Συνεχίζεται η μείωση καταθέσεων από τις τράπεζες

Συνεχίζεται η μείωση καταθέσεων από τις τράπεζες

  • |

Περίπου 4 δισ. ευρώ απέσυραν οι επιχειρήσεις μέσα σε ένα δίμηνο. ● Αυξάνεται η χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις, μειώνονται τα νέα στεγαστικά δάνεια και τα νέα δάνεια σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.
Nοικοκυριά και επιχειρήσεις συνέχισαν να «τραβάνε από τα έτοιμα» -αν και με σαφώς μικρότερη ένταση- τον Φεβρουάριο, με τις δεύτερες να λαμβάνουν περισσότερα δάνεια σε σχέση με τον Ιανουάριο, με τη μηνιαία καθαρή ροή συνολικής χρηματοδότησης να είναι θετική κατά 1,681 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής ροής 4,471 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρτεμις Σπηλιώτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 1,068 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα έναντι μείωσης 5,238 δισ. ευρώ τον Ιανουαρίου. Το σύνολο των καταθέσεων και ρέπος (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της γενικής κυβέρνησης) διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο 196,245 δισ. ευρώ εκ των οποίων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε 188,610 δισ. ευρώ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 2,4% από 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Ετσι το πρώτο δίμηνο του 2024 οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 6,3 δισ. ευρώ με τα περίπου 4 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι επιχειρήσεις με 912 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης 3,167 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να αυξάνεται στο 2,4% από 1,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 537 εκατ. (3,377 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο) και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και λοιπόν χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 374 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 210 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Χρηματοδότηση

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση η μηνιαία καθαρή ροή του ιδιωτικού τομέα ήταν θετική κατά 849 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2,732 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να αυξάνεται στο 3,8% από 3%. Το θετικό πρόσημο οφείλεται στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς η μηνιαία καθαρή ροή τον Φεβρουάριο ήταν θετική κατά 924 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 599 εκατ. ευρώ προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις) έναντι αρνητικής ροής 2,504 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 7,1% από 6% τον προηγούμενο μήνα.

Στεγαστικά δάνεια
Αντίθετα, αρνητική κατά 73 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Φεβρουάριο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 150 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,8% από -1,9% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια αρνητική κατά 124 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή τον Φεβρουάριο έναντι αρνητικής ροής 144 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (ετήσιος ρυθμός μεταβολής -3,6%). Σημειώνεται ότι θετική καθαρή ροή χρηματοδότησης στα στεγαστικά δάνεια δεν έχει καταγραφεί μετά το 2010.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο του 2024, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 2 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 79 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -0,7% από -1,1% τον προηγούμενο μήνα.

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/427618_synehizetai-i-meiosi-katatheseon-apo-tis-trapezes

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.