Η δήλωση του Γιόσι Σέλλευ, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Νετανιάχου, ήταν η απάντηση στις δεκάδες πορείες και διαμαρτυρίες, που ζητούν ανάληψη ευθύνης, παραίτηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ και άμεση ανταλλαγή των ομήρων με φυλακισμένους παλαιστίνιους.
Λαμπρινή Θωμά
Και η ισραηλινή ακροδεξιά, όπως η ακροδεξιά σε όλο τον κόσμο, πουλάει ασφάλεια. Είναι πάρα πολλοί οι Ισραηλινοί πολίτες που θεωρούν πως το χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επιτρέπει πια στο Νετανιάχου να παριστάνει τον εγγυητή της ασφάλειας του Ισραήλ, όμως. Η πολιτική ταπείνωση του Μπίμπι και του ρατσιστικού μαζέματος που αποτελεί την κυβέρνησή του, είναι δεδομένη, και οι πολίτες, που ως χθες κατά χιλιάδες ήταν εναντίον των ακροδεξιών πολιτικών του στο δρόμο, το γνωρίζουν πολύ καλά και επιζητούν να αναλάβει τις ευθύνες που δεν έχει αναλάβει. Είναι πολλοί που ερμηνεύουν τη στάση του, τις αναγγελίες γενοκτονίας, τις αναφορές σε προφητείες που απευθύνονται στους σιωνιστές “χριστιανούς” των ΗΠΑ, ως μια τελευταία προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης του ιδεοληπτικού και ακραίου πρωθυπουργού της χώρας, που είναι ικανός να οδηγήσει όλη την περιοχή σε ευρεία πολεμική σύγκρουση για να σώσει το τομάρι του.
Η πολιτική της ωμής ισχύος που δεν ορρωδεί προ ουδενός, δέχεται κριτική, πρώτα και κύρια από τις οικογένειες των απαχθέντων, που σχεδόν καθημερινά συγκεντρώνονται Οι ίδιοι, σε μεγάλο ποσοστό, θεωρούν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ όντως γνώριζαν για τις προετοιμασίες της Χαμάς – έχει ανακοινώσει επίσημα η Αίγυπτος ότι τις ενημέρωσε, κι έχουν μισοαπαντήσει ότι …δεν έδωσαν σημασία – και δεν έδρασαν, γιατί θεώρησαν πιθανώς ότι δεν θα είχε τέτοιο μέγεθος, αλλά και γιατί ήλπιζαν ότι έτσι η κυβέρνηση θα σταματούσε να αντιμετωπίζει την σοβαρότατη εσωτερική κρίση. Πρόσφατα, οι Τάιμς του Ισραήλ ανέφεραν ότι ο Γιόσι Σέλλευ, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, δήλωνε πίσω από κλειστές πόρτες πως «πολλοί φταίνει για την 7η Οκτωβρίου» και ένοχοι είναι «ο στρατός και οι επικεφαλής των [εναντίον της κυβέρνησης] διαδηλώσεων, όλοι όσοι ήταν εναντίον μας, αλλά όχι ο Νετανιάχου».
Οι συγγενείς των απαχθέντων, και πολλών θυμάτων, συγκεντρώνονται και διαμαρτύρονται όχι σε κάποια πλατεία ή σε κάποιο πάρκο, αλλά έξω από το πεντάγωνο του Τελ Αβίβ. Έχουν γεμίσει την περιοχή γύρω από το υπουργείο άμυνας και τα κεντρικά του ισραηλινού στρατού, την Κιρύα, με φωτογραφίες και αφίσες των απαχθέντων. Καθημερινά παρόντες είναι οι κάτοικοι του κιμπούτς Κφαρ Αζα, μιας κοινότητας 700 ανθρώπων από τους οποίους 62 σκοτώθηκαν και 17 απήχθησαν στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Κεντρικό σύνθημα “Έχουμε θάψει πολλούς, φτάνει».
Πολλοί διαμαρτυρόμενοι επιμένουν πως το θέμα των ομήρων δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί – όμως και οι ίδιοι ρίχνουν ευθύνες στην ηγεσία της χώρας και μιλούν για την απογοήτευσή τους για τη στάση της. Άλλοι μιλούν ανοικτά. Ο Εγιαλ Μπέρκοβιτς, παρουσιαστής της τηλεόρασης και πρώην ποδοσφαιριστής, που βρίσκεται εκεί για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των απαχθέντων, είναι ένας από αυτούς.
