Εκλογές για την καλύτερη διαχείριση της λιτότητας

Εκλογές για την καλύτερη διαχείριση της λιτότητας

  • |

Με τη λιτότητα να μοιάζει το μόνο πιθανό σενάριο για το μέλλον, βουλευτικές διεξάγονται αύριο Κυριακή στην Πορτογαλία. Η προεκλογική εκστρατεία έχει ολοκληρωθεί και όλα δείχνουν πως ο Πέδρο Πάσους Κοέλιου, της δεξιάς συντηρητικής συμμαχίας «Η Πορτογαλία Μπροστά» θα αναδειχθεί ξανά πρωθυπουργός.  «Υπάρχει άλλος δρόμος» υποστηρίζουν οι Σοσιαλιστές, αλλά οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να το πιστεύουν | Photo ανάρτησης | Armando Franca

Οι πολίτες της Πορτογαλίας, αν και βαθιά κουρασμένοι από την πολιτική λιτότητας και τις θυσίες που έχουν κάνει για ξεπεραστεί η κρίση χρέους, φαίνονται αποφασισμένοι να επιτρέψουν στον Κοέλιου να συνεχίσει την ίδια πολοτική. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η απερχόμενη κυβέρνηση της Δεξιάς, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες φαινόταν ότι επρόκειτο να ηττηθεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Αντόνιου Κόστα, φαίνεται να ανακτά το προβάδισμα.

Προηγούνται οι κυβερνώντες συντηρητικοί

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνει στην κυβερνητική συμμαχία 37,5% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 32,5% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Βεβαίως, παρά τις ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, η κυβερνητική συμμαχία κινδυνεύει να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών που διέθετε η κυβέρνησή του στο Κοινοβούλιο από τον Ιούνιο του 2011.

Και τα δύο κυρίαρχα κόμματα προσπάθησαν μέχρι τελευταία στιγμή να κερδίσουν τους αναποφάσιστους και να αποτρέψουν την αποχή, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα φτάσει σε ποσοστό ρεκόρ της τάξης του 42%, περίπου ίσο με αυτό του 2011.

Ο σοσιαλιστής Κόστα υποστήριξε ότι «κάθε ψήφος μετράει, η πλειοψηφία των Πορτογάλων θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση». Αλλά παρά την εορταστική ατμόσφαιρα στις συγκεντρώσεις, λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα ψηφίσουν το PS, αν και ξέρουν ότι η Δεξιά θα κερδίσει.

Βέβαιη η λιτότητα

Κάποιοι θα ήθελαν να συνεργαστούν με το Κομμουνιστικό Κόμμα και στο Αριστερό Μπλοκ, που υπολογίζεται πως μπορεί να συγκεντρώσουν από το 16% ως το 18% των ψήφων. Ωστόσο, οι Κομμουνιστές αρνούνται κάθε συνεργασία, αφού η εφαρμογή σκληρής πολιτικής λιτότητας είναι βέβαιη, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει αύριο.

Ο Πάσους Κουέλιου δηλώνει πεπεισμένος ότι «θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», διότι η νίκη των σοσιαλιστών θα σηματοδοτούσε την «επιστροφή στις παλιές πολιτικές του λαϊκισμού που ώθησαν τη χώρα στη χρεοκοπία». Ωστόσο, στην πορεία που έκανε με υποστηρικτές και συνεργάτες του στο κέντρο της Λισαβόνας, άκουσαν πολίτες να τους αποκαλούν φωνάζοντας «κλέφτες!».

Πάντως, η λιτότητα παρουσιάζεται ως ο μόνος δρόμος για την μελλοντική πορεία της Πορτογαλίας. Η θητεία του Πάσους Κουέλιου έχει σημαδευτεί από πολιτικές λιτότητας χωρίς προηγούμενο, που υπαγορεύθηκαν όπως και στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά την υπόσχεση όταν εξελέγη ότι θα έσπαγε τον φαύλο κύκο της κρίσης.

Ψήφος χωρίς ψευδαισθήσεις

Αρκετοί λένε ότι θα ψηφίσουν εκ νέου την απερχόμενη κυβέρνηση, χωρίς να έχουν ψευδαισθήσεις για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Κρίνουν τη λιτότητα «αναγκαίο κακό», αρκεί «να επανέλθει η εμπιστοσύνη».

Ο βασικός του αντίπαλος, Αντόνιου Κόστα, τον κατηγορεί ότι με τα μέτρα που εφάρμοσε ξεπέρασε ακόμη και τις απαιτήσεις της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και υπόσχεται να «γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας», χωρίς να θέσει υπό αμφισβήτηση την «παραμονή μας στο ευρώ».

Προτείνει τόνωση της οικονομίας και αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Ωστόσο, οι θέσεις του δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τους εκλογείς, καθώς κάποιοι τον κατηγορούν ότι πότε απευθύνεται στους ψηφοφόρους της Αριστεράς και πότε σε εκείνους του Κέντρου, μη δείχνοντας σταθερή επιχειρηματολογία.

Και βέβαια κάποιοι δεν εμπιστεύονται ούτε την κυβέρνηση ούτε την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι αυτοί που δεν θα πάνε να ψηφίσουν καν.

Σταθερότητα και επενδύσεις

Η Πορτογαλία, μια οικονομία που αντιπροσωπεύει το 2% της ευρωζώνης, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας το 2011, εξαιτίας της κρίσης που χτύπησε τόσο την Ελλάδα και την Ισπανία όσο και την Ιρλανδία. Μετά την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ, το οποίο περιελάμβανε βαριά μέτρα λιτότητας, αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών και συντάξεων, σήμερα η Πορτογαλία εμφανίζεται να έχει μικρή ανάπτυξη της τάξης του 1,5% και μείωση της ανεργίας στο 12,3%.

Όπως και στην Ελλάδα, εγχώριοι και ξένοι οικονομικοί παράγοντες, με προεξάρχουσα τη γερμανική κυβέρνηση, στηρίζουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής ώστε να υπάρξει σταθερότητα η οποία θα φέρει όπως λένε νέες επενδύσεις.

Ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να ακούει τος φωνές που λένε ότι μια μικ΄ρη άυξηση των δαπανών ίσως να βοηθεήσει περισσότερο, διότι θα αυξήσει την κατανάλωση, συνεπώς και τη ζήτηση και την παραγωγή, και άρα τα δημόσια έσοδα ώστε να πληρωθούν τα χρέη.

ΚΟΣΜΟΣ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 02

 

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος