Σοβαρές ανησυχίες για χρέος και πλεονάσματα από την Κομισιόν

Σοβαρές ανησυχίες για χρέος και πλεονάσματα από την Κομισιόν

  • |

Οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας χρειάζεται να υποχωρήσουν στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020 από το 17,5% του ΑΕΠ το 2017, σύμφωνα με το βασικό σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους που έχει προετοιμάσει η Κομισιόν, όπως προκύπτει από έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται το Bloomberg.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει ημερομηνία 16 Ιουνίου, οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, από το 2020 και στη συνέχεια, αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου στο 20% το 2045 και στο 20,8% το 2060.

Με βάση το ίδιο σενάριο, το ελληνικό χρέος αναμένεται να αγγίξει το 176,5% του ΑΕΠ φέτος και θα περιοριστεί στο 159,9% το 2020, στο 123,1% το 2030 και στο 91,2% το 2060.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το χρέος θα μπορούσε να καταγράψει μία εκρηκτική άνοδο από τα μέσα του 2030 και στη συνέχεια, φτάνοντας το 241% του ΑΕΠ το 2060.

Στο δυσμενές σενάριο, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ το 2033 και φτάνουν το 56% του ΑΕΠ ως το 2060.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το έγγραφο , το αδιάθετο «μαξιλάρι» του τρίτου προγράμματος βοήθειας θα διαμορφωθεί στα 27,4 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος.

 

Σοβαρές ανησυχίες από την Κομισιόν
Στην έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, την οποία επικαλείται το Bloomberg,  σημειώνεται ότι το υψηλό χρέος και οι υψηλές μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η έκθεση βλέπει την ανάγκη για “εφαρμογή επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που θα χτιστούν επί των όρων και των προϋποθέσεων που περιλαμβάνονται στα ανακοινωθέντα των Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016 και 15ης Ιουνίου 2017.

«Ενας κατάλληλος συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του χρέους (που θα περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων), επέκτασης ωριμάνσεων και περιόδου χάριτος για το αρχικό κεφάλαιο και τους τόκους, μαζί με τη χρήση των κερδών από τα ομόλογα που αγοράστηκαν μέσω SMP και ANFA θα επιτρέψει την επιστροφή του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα όσον αφορά τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι “η βιωσιμότητα χρέους και συνεπώς η ανάγκη για επιπλέον μέτρα στο χρέος, πρέπει να αξιολογηθούν κατά τρόπο που να μερινά για ένα αριθμών αρνητικών ρίσκων”.

Παράλληλα, η Κομισιόν σημειώνει ότι “υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετές δεκαετίες. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικά πτωτικά ρίσκα στην ανάπτυξη τα οποία συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού και τις τάσεις στη συνολική παραγωγικότητα.

 

Να δημιουργηθεί μεγάλο ταμειακό απόθεμα
Η Κομισιόν αναφέρει ταυτόχρονα ότι δόσεις προς την Ελλάδα αναμένεται να βοηθήσουν να χτιστεί ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ένα ποσό περίπου 9 δισ. ευρώ αναμένεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για περίπου 10 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος, σημειώνεται στο έγγραφο.

Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει 18,9 δισ. ευρώ σε πληρωμέςως το τέλος του προγράμματος, όπως αναφέρεται, αλλά και να εξοφληθούν περίπου 6,5 δισ. ευρώ οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος του προγράμματος.