ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ | Να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ΕΛΕΠΑΠ

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ | Να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ΕΛΕΠΑΠ

  • |

Μετά την καθόλα τεχνοκρατική και άνευ σημασίας, κατά την κρίση μας, απάντηση του Δημάρχου Αγρινίου [1] στο ερώτημα που υποβάλαμε, για την μη στέγαση του Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο, για την στέγαση των δύο αυτών δημόσιων δομών αλλά και της ΕΛΕΠΑΠ το θέμα παραμένει πολιτικά και νομικά ανοικτό και απαιτεί συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την άμεση «θεραπεία» του (Δείτε ΕΔΩ το ερώτημα)

Γι’ αυτό, αλλά και για την περαιτέρω ανάδειξη του θέματος κοινοποιούμε σήμερα ανοικτή επιστολή των εργαζομένων στο Ειδικό και Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, η οποία μας έγινε γνωστή και έχει όπως παρακάτω:

Ανοιχτή επιστολή προς τους συναδέλφους και τους δημότες της πόλης του Αγρινίου

Με έκπληξη οι εργαζόμενοι στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο   ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου παρακολουθώντας την Κυριακή βράδυ στις 30 Ιανουαρίου στο Αχελώος TV την εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στα 17 χρόνια της ΕΛΕΠΑΠ , ακούσαμε κάποιες ασαφείς  πληροφορίες που αφορούν   το Σχολείο μας.

Νιώθουμε την υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας και στην εκπαιδευτική κοινότητα ν` απαντήσουμε , γιατί το Σχολείο ανήκει στην πόλη του Αγρινίου και υπηρετεί τους σκοπούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα απαντάμε και στα ερωτήματα όσων με ενδιαφέρον μας ρωτάνε:

«Πότε θα πάτε στο καινούριο κτήριο;»

«Εσείς θέλετε να πάτε;»

Κι όταν μας ξαναβρίσκουν μας ξαναρωτάνε τα ίδια, γιατί είναι δύσκολο να καταλάβουν το περίπλοκο της υπόθεσης.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και  Νηπιαγωγείο  ΕΛΕΠΑΠ είναι Δημόσια  , υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Θέματα κτηριακά και  περιουσίας  δημοσίων σχολείων σύμφωνα με το  Ν. 1894/ 1990 έχουν μεταβιβαστεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Αυτό σημαίνει ότι για τη στέγασή μας, βάσει αυτού του Νόμου,   αποφασίζει ο Δήμος Αγρινίου στον οποίο υπαγόμαστε. Με την απόφαση 303/2008 του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου παραχωρήθηκε  στην  ΕΛΕΠΑΠ( Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) με την οποία συστεγαζόμαστε, έκταση 2028,89 τ.μ.  στην περιοχή Γκένοβα  για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και λειτουργίας όλων των τμημάτων του παραρτήματός της που λειτουργούν στο Αγρίνιο,  καθώς και για τη στέγαση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου .

Βλέποντας το έργο να ξεκινάει  και έχοντας στο αρχείο του Σχολείου το σχέδιο, βάσει του οποίου το ισόγειο προβλεπόταν για τη στέγαση του Σχολείου και Νηπιαγωγείου, κάναμε τα όνειρά  μας και τα σχέδιά μας για το μέλλον.

Το 2014 ανακοινώθηκε από την ΕΛΕΠΑΠ στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ότι τα εναπομείναντα τετραγωνικά για το Σχολείο και Νηπιαγωγείο ήταν 144  και  αν μας εξυπηρετούν, μπορούν να μας τα διαθέσουν.

Αγαπητοί συμπολίτες οι μαθητές μας,  28 του Δημοτικού  και 5 του Νηπιαγωγείου, διανύουν αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά για να έρθουν στο Σχολείο , να μείνουν 5 ώρες και να ξαναδιανύσουν τα ίδια χλμ. για να επιστρέψουν εξαντλημένοι στα σπίτια τους . Και είναι παιδιά με πολύ σοβαρές αναπηρίες.  Εμείς οι εκπαιδευτικοί που είμαστε υπεύθυνοι για την εκπαίδευση και τη σχολική ζωή  των μαθητών μας  δε θα επιτρέψουμε  σε καμιά περίπτωση να τρυπώσουν πάλι σε ανήλιαγα υπόγεια,  χωρίς φυσικό αερισμό , σε λιγότερα τετραγωνικά απ` αυτά που έχουμε τώρα, που δεν πληρούν καμιά συνθήκη για στέγαση και εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία.

14 χρόνια σχολικής ζωής σε συνθήκες απαράδεκτες για ένα Ειδικό Σχολείο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης,  είναι αρκετά για να υψώσουμε τη φωνή μας και να πούμε,  ΟΧΙ πάλι σε υπόγεια που  δεν πληρούν προδιαγραφές για Ειδικό Σχολείο.

14 χρόνια στα κατώγια πήραμε μαθήματα ζωής που δεν μας επιτρέπουν να ζούμε ως άποροι φιλοξενούμενοι,  χωρίς τη δική μας ταυτότητα και χωρίς το δικαίωμα να έχουμε όσα  οι νόμοι του κράτους προβλέπουν για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Φαίνεται ότι τα 2028,89 τ.μ.  δημόσιας γης που διατέθηκαν  και τα 5.200.000 ευρώ δημόσιου χρήματος,  δεν ήταν  τόσα όσα χρειάζονταν για να ζουν και να εκπαιδεύονται και οι δικοί μας μαθητές στο σχολικό τους χώρο αξιοπρεπώς .

Σεβόμαστε το έργο της ΕΛΕΠΑΠ και την προσφορά της στα άτομα με αναπηρία. Σεβόμαστε και το επιστημονικό της προσωπικό που υποστηρίζει με συνέπεια και αγάπη  τους μαθητές μας . Ευχόμαστε να συνεχίσουν το έργο τους  και ν`  ανακουφίζουν όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Σεβόμαστε όμως περισσότερο τις ανάγκες των  μαθητών μας  και τις οικογένειές τους  που παλεύουν αγόγγυστα ,

σεβόμαστε και το δικό μας έργο που το επιλέξαμε συνειδητά και το ασκούμε  με όλη τη δύναμη της ψυχής μας.

Γι` αυτό λέμε ΟΧΙ στα υπόγεια.

Ο δικός μας αγώνας από εδώ και στο εξής θα είναι διαρκής, ώσπου  ν` αποκτήσουμε όσα προβλέπονται από τους Νόμους του κράτους για τη στέγαση και λειτουργία των Ειδικών Σχολείων.

Η Διευθύντρια του Σχολείου                                   Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

   Κατσένη   Ευγενία                                                                      Μπάδα Κωνσταντίνα

———————————————————————————————————

[1] Στην απάντηση του ο κ. Παπαναστασίου είπε: «Δεν έχει εκδοθεί ανάλογη οικοδομική άδεια, ούτε η ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου αποτελεί μέρος της προγραμματικής σύμβασης του έργου».