Βαθαίνει το ρήγμα της κυβέρνησης με τον Στουρνάρα

Βαθαίνει το ρήγμα της κυβέρνησης με τον Στουρνάρα

  • |

Οξύνεται η αντιπαράθεση του Γιάννη Στουρνάρα με την κυβέρνηση, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν άφησε να πέσει το γάντι που του πέταξε ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή. Βολές του κεντρικού τραπεζίτη για το κράτος δικαίου από τους Δελφούς, αιχμηρή απάντηση από τον Νίκο Παππά που τον μέμφεται για την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών.

«Υπάρχει πρόβλημα με το κράτος δικαίου, πριν σταλεί στο κοινοβούλιο η υπόθεση δεν έπρεπε να διερευνηθεί τουλάχιστον αν υπήρχε αυτή η απόφαση; Είναι πολύ σοβαρό. Σε αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει τίποτα απολύτως… Δεν είναι κράτος δικαίου αυτό, συγγνώμη» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας από το  βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών το περασμένο Σάββατο, όπου είχε κληθεί ως διοικητής της ΤτΕ.

Παρά ταύτα, ο Γ. Στουρνάρας δεν έχασε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για ένα προσωπικό του πρόβλημα με τη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως «κατηγορούμαστε χωρίς καθόλου αποδείξεις, είναι όλα ψέματα… Λυπάμαι πολύ, λυπάμαι πολύ για αυτή την χώρα». Μάλιστα, δεν δίστασε να συνδέσει τον έλεγχό του για την εμπλοκή με την υπόθεση των παράνομων πληρωμών της Novartis με το έργο του στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Δεν θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης. Αν νομίζουν ότι θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης κάνουν λάθος» δήλωσε συγκεκριμένα, υπαινισσόμενος πως δέχεται επιθέσεις για τη θέση του υπέρ της προληπτικής γραμμής πίστωσης για την επόμενη της ημερολογιακής ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου.
Πυρά από Τσίπρα και Παππά

Μία ημέρα νωρίτερα, ήταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που από το ίδιο βήμα των Δελφών φωτογράφισε τον Γ. Στουρνάρα και τις θέσεις του αυτές, υπογραμμίζοντας πως «μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της» η άποψη αυτή.

«Άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ συνέχισε υπογραμμίζοντας τη διάσταση της θέσης του κεντρικού τραπεζίτη με την κυβέρνηση.

«Η επιμονή δε σε αυτές (τις απόψεις) από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της» δήλωσε συγκεκριμένα.

Εξάλλου, στις αιτιάσεις του Γ. Στουρνάρα απάντησε από την πλευρά του και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, που τον κατηγόρησε για τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, ενώ τον κάλεσε να περιοριστεί σε όσα προβλέπει ο ρόλος του ως κεντρικός τραπεζίτης.

«Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να λυπάται για τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών, τότε που η χώρα έχασε 150.000 θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, σχολιάζοντας την αναφορά του τελευταίου ότι «λυπάται για την Ελλάδα», με αφορμή την υπόθεση Novartis.

«Θα σας έλεγα, επίσης, ότι είναι ασυμβίβαστο το να χρησιμοποιεί κανείς την ιδιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να αναφέρεται σε προσωπικές υποθέσεις που έχει με τη δικαιοσύνη. Αυτά τα δύο πράγματα δεν νομίζω ότι μπορούν να συμβιβάζονται και ο καθένας θα πρέπει να το διπλοσκεφτεί. Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν ο καθένας από εμάς από το πόστο στο οποίο βρίσκεται καθόταν και κοίταζε τη δουλειά του και το δικό του χαρτοφυλάκιο», τόνισε ο Ν. Παππάς.

.thepressproject.gr/