«Βόμβα» Ρέγκλινγκ την αναδιάρθρωση χρέους

«Βόμβα» Ρέγκλινγκ την αναδιάρθρωση χρέους

  • |

Μικρό καλάθι για την αναδιάρθρωση χρέους θα πρέπει να κρατά η Ελλάδα σύμφωνα με τις τελευταίες τοποθετήσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας χαρακτηριστικά «η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση»

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τους γενναίους όρους της δανειοδότησης που αποτελούν οι ευνοϊκότεροι ιστορικά συμπληρώνοντας πως τόσο το ΔΝΤ όσο και η Αθήνα έχουν αποδεχθεί το γεγονός ότι η συζήτηση δεν περιστρέφεται γύρω από κάποιου κουρέματος ή διαγραφής της αξίας των υφιστάμενων δανειών για τη διάσωση της χώρας.

Σχολιάζοντας την πρόταση του ΔΝΤ για επιμήκυνση των ωριμάνσεων με περίοδο χάριτος τριάντα ετών είπε πως είναι κάτι υπερβολικό.  «Κάποιος μπορεί να το εξετάσει αυτό, αλλά δεν μου φαίνεται απαραίτητο να είναι τόσο μεγάλη η περίοδος» σημείωσε. «Και πολλές μεταβλητές αλλάζουν συνέχεια, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, η οποία είναι φυσικά εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Μερικές από αυτές είναι ήδη ξεπερασμένες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαπιστώνει πια πως όλες οι πλευρές είναι πιο κοντά, ύστερα και από την τελευταία νίκη του Αλέξη Τσίπρα με την δέσμευση για την εφαρμογή του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει το όνομα του Γιάννη Βαρουφάκη ως παράγοντα που φέρει ευθύνη για την σύγκρουση, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω. «Ο κ. Τσίπρας παραμένει ο κ. Τσίπρας, αλλά τον Φεβρουάριο όταν ξεκίνησε την πρώτη του κυβέρνηση, δεν είχε εντολή να εφαρμόσει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις. Είχε την αντίθετη εντολή. Για αυτό τον λόγο προέκυψαν αυτά τα προβλήματα» πρόσθεσε. «Τώρα έχει μια ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».