλλαλητήρια και η ενωτική δράση όλων των κομματιών του φοιτητικού κινήματος πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν. Να προστεθούν κινητοποιήσεις και δράσεις στο Υπουργείο Παιδείας, την ΕΡΤ και άλλα δημόσια κτήρια. Κυρίως όμως πρέπει να μπουν στον αγώνα αυτό πιο αποφασιστικά οι εκπαιδευτικοί (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, πανεπιστημιακοί) με περισσότερες στάσεις εργασίας και με απεργίες καθώς και οι σύλλογοι γονέων και οι μαθητές.
Επιπλέον αν η ΓΣΕΕ ήταν πραγματικά με το μέρος των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι με των εργοδοτών και της αστυνομίας θα είχε καλέσει προ πολλού απεργία ενάντια σε ένα τόσο επικίνδυνο νομοσχέδιο. Δεν πρόκειται να το κάνει. H ΑΔΕΔΥ κάλεσε μια στάση εργασίας για την Τετάρτη 10/2, ωστόσο είναι μια κίνηση για τα «μάτια του κόσμου» και δεν αποτελεί ουσιαστική κινητοποίηση των δυνάμεών της. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες της περιόδου τα υγιή και μαχητικά σωματεία και ομοσπονδίες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να συνταχτούν και να στηρίξουν έμπρακτα αυτόν τον αγώνα. Ένα μέτωπο όλου του κόσμου της εκπαίδευσης και σημαντικών τμημάτων του εργατικού κινήματος θα μπορούσε να στείλει και το νομοσχέδιο και την ηγεσία του Υπ. Παιδείας στο καλάθι αχρήστων της ιστορίας.