Αρθρα

Συνωστισμός στην πόρτα αδιεξόδου

Οταν κάτι χιλιάδες δικοί σου σε φτύνουν κατάμουτρα κι εσύ αναρωτιέσαι «Μα, πώς είναι δυνατόν να ψιχαλίζει με τέτοια λιακάδα;», ε, τότε ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρθρώσεις σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο και να…

Το ΚΚΕ 50 χρόνια μετά, του Θανάση Σκαμνάκη

Παραμονή της επετείου των 50 χρόνων το ΚΚΕ εξέδωσε το βιβλίο του για τα γεγονότα εκείνου του Νοέμβρη (Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ: Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973, εκδ. Σύγχρονη Εποχή) που περιέχει εκτιμήσεις, συμπεράσματα και αυτοκριτική. Υπάρχουν…

Η 15ετία της πολιτικής Black Friday

Αυτή η Black Friday δεν έχει αφήσει χωρίς εκπτώσεις και κουρέματα κανένα κόμμα. Επί της ουσίας δεν είχε τόσο άδικο ο Μητσοτάκης να παρομοιάσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσπασή του με εκπτώσεις Black…

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τι;

Οι διαφορετικές ταχύτητες ως προς την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαρτυρούν πέραν των άλλων και μια καίρια ερώτηση: μετά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τι; Υπάρχει χώρος για κάτι καινούργιο; Με ποια υλικά; Στο παρόν κείμενο θα ήθελα…

Γιατί νίκησε η Ακροδεξιά στην Ολλανδία;

Στέγαση, οικονομία, κλίμα, μετανάστευση και η πανάθλια Κεντρο-αριστερο-δεξιά έστειλαν τους Ολλανδούς ψηφοφόρους στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς. Με σχε­τι­κά φρέ­σκο το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα στην Ολ­λαν­δία (23,5% και 37 έδρες για τον Χέερτ Βίλ­ντερς), η συ­στη­μι­κή και…

Η φοροδιαφυγή, μια σημαντική επιτυχία του ελληνικού κράτους

Το ιδιόρρυθμο και ανισότιμο σύστημα αναδιανομής, του οποίου η φοροδιαφυγή αποτελεί κεντρικό πυλώνα, αποτελεί τη μεγάλη «επιτυχία» του ελληνικού κράτους, αφού του επέτρεψε ανέξοδα – με μηδαμινές κοινωνικές παροχές – σε μερικές δεκαετίες να μπει…

Ο φασισμός ηττάται μόνο στο πεδίο της μάχης

Η ήττα της 7ης Οκτωβρίου προκάλεσε παράκρουση στο κράτος του Ισραήλ και η απάντηση που διάλεξε ήταν να τρέξει στις αγκάλες του φασισμού. Κάθε μέρα που περνάει, το κράτος του Ισραήλ, το πιο γνήσιο σημερινό αποικιακό…

Γάζα: Σαμπάνια και αίμα

Οι εταιρείες όπλων ανθίζουν και οι εταιρείες κατασκευών αναλαμβάνουν με το αζημίωτο τη ρυμοτομία των νέων πόλεων-νεκροταφείων. Μόνο ως υπενθύμιση της παταγώδους αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του  Παλαιστινιακού ζητήματος, μπορεί να αντιμετωπιστεί η…

Όταν ο Νετανιάχου μας εθίζει σε έναν απάνθρωπο κόσμο όπου βασιλεύει μόνο ο νόμος της ζούγκλας!

του Γιώργου Μητραλιά Ενώ η επιχείρηση εξόντωσης και εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων στη Γάζα μονοπωλεί δίκαια την προσοχή του κόσμου εδώ και εβδομάδες, ελάχιστη ή καθόλου προσοχή δόθηκε σε έναν από τους πιο κρίσιμους στόχους της,…

Ο Κασσελάκης σε βιβλιοπαρουσίαση, επισκέπτης στη χώρα των ιδεών

Τη Δευτέρα το βράδυ έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ξ. Κοντιάδη για τον Στ. Κασσελάκη. Το θεωρώ ένα ενδιαφέρον βιβλίο, που εστιάζει ορθώς στις πολιτικές προϋποθέσεις για την ανάδυση του φαινομένου και όχι στις…

