Το δώρο του Ντόναλντ Τραμπ στους τζιχαντιστές

Το δώρο του Ντόναλντ Τραμπ στους τζιχαντιστές

  • |

Η πρόκληση του Ντόναλντ Τράμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσει την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ενισχύει περαιτέρω το παλαιστινιακό ζήτημα, εξισλαμίζοντάς το, μεταφέροντάς το δηλαδή από την εθνική του διάσταση –σύγκρουση μεταξύ παλαιστινίων και ισραηλινών- στη θρησκευτική διάσταση.

Ο Τραμπ, ίσως, δεν γνωρίζει ότι επιστρέφει σε μια πολύ παλιά ιμπεριαλιστική παράδοση που εξισλαμίζει το παλαιστινιακό ζήτημα προκειμένου να εκκενωθεί καλύτερα η εθνική του διάσταση. Οι προκάτοχοί του αντιμετώπισαν το πρόβλημα της Ιερουσαλήμ με την προοπτική της συμφιλίωσης μεταξύ του ισραηλινού και του παλαιστινιακού εθνικισμού, καθένας εκ των οποίων επιδιώκει να κάνει την πόλη πρωτεύουσα του αντίστοιχου κράτους του. Ο Τραμπ διέλυσε την μέχρι τώρα ντε φάκτο διαμορφωθείσα ισορροπία και συνύπαρξη ισραηλινών, παλαιστινίων και ορθόδοξων χριστιανών, την μέχρι σήμερα θέση -σύμφωνα με το ειδικό διεθνές καθεστώς της πόλης- ότι η Ιερουσαλήμ είναι και πρέπει να παραμείνει ένα μέρος όπου οι Ιουδαίοι προσεύχονται στο Τείχος Θλίψης, όπου οι Χριστιανοί προσκυνούν τον Άγιο Τάφο και οι Μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται στο Τζαμί Αλ-Άκσα.

Η πολιτική Τραμπ, βασισμένη στην άρνηση των εθνικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού στην Ιερουσαλήμ, μπορεί μόνο να τροφοδοτήσει την παλαιστινιακή πόλωση στον τρίτο ιερό χώρο του Ισλάμ. Σύμφωνα με τη θέση Τραμπ, εθνικά δικαιώματα έχει μόνο ο «Εβραϊκός λαός», ενώ οι «μη Εβραϊκές κοινότητες» έχουν ελευθερία λατρείας και διοίκησης. Δεν αναγνωρίζονται δηλαδή άλλες εθνότητες πλην αυτής των ισραηλινών. Όλοι οι άλλοι είναι θρησκευτικές οντότητες που δεν θα γίνουν ποτέ «λαός». Υπ’ αυτή την οπτική ο Τραμπ έφερε τη διπλωματία στη Μέση Ανατολή εκατό χρόνια πίσω.
Όμως οι δηλώσεις Τραμπ, όσο αυτοκρατορικές κι αν είναι, δεν μπορούν να διαγράψουν την πραγματικότητα των λαών. Η βρετανική αυτοκρατορία έκανε το 1920 ότι ακριβώς κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα. Η Βρετανία επέλεξε να παρανοήσει το παλαιστινιακό ζήτημα παρά να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του αραβικού εθνικισμού, μια καταστροφική επιλογή για το μέλλον της Παλαιστίνης και των ποικίλων πληθυσμών της.

Η Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην καρδιά της εθνικής ταυτότητας των Παλαιστινίων, πολύ πιο πέρα ​​από την θρησκευτική προσκόλλησή τους, ως μουσουλμάνων, στο Al-Aqsa και, ως χριστιανών(υπάρχουν ως γνωστόν και Άραβες χριστιανοί), στον Άγιο Τάφο.

Η πρόκληση του Τραμπ όχι μόνο ακυρώνει τη νομιμότητα της κυβέρνησής του να εργάζεται για την ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, αλλά συνιστά και ενίσχυση των εξτρεμιστών όλων των πλευρών που θέλουν να συγκαλύψουν τη σύγκρουση μεταξύ δύο εθνικισμών με τον θρησκευτικό πόλεμο. Αυτός ο ακραίος ισλαμισμός δεν είναι μόνο ένα σοβαρό πλήγμα για τους Παλαιστίνιους εθνικιστές, αλλά και για την Ιορδανία και την Αίγυπτο, που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Καταδικάζει επίσης το στρατόπεδο των ειρηνόφιλων στο Ισραήλ, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπο με την πολύπλευρη επίθεση των εποίκων. Υπονομεύει επίσης τη θέση των Ορθόδοξων Χριστιανών. Ο Τραμπ προσφέρει τελικά ένα απρόσμενο δώρο στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, καθώς ανανεώνει την προπαγάνδα τους για τη δήθεν υπεράσπιση του ιερού τόπου του Ισλάμ.

.artinews.gr