«Aν [η κυβέρνηση] πάει να καταλάβει τη Γάζα θα έχουμε άλλους 500 νεκρούς στρατιώτες, άλλους 200 απαχθέντες, και οι νυν απαχθέντες θα πεθάνουν. Είναι αδύνατο και να καταλάβουμε τη Γάζα και να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες. Δεν λειτουργήσει έτσι. Πρώτα πρέπει να φέρουν πίσω τους απαχθέντες και μετά να μιλήσουμε», ανέφερε. Και οι δικές του δηλώσεις ήταν αντικυβερνητικές, και μετέφεραν την αγωνία των οικογενειών των απαχθέντων. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις, που οι Τάιμς του Ισραήλ ανέφεραν ως «βαρύτατη κριτική κατά του Νετανιάχου» όσων μετέχουν στις δεκάδες συγκεντρώσεις στήριξης των οικογενειών των απαχθέντων.
Οι διαδηλώσεις δεν περιορίζονται στο πεντάγωνο. Χθες, εκατοντάδες πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Καισάρεια. Τον κατηγορούσαν ευθέως και απαιτούσαν να αναλάβει την ευθύνη για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν, αλλά και την παραίτησή του «εν ονόματι του λαού». Μικροσυγκρούσεις με οπαδούς της ρατσιστικής κυβέρνησης υπήρξαν και εκεί, αλλά και στις πορείες σε Ιερουσαλήμ και Χάιφα, στη Μπιθέσμπα και την Χερλίγια, στη Νετάνια και στη Κφαρ Σαμπά, όλες με αίτημα να γίνει άμεσα και χωρίς άλλες διαπραγματεύσεις η ανταλλαγή των ομήρων με όλους τους φυλακισμένους παλαιστίνιους, άμεσα.
Σε συνάντηση που είχαν χθες με τον ίδιο το Νετανιάχου, εκπρόσωποι των οικογενειών, ομόφωνα τον προέτρεψαν, του ζήτησαν ακριβώς αυτό: να αποδεχθεί την ανταλλαγή των ομήρων με όποιους πολιτικούς κρατούμενους στο Ισραήλ ζητήσει η Χαμάς. Η δήλωση του Νετανιάχου ότι «το Ισραήλ θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα ώστε να επιστρέψουν», δεν τους έπεισε ούτε αποτελεί δέσμευση — ειδικά από έναν πολιτικό της δικής του θέσης και στάσης. Ειδικά καθώς χθες η Χαμάς, δια στόματος Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε πως είναι έτοιμη και αποδέχεται την ανταλλαγή. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι ακόμη και αυτή η συνάντηση των οικογενειών με τον Μπίμπι έγινε μετά από δικές τους διαρκείς απαιτήσεις και μέσα στη γενική λαϊκή κατακραυγή. Απαιτήσεις που στηρίζονται σε ένα δεδομένο: οι συνεχείς βομβαρδισμοί της Γάζας βάζουν σε κίνδυνο και τις ζωές των ανθρώπων τους και αυξάνουν την πιθανότητα να σκοτωθούν από ισραηλινά πυρά. Ο Νετανιάχου υπερασπίστηκε την πολιτική γενοκτονίας με την φράση «όσο μεγαλύτερη πίεση ασκούμε τόσο καλύτερα»…
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των οικογενειών των απαχθέντων, επέμειναν και πάλι στην ίδια θέση: Να απελευθερωθούν ακόμη και όλοι οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, αν αυτό χρειάζεται, για να απελευθερωθούν οι όμηροι, κάτι που, όπως είπαν «έχει ευρύτατη εθνική στήριξη». Ο Μάλκι Σεπτωφ, εκ των εκπροσώπων, που ο 23χρονος γιός του έχει απαχθεί, τοποθετήθηκε ωμά, όπως συνηθίζει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, άλλωστε: «Δε μας νοιάζει καθόλου τι πρέπει να παραδώσει ή χάσει η κυβέρνηση, αρκεί οι άνθρωποί μας να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς».
* Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο άρθρο είναι του Μπ. Ντ., του οποίου η συνεργάτις και ακτιβίστρια στην Αφρική, Σοσάν Χαράν, είναι μεταξύ των απαχθέντων.
thepressproject.gr