Να αθωωθούν οι αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών

Να αθωωθούν οι αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών

  • |

 

Ξεκίνησε στις 11 Απριλίου στα Δικαστήρια της Ευελπίδων η δίκη 12 αγωνιστών/στριών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών κατοικιών υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών, μεταξύ των οποίων και στελεχών της ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – Ανυπότακτη Αριστερά, για τη συμμετοχή τους το φθινόπωρο του 2017 στις μεγάλες κινητοποιήσεις στο Ειρηνοδικείο Αθήνας για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας.

Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 26 Απριλίου. Ήδη στην ακροαματική διαδικασία, αποκαλύφθηκε ο πολιτικός χαρακτήρας των διώξεων και σκευωριών που στήθηκαν βάρος των αγωνιστών, με σκοπό να καμφθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.

Οι κατηγορίες ενάντιων των 12 αγωνιστών είναι παντελώς αβάσιμες, αστήριχτες, προσχηματικές και μεθοδευμένες. Ως αυτόπτης μάρτυρας θεωρώ, ότι δεν έχουν τελέσει κανένα από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, αλλά άσκησαν το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα της χώρας μας δημοκρατικό δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Οι συγκεκριμένες μάλιστα κινητοποιήσεις, στις οποίες αναφέρεται η δικογραφία, αντιμετωπίστηκαν με απρόκλητη αστυνομική καταστολή και χημικά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη διαμετακομιδή σε νοσοκομεία πολλών διαδηλωτών.

Οι 12 αγωνιστές καλούνται ουσιαστικά να απολογηθούν για την πολιτική και κοινωνική τους δράση. Επομένως, η δίωξή τους είναι πολιτική για εκφοβισμό των ίδιων και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Σε αυτούς, αντί να ασκούνται διώξεις πολιτικής σκοπιμότητας, θα έπρεπε να τους απονεμηθεί δημόσιος έπαινος, γιατί χωρίς καμία προσωπική ιδιοτέλεια και ιδιαίτερο προσωπικό συμφέρον συμμετέχουν στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και αγωνίζονται για να σώσουν από την αρπακτική βουλιμία των τραπεζών, του κράτους και κερδοσκοπικών funds πρώτες κατοικίες και μικρές περιουσίες υπερχρεωμένων, λόγω φτωχοποίησης τους από τα μνημόνια της λιτότητας, λαϊκών νοικοκυριών.

Η αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών είναι κρίσιμη σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απελευθερώσει πλήρως τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και προγραμματίζονται δεκάδες χιλιάδες εξώσεις οικογενειών από τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ δουλεύει αποκλειστικά για τα συμφέροντα των τραπεζών και των αρπακτικών των funds που αγοράζουν τα δάνεια των δανειοληπτών έναντι πινακίου φακής για να εισπράξουν πολλαπλάσια κέρδη, πετώντας στο δρόμο οικογένειες που φτωχοποιούνται από την ακρίβεια, την ανεργία και τις συσσωρευμένες επιπτώσεις των μνημονίων.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας συνεχίζεται, ώσπου να μπει ένα τέλος στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις των αρπακτικών και να υπάρξει προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας και κατάργηση του σχεδίου Ηρακλής.
Να αθωωθούν όσοι και όσες αγωνίζονται για το δικαίωμα στη στέγη!

Δημήτρης Στρατούλης

Γραμματέας

ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – Ανυπότακτη Αριστερά

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος