Η Γαλλία απορρίπτει την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν, της Αντωνίας Πάνου

Η Γαλλία απορρίπτει την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν, της Αντωνίας Πάνου

  • |

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Elisabeth Borne παρουσίασε την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023, το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της κυβέρνησης.

Βασικό νομοσχέδιο της δεύτερης πενταετούς θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος επιχειρείται για 2η φορά (στην 1η θητεία αντίστοιχο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε το 2019, εγκαταλείφθηκε όμως μετά την επιδημία Covid-19). Στόχος του, κατά τα λεγόμενα της πρωθυπουργού, η επίτευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας του συνταξιοδοτικού.

Τα κύρια σημεία του είναι τα εξής:

• Η νόμιμη ηλικία εξόδου στη σύνταξη προωθείται σταδιακά κατά δύο έτη. Από τα 62 έτη, που είναι σήμερα, στα 64 έτη το 2030, με ρυθμό 3 μηνών ετησίως από τη γενιά που γεννήθηκε στα τέλη του 1961.
• Οι εργαζόμενοι που έχουν γεννηθεί από το 1964 και μετά θα πρέπει, από εδώ και στο εξής, να έχουν πληρώσει εισφορές για 43 χρόνια ή 172 τρίμηνα πριν βγουν στη σύνταξη.
• Η μέγιστη ηλικία εξόδου σε σύνταξη εργαζόμενων, με μη συμπληρωμένα τα νόμιμα έτη εργασίας, παραμένει για μια πλήρη σύνταξη, στα 67 έτη.
• Η δυσκολία του επαγγέλματος θα αντιμετωπίζεται τόσο με ενίσχυση της ιατρικής φροντίδας των εργαζόμενων όσο και με πρόωρες δυνατότητες αναχώρησης. Ως δυσκολίες προτείνονται: Η νυχτερινή εργασία, η εργασία σε εναλλασσόμενες διαδοχικές ομάδες, η επαναλαμβανόμενη εργασία, οι δραστηριότητες σε υπερβαρικό περιβάλλον (υποβρύχιο, περιορισμός πυρηνικού αντιδραστήρα), οι ακραίες θερμοκρασίες, ο θόρυβος.
• Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων σύνταξης, όπως π.χ. του κλάδου των βιομηχανιών ηλεκτρισμού και γκαζιού, της Τράπεζας της Γαλλίας ή της RATP και της SNCF.
• Το ελάχιστο ύψος των συντάξεων θα αναθεωρείται στη βάση του 85% του κατώτατου μισθού, δηλ. παρέχοντας μια αύξηση 100 ευρώ ανά μήνα για τις πιο μικρές συντάξεις – με πλήρη χρόνια εργασίας, χωρίς να υπάρχει τιμαριθμική προσαρμογή. Το ποσό της κατώτατης σύνταξης θα αυξηθεί για τους νέους συνταξιούχους. Θα φτάσει τα 1.200 ευρώ τον μήνα, ποσό που ισοδυναμεί με το 85% του κατώτατου μισθού.
• Από το 2023 η κυβέρνηση προτείνει ακόμα στις επιχειρήσεις άνω των 300 εργαζομένων να καταρτίσουν καταλόγους ηλικιωμένων που επιθυμούν να εργασθούν.

Το κέρδος από την παρούσα πρόταση συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης εκτιμάται –κατά τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας Μπρούνο Λε Μαιρ–σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύσσωμη η αριστερά, μέρος της υπόλοιπης αντιπολίτευσης και οι 8 μεγαλύτεροι συνδικαλιστικοί οργανισμοί της χώρας εναντιώνονται, από κοινού, σε αυτή την πρόταση.

Έτσι, εννέα ημέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού από την πρωθυπουργό, Ελίζαμπεθ Μπορν, τα συνδικάτα αντέδρασαν. Σε μια ενιαία και σθεναρή κινητοποίηση και με την υποστήριξη όλων των αριστερών κομμάτων και μερικών άλλων μεμονωμένων της αντιπολίτευσης, κατόρθωσαν -8 συνδικαλιστικοί οργανισμοί- να δημιουργήσουν μιαν αντίρροπη δύναμη σε αυτή του κυβερνητικού συνασπισμού, την Πέμπτη 19 Γενάρη 2023.

Σε 200 σημεία σε όλη τη Γαλλία, 1,12 εκατομμύρια άνθρωποι –κατά την αστυνομία– 2 εκατομμύρια – κατά τη συνδικαλιστική διοργάνωση– έδωσαν το παρόν στην απεργία και τις κινητοποιήσεις. Από αυτούς 80.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 400.000 σύμφωνα με την CGT.

Οι οκτώ βασικοί συνδικαλιστικοί οργανισμοί έχουν ήδη συμφωνήσει σε νέα ημερομηνία κινητοποίησης, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, την επομένη της πρώτης ημέρας εξέτασης του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση. Στις 21 Ιανουαρίου οι οργανώσεις νεολαίας υποστηριζόμενες από την « Ανυπότακτη Γαλλία» προχωρούν σε κινητοποιήσεις συμπαράστασης. Οι υπόλοιποι βουλευτές της αριστεράς και οι λοιποί υποστηρικτές από το κοινοβούλιο συντάσσονται με τις κινήσεις των συνδικαλιστικών φορέων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις 20 Ιανουαρίου –ημέρα αφιερωμένη στις ένοπλες δυνάμεις στη Γαλλία– και μια ημέρα μετά την κινητοποίηση, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε έναν υπέρογκο στρατιωτικό προϋπολογισμό 413 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά αναφέρονται σε μιαν επταετία (2024-2030), για τις ανάγκες ενός καινούργιου νόμου Στρατιωτικού Προγραμματισμού. Πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις δαπάνες της προηγούμενης επταετίας. Τόσο υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες δεν είχαν παρουσιαστεί στη Γαλλία από το 1960. Τότε που ο Ντε Γκολ είχε επενδύσει στο πρόγραμμα της ατομικής ενέργειας. Και μάλιστα συμβαίνει σε εποχή όπου οι κοινωνικές δαπάνες έχουν καταβαραθρωθεί και η κυβέρνηση προσπαθεί να παρατείνει τον εργάσιμο χρόνο προς συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της Le Monde: «Στο Παρίσι, με όλους τους ηγέτες των συνδικάτων να συγκεντρώνονται πίσω από ένα μόνο πανό και να τους συντροφεύουν στην αρχή όλοι οι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής αριστεράς ήταν φανερό: Κάτι είχε αλλάξει στις νοοτροπίες τουλάχιστον των ανθρώπων των συνδικάτων και της αριστεράς. Ιδιαίτερα αυτό φαίνονταν σε εκείνους της CFDT και της CGT, στον Laurent Berger και τον Philippe Martinez, που σήκωσαν το διακύβευμα της ενότητας, κρίσιμο για τα οκτώ κεντρικά συνδικάτα. Συναντήθηκαν όλα μαζί για πρώτη φορά σε περισσότερα από δώδεκα χρόνια».

Στο Παρίσι, η συγκέντρωση ήταν τόσο επιβλητική που χρειάστηκε να ανοίξει μια εναλλακτική διαδρομή για να εκτονωθεί η συμφόρηση στην Πλας Ντε Λα Ρεπουμπλίκ (Place de la République), η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο. Εκεί βρίσκονταν υπάλληλοι του Δημόσιου τομέα, δάσκαλοι, πυροσβέστες, φοιτητές, αστυνομικοί, νοσοκομειακό προσωπικό αλλά και υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, των βιομηχανιών ενέργειας, γκαζιού, πετρελαϊκών, σιδηροδρόμων SNCF, μετρό RATP κλπ.

Όλοι διαδήλωσαν κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού αλλά όχι μόνο. Η αύξηση των μισθών ενόψει του πληθωρισμού, η κατανομή του πλούτου, η φορολόγηση των υπερκερδών και η συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής του Εμμανουέλ Μακρόν απασχόλησαν τις συζητήσεις και μεταφέρθηκαν στα συνθήματα.

Πολύς λόγος έγινε και για το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος, της μεταρρύθμισης και της κυβέρνησης. Αλλά πάνω από όλα αυτά μεταδόθηκε ο θυμός και η ανησυχία όλων αυτών των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων που προβληματίζονται μήπως χρειαστεί να εργαστούν περισσότερο. Ενδεικτικό το σύνθημα LAISSEZ NOUS LE TEMPS DE VIVRE AVANT DE MOURIR (Αφήστε μας το χρόνο να ζήσουμε προτού να πεθάνουμε(

Αλλά σε όλες τις πόλεις που έγιναν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ήταν μαζικές με παλμό και συνθήματα αντίστοιχου περιεχομένου με του Παρισιού.

Στη Μασσαλία, στη Λίλ , στη Λυών, στο Μπορντώ, στη Ρεν, στο Ροντέ, στο Αλμπί, στο Μπωβέ ή στο Λανιόν παρευρέθηκαν μαζί με συνδικαλιστικά στελέχη και στελέχη της αριστεράς.