Η ρευστοποίηση της κομματικής δημοκρατίας στον τόπο μας

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές (του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023) η Ελλάδα ως πολιτική κοινωνία αλλά και ως οικονομικό σύστημα εισήλθε σε μια νέα φάση εξέλιξης. Πρώτα θα περιγράψω…

Εργασία και χαρά: μόνο το μαστίγιο εκσυγχρονίστηκε

Ακούγεται παραδεισένιο: αν δούλευες κάνα δυο ώρες μακριά απ’ το σπίτι σου, η πανδημία σού έχει δωράκι. Που, μάλλον, ήρθε για να μείνει. Πλέον, μπορείς να γλιτώσεις βενζίνες, κίνηση, χαμένες ώρες στο δρόμο. Μπορείς να…

Σάμπρα και Σατίλα: «Θα τους σκοτώσουμε. Δεν θα μείνει κανένας. Δεν πρόκειται να τους σώσετε»

Η σημερινή δράση και προπαγανδιστική διαχείριση της γενοκτονίας απο το Ισραήλ, στηρίζεται στα “μαθήματα” που πήρε από την σφαγή στη Σάμπρα και τη Σατίλα. Τότε, ήταν ο Τύπος που αποκάλυψε τα σχέδια και τη φρίκη.…

Μήπως η Ελλάδα χρειάζεται ένα «δεύτερο Πολυτεχνείο»;

Ο Γερμανός φίλος μου και κορυφαίος κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ μου έλεγε συνέχεια, και στις επιστημονικές συναντήσεις μας και στις φιλικές επαφές μας, ότι τα όντα (ατομικά και κοινωνικά) «μεταμορφώνονται». Και τον ρωτούσα αν αυτό γίνεται…

Ο κύκλος της ήττας, το Πολυτεχνείο και πάλι από την αρχή

Όσο τα χρόνια περνούν, με το Πολυτεχνείο συμβαίνει κάτι παράξενο: αντί να ξεθωριάζει, να γίνεται ολίγον τι μουσειακό, ανανεώνεται, γίνεται πιο καινούριο, πέραν της κυρίαρχης δημόσιας συζήτησης και πράξης, αλλά και σε αντίθεση με αυτήν.…

Πολιτική ανυπακοή και το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας

Κείμενο: Ηλίας Σεκέρης Εισαγωγή Η πολιτική ανυπακοή έχει από καιρό αναγνωριστεί από μελετητές, κοινωνικούς επιστήμονες και συγγραφείς (λ.χ. H. D. Thoreau) ως ένα ισχυρό εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από μεμονωμένα άτομα, όσο…

Αποχαιρέτα τον ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήσαμε και συνδιαμορφώσαμε…

Α) Η πολυπολική φυσιογνωμία Κασσελάκη 1. Ως επιχειρηματίας: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κ.Ε. δεν μίλησε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως CEO πολυεθνικής εταιρείας! Ωσάν σε υπαλλήλους και εργάτες του αυταρχικά, διχαστικά και με λοιδορίες…

Πολυτεχνείο 50 χρόνια πριν. Η Εργατική Συνέλευση του Πολυτεχνείου

(από το παράνομο περιοδικό Πρωτοπορία της ΕΔΕ, 20 Νοέμβρη 1973) Η παράνομη Πρωτοπορία, θεωρητικό – πολιτικό όργανο της Εργατικής Διεθνιστικής Ένωσης (ΕΔΕ) κυκλοφορούσε αδιάλειπτα από τον Απρίλη του 1970 μέχρι και την επομένη της ανατροπής…

Οι λέξεις της σιωπής, του Θανάση Σκαμνάκη

Είναι πενήντα χρόνια. Μια στρογγυλή επέτειος κατά την οποία γίνονται πολλοί απολογισμοί. Έχω γράψει αρκετές φορές για το Πολυτεχνείο – κι αυτό είναι κείμενο που έχει δημοσιοποιηθεί πριν δυο-τρία χρόνια. Αναρωτήθηκα τότε και αναρωτιέμαι και…

Βάζοντας την Ιστορία στο περιθώριο

Ενα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εποχή μας είναι η συστηματική υποτίμηση του παρελθόντος. Πολλοί το αντιμετωπίζουν ως άχρηστη γνώση –ενίοτε και ως τραυματική– την οποία προσπερνούν για να φτάσουν πιο γρήγορα στο μέλλον.…