Διαδήλωση ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, στη Λυών στις 19 Γενάρη 2023, PALOMA

 

Στην Εθνοσυνέλευση η δεξιά ασπάστηκε την πρόταση της κυβέρνησης με ενδεικτική τη στάση του κόμματος της Μαρί Λε Πεν. Ενώ «εύχεται καλή επιτυχία σε ό,τι μπορεί να κάνει την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει » τονίζει την αναποτελεσματικότητα των τελευταίων συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Πιστεύει ότι η ανάδυση μιας εθνικής συζήτησης για τη μεταρρύθμιση θα μπορούσε να γείρει τη ζυγαριά πιο αποτελεσματικά από μια μαζική απεργία, αλλά δεν ανακοινώνει, προς το παρόν πουθενά, μια συνάντηση αφιερωμένη στις συντάξεις, ούτε τοπικές συναντήσεις – μια έρευνα πεδίου που ξεκίνησε από τη Νέα Ενότητα Οικολογικής και Επαναστατικής Αριστεράς (Nupes) ήδη στις 10 Ιανουαρίου.

Οι κύριες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, όπου έχουν υπολογιστεί οι διαδηλώσεις άνω των 1.000 συμμετεχόντων

Με ανοικτό κόκκινο οι εκτιμήσεις των συνδικάτων, με μπλέ αυτές της αστυνομίας, με φούξια του τύπου.

 

Ο ανωτέρω χάρτης από τη διαδικτυακή έκδοση της Λε Μοντ καταδεικνύει το πλήθος και το εύρος των συγκεντρώσεων σε όλη τη Γαλλία. Ο χάρτης έχει ενημερωθεί σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που αναφέρθηκαν από διάφορες πηγές: τα συνδικάτα, το Υπουργείο Εσωτερικών και τον τοπικό Τύπο. Ο αριθμός των συγκεντρώσεων μας καταδεικνύει 160 διαδηλώσεις, μετρώντας μόνο αυτές που ξεπερνούν τους χίλιους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με επί τόπου αντιπροσώπους της Λε Μοντ, παντού οι συζητήσεις αφορούν την κατανόηση ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν: «Αυτή η διαμαρτυρία πρέπει να είναι η αρχή για κάτι. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στους δρόμους, αλλά η κυβέρνηση γνωρίζει ότι κάθε μέρα κινητοποίησης μας κοστίζει ακριβά».

«Έχω βάλει στην άκρη 1200 ευρώ για να καλύψω τις μέρες απεργίας που θα χρειαστούν» λέει μια νοσοκόμα από τη Ρεν.

Στην παριζιάνικη πορεία, η Julie, 25 ετών, είναι πάνω απ’ όλα χαρούμενη «που παρευρίσκεται σε μια πραγματική συγκέντρωση», αφού τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, ζούμε έναν «κατακερματισμό αγώνων, είτε διεκδικήσεων, είτε φεμινιστικό, είτε για το κλίμα. Αυτό δεν βγάζει πουθενά».

«Αλί σε αυτόν που θα προσπαθήσει να μας διασπάσει».

Άλλοι αναφέρονται στη δυναμική του κινήματος: «Πρέπει να αποκτήσει γρήγορα δυναμική για να ελπίσουμε ότι θα κερδίσει». Έχοντας δε κατά νου το ενδεχόμενο «των επαναλαμβανόμενων απεργιών όλοι συγκατατίθενται ξεκάθαρα».

Γιατί οι παλιοί θρίαμβοι δεν ξεχνιούνται. Και τον αγώνα του 1995, τον θυμούνται. Πριν από περισσότερα από είκοσι επτά χρόνια, η κυβέρνηση του Alain Juppé αναδιπλώθηκε μετά από τρεις εβδομάδες κινητοποίησης και μπλοκαρίσματος και απέσυρε το σχέδιο μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Ένα ιστορικό κοινωνικό κίνημα που εμπνέει ακόμα και σήμερα.

Μέχρι που κάποιος νεαρός κοντά στην Ανυπότακτη Αριστερά στο Παρίσι αναφώνησε και ένα ενθουσιώδες «Αυτό είναι το 1936!»

Οι πολυπληθέστερες κοινωνικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία από το 1995 που αφορούν οικονομικά αιτήματα: συντάξεις, κοινωνική Ασφάλεια.

 Με το Ανοικτό θαλασσί υποδηλώνονται οι εκτιμήσεις των διοργανωτών, με το σκούρο μπλέ αυτές του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για μια νέα αρχή του μαζικού κινήματος στη Γαλλία. Ο δυναμισμός και η αισιοδοξία των διαδηλώσεων της 19ης Ιανουαρίου για το μέλλον υποδηλώνουν ότι όσοι αγωνίζονται θα μάθουν επάνω στον αγώνα όχι προφανώς μόνο να χάνουν αλλά και να κερδίζουν. Και θα θελήσουν να διδαχθούν από αντίστοιχα γεγονότα του παρελθόντος.

Πηγή : Διαδικτυακή έκδοση της Le Monde

.kommon.gr/